{ads}

HIDE

Viimased

latest

Pessimistlikel inimestel on nõrgem tervis

  Foto : unsplash / Marcos Paulo Prado Tegemist ei ole üldse...

 

Foto : unsplash / Marcos Paulo Prado

Tegemist ei ole üldse linnalegendiga vaid teadusliku faktiga. Mille pärast aga pessimistliku meelelaadiga inimesed jäävad rohkem haigeks, kui teised? 

Mustad mõtted panevad inimest nägema klaasi alati pooltühjana. Raske on aga oma loomuse vastu võidelda. Aga see pole ainuke pessimistlike inimeste probleem.


See võib haigeks teha, kui kõike kogu aeg halvas valguses näha

Negatiivsete mõtete mõtlemine tekitab stressi, mis mõjub aga vererõhku ja südamerütmi tõstvalt ning mõjutab vere hüübimist. Hüperkoagulatsioon, mis selle tagajärjel tekib, tõstab südame-veresoonkonna haiguste riski ning võib põhjustada koronaarseid südamehaiguseid nendel inimestel, kes on kogu aeg pessimistlikult häälestatud.

Aga see pole veel kõik. Negatiivne loomus võib tekitada ka masendust ja pressiooni. Stress ja ärevushäired põhjustavad ka söömishäireid. Sellega kaasneb kompulsiivne toitumine või siis kiirtoidu söömine ehk siis eelistused rasvase ja magusa toidu järele. Selline toitumine paneb keha tootma kahte hormooni: dopamiini, mis annab energiat ja serotoniini, mis mõjustab rahustavalt. Pikemaajaliselt võib aga selline toitmine muutuda tervisele omakorda ohtlikuks, tõstes diabeedi, kolesterooli ja teiste haiguste riski.

 

 

Mida siis teha? 

Millised lahendused võiksid sellisel puhul aidata? Ravimitest pole kindlasti mõtet abi otsida. Kõige tähtsam on muuta oma eluviise. Näiteks kulutada oma energiat läbi füüsilise tegevuse, mis on samaaegselt rõõmuallikaks. Kõik sellised tegevused, mis tekitavad rõõmu ja heaolu tunnet, panevad aju tootma serotoniini, mis aitab ärevushäirete ja masenduse vastu. Samuti on abi erinevatest teraapiatest, mis ei muuda küll optimistlikumaks aga aitavad muuta inimese arusaama ja nägemust kogu maailmast ning teistest inimestest. Tähtis on ka mõista, kust tuleb see kalduvus näha kõike halvas valguses ja mõtelda negatiivseid mõtteid.

Ja miks mitte proovida tänulikkust. Erinevad uuringud on näidanud, et positiivne mõtteviis aitab terveks jääda. Tänulikkus aitab vabaneda negatiivsetest emotsioonidest, tekitades kestva heaolu tunde. Ja see tähendab seda, et sa hakkad rohkem hindama ja nägema seda, mis su elus hästi on ning olema selle eest tänulik. Olema tänulik iga õnnehetke eest oma elus. Pessimistliku inimese loomust on raske muuta aga väikseid samme tehes on võimalik muuta oma elu.



Kommentaare ei ole