{ads}

HIDE

Viimased

latest

Mida kevadel süüa selleks, et organismi turgutada ja keha puhastada?

Foto : unsplash / Nadine Primeau      Kevad on kätte jõudma...

Foto : unsplash / Nadine Primeau

 

 

 Kevad on kätte jõudmas ja inimesed hakkavad rohkem ringi liikuma. Selle tõttu on hea varuda endale vajalik kogus energiat, mida me saame aed- ja puuviljadest. 

Kevad koos ilusate ilmadega ei ole enam kaugel. Aeg on hakata mõtlema oma tervise peale ning teha lõpp talviste toitude söömisega ning teleka ees istumisega. Ühelt poolt on õige aeg hakata rohkem liikuma, teiselt poolt tuleks üle vaadata oma toitumine ning süüa rohkem rohelist ja tervisele kasulikku. Ära unusta süüa 5 puu- ja köögivilja päevas, eelistades kohalikku toodangut. Tähtis on tagada oma kehale vajalikud toitained ( kiudained, vitamiinid ja mineraalid). 

Ära unusta - eriti praegusel perioodil - et tervis on taldrikus.

Ning samuti tuletame meelde William Shakespeare' tsitaati : " Keha on meie aed, mille aednikud me oleme."

 

Millised puu - ja köögivilju peaksid sa eelistama praegusel perioodil? 

 

 

 

 

 

 

Spargel

Spargel aitab organismi puhastada. Spargel sisaldab palju vajalikke mineraale ja vitamiine (kaaliumit, valke, rauda, seleeni, naatriumit, fosforit, foolhapet, C- , E- ja A-vitamiine). Spargel aitab puhastada soolestikku ja on lisaks kõigele kalorivaene. Lisaks sellele aitab spargel nooruslikuks jääda, pidurdades vananemist. Samuti on täheldatud, et spargel hoiab keha tervena ja omab vähi - ja põletikuvastast toimet. Spargel omab ka maksarakke kaitsvat toimet.

 

Kartul

Kartul sisaldab rikkalikult tärklist (süsivesikuid) ehk siis energiat ja on tõeline antioksüdantide allikas, mis kaitsevad rakke vabade radikaalide kahjustuste eest.  Kartul on lisaks ka südame sõber, sest kartulis leidub kaaliumit, mida organism vajab pH taseme tagamiseks veres ning süsivesikute ainevahetuseks. Kaaliumit on vaja südame ja lihaste tööks ja lisaks sellele aitab ta vererõhku kontrolli all hoida. Värske kartul sisaldab ka C-vitamiini!

 

Peet

Peet on tervisele väga kasulik. Peet puhastab verd, tänu oma punasele värvusele on ta vererakkude sõber. Tänu rauale, mida peet sisaldab, aitab ta verd uuendada. Lisaks on peet ka südame sõber, vähendades südamehaiguste riski. Samuti aitab peet maksa funktsioone parandada ja omab maksa puhastavat toimet.

 

Kapsas

Kapsas sisaldab rohkesti kiudaineid, mis soodustavad seedetööd. Samuti on kapsas antioksüdante (karoteene ja C-vitamiini). Kapsas on ka tuntud oma väävlisisalduse poolest, mis omab vähki ennetavat toimet. Kapsal on ka organismi puhastav toime, sest ta aktiveerib ensüüme, mis aitavad kehast toksiine kõrvaldada. 






 

Lillkapsas

 Lillkapsas sisaldab glükosinolaate (väävlit ja lämmastikku sisaldavad ühendid), mis toetavad maksa tööd. Lillkapsas aitab ka kehast mürke väljutada ning aitab immuunsust tõsta. Samuti tuleb ära märkida lillkapsa foolhappe ja kaaliumi sisaldus, seega aitab ta ennetada südame-veresoonkonna haiguseid. 


Seller

Selleri tarbimine aitab kaloreid põletada. Seller on ka tugev antioksüdant, mis aitab saada kiiresti vajaliku koguse C- vitamiini ja tagab seega ilusa naha. Seller aitab parandada ka vererõhku ja kolesterooli taset. Samuti aitab ta ennetada südamehaiguseid. 


