{ads}

HIDE

Viimased

latest

Inimesed, kelle kohalolek lihtsalt mõjub ärritavalt

Foto : unsplash / JESHOOTS.COM   Elu viib meid igasuguste in...

Foto : unsplash / JESHOOTS.COM

 

Elu viib meid igasuguste inimestega kokku. Mõned kohtumised on väga ilusad, teised jälle oleks võinud üldse olemata olla. Mõni inimene lihtsalt oskab nii käituda, et ta ärritab sind sõna otsest mõttes. Need on inimesed, kellega sa poleks kunagi tahtnud kohtuda. Mõnikord on tegemist sinu eksiga, teinekord on selleks inimeseks sinu kõrgem ülemus. Paljudel inimestel ei jää muuda üle, nad peavad tahes-tahtmata selliste inimestega suhtlema ja neid välja kannatama. Tavaliselt on neil inimestel aga sarnane profiil. Psühholoogi Brinkley M. Sharpe otsustas läbi viia uurimistöö, et välja selgitada, millised inimesed kuuluvad selle kategooria alla.

Uurimistöö raames küsitleti 400 inimest ning paluti neil kirjeldada sellist tüüpi, kes mõjub neile lihtsalt ärritavalt ("asshole" ing. keeles). Analüüsides erinevaid käitumisharjumusi ja isiksusejooni selgus, et kõikide inimeste elus on üks selline isik, kes teistele närvidele käib. Üldiselt on sellisel inimesel kindel profiil: ta on tavaliselt keskealine. Probleemsete käitumisjoonte all toodi välja agressiivne käitumine, ärritumine, ülbus, domineeriv hoiak, manipulatsioon ja silmakirjalikkus. 

 


Kõige sagedamini on tegu endiste elukaaslaste või teiste lähedaste isikutega

Keri oma mälestusi natuke tagasi ja mõtle oma elu peale, kas keegi su tutvusringkonnast võib vastata sellele kirjeldusele? Võib-olla on neid inimesi isegi mitu. Uurimistööst selgus, et selline inimene on meie kõigi lähikondlaste seas olemas ja tema kindlaks määramine ei valmista mingit raskust. Sageli on tegu elukaaslase, sõbra, töökaaslase või pereliikmega. Pooled vastanutest kinnitasid, et nad tundsid sellist inimest kunagi, tegemist oli nende endise elukaaslase, ämma või endise ülemusega. Kindel on aga see, et meil kõigil on tegemist olnud selliste inimestega kas siis lühema või pikema aja jooksul. Kõige parem oleks muidugi enda hingerahu huvides neist eemale hoida ja samuti jälgida, et sina ise ei ole selline inimene, kes teistele närvidele käib ja mõjub teisi ärritavalt.

Kommentaare ei ole