{ads}

HIDE

Viimased

latest

Paiseleht - Vanaema loodusravi

Paiseleht on meie esimesi kevadekuulutajaid, mida tuntakse ka kabjalehe ja külmalille nime all. Paiselehe õitsemiseaeg jääb apri...

Paiseleht on meie esimesi kevadekuulutajaid, mida tuntakse ka kabjalehe ja külmalille nime all. Paiselehe õitsemiseaeg jääb aprilli- ja maikuusse. Paiselehte on ravimtaim, mida on juba vanadel aegadel kasutatud köha- ja kopsuhaiguste raviks.  Paiseleheõitel on samad raviomadused nagu saialillel. Paiseleheravimid aitavad röga lahtistada, hingamisteede- ja südamehaiguste puhul, parandada seedimist, lisaks aitab alandada ka kolesterooli imendumist ning vererõhku. Ent paiselehe noori lehti võib kasutada ka salatite valmistamiseks.  Paiseleht on meie looduslik köharohi.

 

 Ã•ied : neerupõletiku, bronhiaalastma, rinnakeelme põletiku ja algava tuberkuloosi puhul.


Siirup lehtedest: savipotti või kurgipurki asetad kihiti lehti ja roosuhkrut. Lasta vajuda ja panna peale uusi kihte kuni nõu on täis. Siduda nõu mitmekordselt kinni ja maetakse aeda (kaitstud kohta) maha. Kõige peale panna laud ja kühveldatakse auk kinni. 8 - nädala pärast kaevatakse nõu välja, kurnata ja saadud siirup lasta keema tõusta. Jahtunult kallata väiksema kaelaga pudelitesse. Väga hea teelusikatäis neelu põletiku puhul.

Kõige kasulikum n kevaditi 2 - 3 tl värskeltpressitud lehtedest mahl tassitäie puljongi või sooja piima sisse.

Kõrvavalu vastu tilgutatakse värskelt pressitud lehtede mahla kõrva.

Jalgade paistetuse puhul aitab jalavannid paiselehe keedisega.

Veenipõletiku puhul teha salvitaoline segu purukstambitud lehtedest ja kohvikoorest.

 

Kommentaare ei ole