{ads}

HIDE

Viimased

latest

Kuidas vabaneda ülekaalust nii, et kaotatud kilod tagasi ei tuleks

  foto : unsplash / Louis Hansel  Ikka tuleb elus üks sellin...

 

foto : unsplash / Louis Hansel

 Ikka tuleb elus üks selline hetk, mil sa otsustad, et nüüd on aeg võtta end käsile ja saada lahti neist liigsetest kilodest, mis vahepeal talve jooksul tekkinud on. Et tunda end paremini nii oma peas, kui kehas. Tavaliselt hakkame me siis hoolikamalt oma toitumist jälgima, rohkem trenni tegema ja jätame kõik sellised asjad ostmata, mis paksuks teevad. Mõnikord ja väga sageli isegi sellest ainult üksi ei piisa. Ja siis tekibki küsimus, et kuidas siis alla saada. Mis aitaks päriselt? Tegelikult on hoopis nii, et saladus seisneb selles, et kui sa oled oma kilodest lahti saanud, pead sa kõik tegema, et suure vaevaga kaotatud kilod jälle tagasi ei tuleks. Just nimelt, sa pole ju niisama nii palju vaeva näinud. Me avaldame nüüd sulle saladuse, kuidas võtta kaalust alla nii, et kilod ei tuleks enam kunagi tagasi!


Miks kaotatud kilod kiiresti tagasi tulevad?

Hakates dieeti pidama, muudame me ikka oma eluviise ja toitumisharjumusi selleks, et ainevahetust parandada. Ülekilod võivad hakata kas kiiremalt või aeglasemalt kaduma, see kõik sõltub inimesest endast. Paljud on aga märganud seda, et kui sa kord oled saanud oma normaalkaalu tagasi, tulevad paari nädala jooksul isegi kõik kaotatud kilod tagasi niipea, kui inimene hakkab taas normaalselt sööma. See on tegelikult täiesti normaalne nähtus. Kahe neurobioloogi Sandra Aamodt'i ja Michel Desmurget' sõnul kontrollib kehakaalu aju ja teeb kõik, et me ei võtaks kaalust alla. Seega sinu aju saboteeribki kõiki sinu katseid ja püüdlusi saleduse suunas. Nimelt oleme me oma aju poolt nii programmeeritud teatud kaalunumbri peale, mida ta siis iga hinnaga üritab hoida. Niipea, kui sina kaalust alla saad, katsub tema kõik teha, et sa jälle oleksid "normaalkaalus" ehk siis aju poolt programmeeritud kaalus nagu oleks see elu ja surma küsimus. Tegelikult aju arvabki, et sa tahad end näljutada ja paned oma elu ohtu. Seega on ta valinud sulle selle kaalunumbri, mis sul peaaegu alati olnud on. See programmeerimine toimub aga ajus hüpotalamuse piirkonnas. Ja just see väike aju piirkond mõjutab söögiisu ja ütleb sulle, millal sa sööma pead ja kui palju ning aitab sul hoida oma normaalkaalu, mille tema on määranud. Nii et sina ise otsustad siin väga vähe. Seega tuleb sul oma aju ära petta ja teha talle selgeks, et sa ei taha ennast näljutada. 



Õiged toitumisharjumused

Selleks, et kaalust alla saada, tuleb muuta oma toitumusharjumusi. Alustama pead sa seda aga keha puhastamisega kõikidest mürkainetest, mis ei lase sul kaalust alla saada.  Kaalu kaotamiseks aga tuleb hakata sööma rohkem aedvilju ja kiudaineid. Köögivilju võid süüa toorelt, kui kuumutatult, ikka on nad tervislikud ja aitavad kaalu kaotada. Aedvilju tulekski süüa iga söögikorra kõrvale ja hea oleks, kui just roheline ja värske toit moodustaks suurema osa taldrikus. Köögiviljad sisaldavad rohkelt vett, vitamiine ja mineraalaineid ning täidavad hästi kõhtu. Ja aitavad ülekilodest vabaneda. Ka on soovitatav lõpetada soola tarbimine, sest sool tekitab sõltuvust ja just selle tõttu ilma soolata valmistatud toit tundubki mage ja maitsetu, kui soola enam ei pane. Sool sisaldab ka naatriumit, mis soodustab veepeetust ja turseid. 

Rasvad on küll vajalikud organismi normaalseks funktsioneerimiseks, siis rasvade tarbimist tuleks siiski piirata ja eelistada rohkem tervislikke rasvu. Suhkrul aga ei ole sinu toidulaual enam kohta. Suhkur ei anna sulle energiat, ainult kaloreid ja rasva saab suhkrust. Samuti tuleks süüa liha ja kala. Mõlemad on väga head looduslikud valguallikad. Ja täidavad hästi kõhtu. 

 


Sport

Meie kehakaalu määrab 80% toitumine ja 20% liikumine. Seega ei saa seda hooletusse jätta. Vähemalt pool tundi tuleks iga päev liikuda selleks, et stimuleerida oma ainevahetust ja põletada kaloreid. Selle jaoks tuleb lihtsalt käia rohkem jalgsi ja veeta rohkem aega koristades ning aiatöid tehes. Vaikselt võib hakata ka spordiga tegelema, alguses tasapisi ja pärast tempokamalt, see aitab organismi äratada. Kõige tähtsam on kvaliteet, mitte kvantiteet. Sest treenimisest ja liikumisest tuleb rõõmu tunda. Tundide viisi rassimine ja enese ära kurnamine ei ole see, mida sa vajad. Lõpuks lööd sa käega ja jätad kõik pooleli.


Peta oma aju ära selleks, et kaotatud kilod tagasi ei tuleks

Mida siis teha, et kõik raske vaevaga kaotatud kilod ruttu tagasi ei tuleks? Tuleb oma aju ära petta. Kuidas seda teha? Tänu väikeste sammude meetodile. See tähendab seda, et sa pead tasapisi oma eluviisis ja harjumustes muutusi sisse seadma nii, et aju aru ei saa, et sa teda ära petta kavatsed. Söö väiksema taldriku pealt, nii sööd sa vähem. Või siis enne sooja toidu söömist joo vett või söö köögiviljasalatit. Nii tekib ajul tunne, et sa sööd nii suures koguses nagu vaja.



Kommentaare ei ole