Sibulad

Sibul on kuulus oma raviva toime poolest. Sibul on kalorivaene ja rikas vitamiinide ning mineraalide poolest.


Porrulauk

Porrulauk on hea C-vitamiini allikas, mis tugevdab immuunsüsteemi. Porrulauk osaleb ka kollageeni tootmises ja tagab hea närvisüsteemi funktsioneerimise. Porrulauk aitab ka seedimist korrastada ning aitab külmetushaiguste vastu tänu antibiootilist toimet omavatele eeterlikele õlidele. Porrulauk on haigusi ennetav ja ka raviv taim.


Mandariin

Mandariinid sisaldavad rikkalikult E-vitamiini, tegemist on tugeva antioksüdandiga, mis omab naharakke kaitsvat toimet.

 

 

 

 

 

 


Pirnid

Pirnid sisaldavad samuti rohkesti antioksüdante (karoteeni, kvertsetiini ja E-vitamiini). Kvertsetiin toetab südame tööd ja parandab vereringlust. Värskete uuringute järgi aitab 1 pirni söömine päevas ennetada südame-veresoonkonna haiguste riski 45% võrra. 


Spinat

Spinat on kalorivaene aga tekitab ruttu täiskõhutunde. Spinatil on väga kõrge toiteväärtus. Lisaks sellele sisaldab spinat rohkesti kõiki vajalikke vitamiine ja mineraale. Spinatis on ka palju kiudaineid, seega parandab ta seedesüsteemi tööd. Ja muidugi on spinat kasulik südameveresoonkonnale, sest spinatis leiduvad komponendid takistavad veresoontel aheneda. 


Porgand

Ideaalne toiduaine, mille abil valmistada oma nahk ette kevadiseks päikeseks. Porgand on maksa sõber. Porgand tagab organismile vajalikke ensüüme, mis toetavad seedesüsteemi tööd. Porgandis on rohkesti mineraale ja vitamiine (A-, B-, C- ja E) mis parandavad maksa tööd. Soovitatav on süüa üks porgand päevas. 


Sidrun

Joo veega lahjendatud sidrunivett igal hommikul tühjale kõhule, see aitab sul organismi puhastada ja liigsetest kilodest vabaneda. Sidrunis leidub ka rohkesti C vitamiini, mis aitab kehal sünteesida neid aineid, mis võivad verre imenduda. Sidrun omab maksa puhastavat toimet ja ergutab selle tööd.


Redis

Redis sisaldab rohkesti väävlit (mis aitab ainevahetust reguleerida), kaaliumit (mis on südame sõber), kaltsiumit ja magneesiumit. Aitab nina-kurgu haiguste puhul ning puhastab kopse. Redis puhastab ja kaitseb tervist. Redis mõjub ka vähki pidurdavalt ja omab rakke taastavat toimet. 

 

 

 

 

 

 


Õun

Õun sisaldab palju antioksüdante, mis kaitsevad rakke vabade radikaalide kahjustuste eest ning ennetab seega naha enneaegset vananemist. Õun kaitseb ka vähi eest. Ja kõik muidugi teavad, et üks õun päevas hoiab arstid eemal. 


Kiivi 

Söö igal hommikul üks kiivi. Kiivi on tõeline vitamiinipomm, mis sisaldab rohkesti vitamiine ja mineraalaineid. 


Greip

Greip on hädavajalik, kui sa tahad kiiresti energiat saada. Nii nagu paljud tsitruselised, sisaldab greip palu vett ja C vitamiini, tagades organismi hea funktsioneerimise. Greip on diureetilise toimega ja aitab liigsetest kilodest vabaneda, sest ta soodustab rasvade ja toksiinide väljutamist kehast ning puhastab maksa. 

 

Naeris ja kaalikas

Toetavad südameveresoonkonna tööd ja parandavad seedimist. 




 

 

 

 






 

Kommentaare ei ole