{ads}

HIDE

Viimased

latest

8 toiduainet, mis aitavad mälu parandada

© Charisse Kenion/Unsplash   Keskendumisraskused ja mälupro...

© Charisse Kenion/Unsplash

 

Keskendumisraskused ja mäluprobleemid võivad tabada iga inimest olenemata vanusest. Mõnikord võib halvenenud mälu olla neurodegeneratiivse haiguse sümptomiks. Aju hea funktsioneerimise juures on toidul väga oluline roll täita. 

 

Millised toiduained aitavad mälu tugevana hoida? 

 

1. Šokolaad

Šokolaad on  suurepärane vahend selleks, et hoida mälu tervena ja tugevana ning seda tänu B grupi vitamiinidele, polüfenoolidele ja teobromiinile, mis stimuleerib närvisüsteemi.

2. Munad

© Jakub Kapusnak / Unsplash
 

Munad aitavad mälu korras hoida. Munad sisaldavad koliini - ühte B grupi vitamiini - mida on vaja atsetüülkoliini tootmiseks, tegemist on neurotransmitteriga, mida seostatakse mäluga ning mida aju ise ei saa toota.

3. Rasvane kala

Lõhe, makrell, sardiinid, heeringas... Rasvane kala on tervisele väga kasulik ja samuti aitab mälu korras hoida, sest kalas leidub palju Oomega - 3 - rasvhappeid, mida on vaja neuronite normaalseks funktsioneerimiseks. Soovitatav on süüa rasvast kala 2 - 3 korda nädalas.

 

 

 

 

 

4. Pähklid

E - vitamiin ennetab kognitiivse võimekuse ehk tunnetuse alanemist eakate inimeste juures. E vitamiini leidub pähklites. Ja sa ei pea sööma tervet kilo päevas, piisab ka väikesest peotäiest igal hommikul, et hoida oma tervist. 

5. Kohv

© Nathan Dumlao / Unsplash

 

Mõõdukal tarbimisel on kohvi joomine tervisele kasulik. Ajakirjas Nature Neurosciences avaldatud artiklis kirjutasid Ameerika teadlased, et kofeiin suudab stimuleerida mälu terve päeva jooksul, eriti just nägemismälu. 

 

 

 

 

 

6. Punased marjad

Maasikad, vaarikad, mustikad, mustsõstrad... kõik punased marjad on ajule kasulikud. Nad sisaldavad rohkesti antioksüdante, mis aitavad võidelda vabade radikaalide vastu ja mis on vastutavad ajurakkude enneaegse vananemise eest.

7. Tärkliserikkad toidud

© Pierre Bamin/Unsplash

 

Sai, makaronid, riis... tärkliserikkad toiduained on ajule vajalikud. Nad tagavad närvirakkude normaalseks funktsioneerimiseks vajalikke süsivesikuid. Soovitatav on tarbide tärkliserikkaid toite iga toidukorra juurde. Alternatiivina võib proovida ka kuivatatud herneid, läätsesid, ube.

8. Vesi

Me unustame nii tihti aga aju koosneb 75% veest. Selleks, et normaalselt funktsioneerida, on vaja palju vett juua. Igal hommikul peale ärkamist klaasi vee joomine võib olla hea harjumus, sest öö jooksul kaotab organism vedelikku. Ja päeva jooksul ei maksa unustada, et täiskasvanud inimesel on soovitatav juua vähemalt 1,4 liitrit vett päevas Maailma Tervishoiuorganisatsiooni poolt.




Kommentaare ei ole