{ads}

HIDE

Viimased

latest

Märgid, mis viitavad sellele, et su ainevahetus on liiga aeglane

  foto: unsplash / Diana Polekhina Aeglane ainevahetus on se...

 

foto: unsplash / Diana Polekhina

Aeglane ainevahetus on seotud madala energiakuluga, mida keha kas siis aju toitmiseks või hingamiseks. Sellisel puhul ei põleta organism piisavalt kaloreid ja hakkab rasva varuma ning tootma selle võrra vähem energiat. 


Millised on ainevahetuse aeglustumise põhjused? 

See on väga paradoksaalne aga mida rohkem kaalu sa kaotad, seda vähem vajab su keha energiat ja seda aeglasemaks muutub ainevahetus. Ehk siis, kui sa kaotad liiga kiiresti kaalu, seda tõenäolisem on, et kõik kaotatud kilod ruttu tagasi tulevad. 

See, kui sa hakkad sööma palju vähem, kui tavaliselt, võib samuti mõjutada su ainevahetust. 

Kui sa hakkad vähem liikuma samal ajal dieeti pidades, võid sa kaotada lihasmassi ja seega aeglustada ainevahetust. 

 

 


Kuidas muuta oma ainevahetust kiiremaks? 

Mitmekülgne ja tasakaalukas toitumine ning regulaarne trenni tegemine, piisav vee joomine ja korralik uni aitavad muuta ainevahetust kiiremaks. 

Ent ainevahetuse kiirus sõltub ka inimese vanusest ning pärilikkusest. Ainevahetus muutub tavaliselt aeglasemaks alates 40. elutaastatest. 

Selleks, et stimuleerida oma ainevahetust ja kaotada kaalu, on soovitatav tarbida häid rasvu. Taimset päritolu külmpressitud õlid aitavad kaasa organite normaalseme funktsioneerimisele. 

Ka valkudel on oluline roll: kanaliha ja munad aitavad alal hoida lihasmassi ning muuta ainevahetust kiiremaks. 


Millised märgid viitavad sellele, et su ainevahetus on liiga aeglane? 

 

Krooniline väsimus

Inimesed, kelle ainevahetus on aeglane, tunnevad suurt väsimust ja energiapuudust. Kui sa magad piisavalt aga jõudu sul ikka ei ole, selle asemel tunned sa hoopis nõrkust, siis võib-olla on selle põhjuseks liiga aeglane ainevahetus. 

 

Kehakaal ei taha langeda

Kiire ainevahetus tähendab seda, et su keha vabaneb rasvast palju rutem. Kui aga hoolimata kõikidest pingutustest ei taha kaal kuidagi langeda või väiksematki kõrvalekallet kohe kaalu pealt näha on, siis tõenäoliselt on su ainevahetus liiga aeglane. 

 

Käed ja jalad külmetavad pidevalt

Kui kehatemperatuur kipub langema ja su käed-jalad kogu aeg külmetavad, siis on ka see märgiks, et su ainevahetus on aeglane. 

 

 

Haprad juuksed

Kuivad ja haprad juuksed on samuti üheks märgiks liiga aeglasest ainevahetusest.  


Katkised küüned

Kui kilpnääre ei tooda enam piisavalt hormoone, võib sul olla probleeme kilpnäärme alatalitlusega. Kilpnäärme hormoonid mõjutavad aga otseselt ainevahetust. Haprad ja katkised küüned võivad märku anda aeglasest ainevahetusest. 


Kuiv nahk

Kui sul on tunne, et su nahk on muutunud liiga kuivaks, siis võib-olla on põhjuseks liiga aeglane ainevahetus. Vaata näiteks, millised on su kannad või küünarnuki nahk.

 

Magusaisu

Kui sul on tihti magusaisu peal, võib ka see olla seotud sellega, et su keha kulutab vähem energiat. 

 

Sa oled üle 60 aasta vana

Ainevahetuse kiirus sõltub ka vanusest. Üle 65 aasta vanuste inimeste keha põletab 30% vähem rasva, kui noorematel inimestel. Selle tõttu ongi soovitatav hakata regulaarselt spordiga tegelema peale 40. eluaastaid. 

 

Sagedased peavalud

Kui peavalud muutuvad krooniliseks, võib see põhjustada ka muudatusi ainevahetuses.

 

 



 

 





 

 

 

 


Kommentaare ei ole