{ads}

HIDE

Viimased

latest

Kas sina tunned end halvasti ilusate ilmade saabudes? Äkki kannatad sa siis suvedepressiooni all

  Foto : unsplash / Dakota Roos Üldiselt tunneme me masendus...

 

Foto : unsplash / Dakota Roos

Üldiselt tunneme me masendust siis, kui suvi läbi saab ja ilmad väljas lähevad sügiseseks. Sügisdepressioonist on palju räägitud, väga vähesed teavad aga, mis on suvedepressioon. 

Kui väljas on ilusad ja soojad ilmad ning nii hea on päikese käes istuda, siis on kindel, et suvi ei ole enam kaugel. Paljudele valmistab see rõõmu, mõnedes tekitab aga masendust. 

Suvedepressioon puudutab küll ainult 1% inimestest ent võib alata ükskõik millisel eluperioodil. Nendel inimestel, kes selle all kannatavad, on väga raske rõõmu tunda suvest, sest ilusad ilmad tekitavad nendes pigem ängi, masendust, unetust, söögiisuhäireid ja kaalulangust. Kõik sõltub muidugi ka inimesest endast.

 

 

Seda on väga raske mõista teades, et sügismasenduses on suurel määral süüdi vähene päevavalgus ja see, et ilmad on päikesepaistelisemad, peaks selle probleemi lahendama. Tegelikult aga võib liigne päikesevalgus muuta melatoniini tootmist. Täpselt samamoodi nagu liiga vähene päevavalgus mõjutab melatoniini taset. Liigse päikesevalguse tõttu toodab käbinääre vähem melatoniini ehk siis hormooni, mis reguleerib und ja inimese biorütme. Mida pikemad on päevad, seda vähem toodab keha melatoniini, mille tulemusel me magame vähem ja halvemini, see omakorda mõjutab aga meie tuju.

Ja see pole ainuke põhjus. Sellele võib lisanduda ka eelseisvate kulutustega seotud mured, sest suvisel perioodil tuleb ikka rohkem kulutusi ette, kui tavaliselt. Ka puhkuseplaanid võivad tekitada peavalu. Või siis kehakaal panna muretsema. Inimesed, kes pole oma kehaehituse, kaalu või pikkusega rahul, ei tunne end suvel kõige paremini, kui aeg on õhemad riided selga panna. 

 

 

Kui sügisese masenduse vastu soovitatakse valguseteraapiat, siis suvedepressiooni vastu soovitatakse veeta aega hämaras ruumis. Hoia kardinaid ees magades, nii puhkad sa paremini välja. Ja kui sügisesel ajal soovitatakse kasutada kuumaveekotti, siis suvel hoia ventilaatorit enda lähedal ja käi hommikul külma dušši all.  Hoia aknad lahti ja tuuluta tube. Sest liiga soe õhk võib põhjustada halba enesetunnet. Suvel tõuseb stressihormooni kortisooli tase ja see võib samuti häirida und. Kui suvedepressioon aga kuidagi üle ei lähe, siis tuleks konsulteerida spetsialistida.

Kommentaare ei ole