{ads}

HIDE

Viimased

latest

Kuidas tõsta oma enesehinnangut ja tunda ennast paremini?

Foto : unsplash / Vitaliy Rigalovsky    Kuidas hinnata ennas...

Foto : unsplash / Vitaliy Rigalovsky

 

 Kuidas hinnata ennast just sellisena nagu sa oled ja mitte süüdistada end igal sammul? Kuidas lõpetada see pidev enese alaväärtustamine ilma, et sa hakkaks ennast jällegi liiga palju ülehindama? 


Kasuta metafoore

Enesehinnang saab alguse sellest, et sa võtad end sellisena nagu sa oled. Et sa vaatad iseenda peale läbi parema pilgu ja ei ole enam enda vastu nii kriitiliselt häälestatud. Et sa lepid oma puudustega. Kui inimene hakkab oma peas mõtlema, et ta on mõttetu, et teda pole vaja jne, siis tuleb talle meelde tuletada, et inimene on nagu muusikariist. Orkestris ei ole ükski muusikariist halb või hea: nad kõik on kasulikud teatud hetkel, kui nad oskavad tõmmata kõige parema osa sellest loost. Mitte kunagi ei tohiks võrrelda enda elu teiste eluga, mitte kunagi ei tohiks võrrelda oma laoruumi teiste vitriinidega. Ja kui su pähe tekivad halvad mõtted, mis kisuvad su enesehinnangut maha, siis lülita oma mõtted välja ja ütle: " Aitab! Ei, ma ei ole rumal, loll, mõttetu, see on minu pea, mis nii räägib ja arvab. ". Aga sellest ei piisa veel. Sest enesehinnang on enne kõike meie tegude vili. Elu on nagu jalgpallimatš: kui sa tahad võita, pead sa minema väljakule selle asemel, et tribüünil seista ja kommenteerida. Selle asemel, et raisata ma energiat oma naba põrnitsedes, tegutse parem ja tee midagi mõistlikku ilma kartmata, et midagi juhtub. 

 

 


Ole paindlikum

Carl Gustav Jung'i sõnul on minapilt see (teadvuse keskmik), mis ehitab üles enesehinnangu: "Mulle meeldivad kõik mu tugevad ja nõrgad küljed." 

Mõnikord on aga need meie kompleksid, mis on alguse saanud juba varasest lapsepõlvest, mis võtavad sinu minapildis suure ruumi. 

Esimene samm oleks selgeks teha, miks su elus korduvad kogu aeg samad probleemid, samade inimeste ja samade olukordadega. Kui sa leiad need ummikteed üles, saad sa aru, miks sa nii õrn oled. Ja see avab võimaluse selleks, et sa võid muutuda paindlikumaks. Vaimselt terve inimene kohaneb ruttu. 


Ole iseenda advokaat

Sinu sees elab üks negatiivne inimene, kellest sa pead vabanema, et muuta oma elu paremaks. Vaata, milliseid käitumisjooni sa peaksid enese juures muutma, mis ei lase sul rahulikult elada. Samuti vaata, miks sa väldid osasid olukordi, mis on tegelikult sinu jaoks kasulikud, mida sa kardad? Katsu leida võimalus, kuidas lõpetada negatiivsete mõtete mõtlemine, sest see takistab sul elada oma elu rahulikult. 

Ja ole enda advokaat, leia seda, mis sinus head on. Ja kaitse ennast tuliselt. Mõtle sellele, mida sinu kohta head on räägitud. Ja kirjuta see üles. See aitab parandada sinu minapilti. Meil kõigil on üks kohtunik, kes elab meie sees aga head advokaati, kes meid kaitseks, leidub harva.

 

 


Julgusta ennast kõva häälega

Mõned psühholoogid usuvad, et meie sees elab korraga mitu minapilti: üks on lapsevanem, teine laps ja siis täiskasvanud inimene. Kui enesehinnang on see, mis tekitab probleeme, siis üldjuhul kannatab laps sinu sees. Ta tunneb, et teda ei armastata ega hinnata piisavalt, et ta ei ole piisavalt hea sisemise lapsevanema jaoks: "Miks sa nii rumal oled, miks sa nii paks oled, miks sa nii palju ei teeni, miks sa nii laisk oled, miks sa enese eest ei hoolitse..." . Selleks, et oma enesehinnangut tõsta, tuleb panna see sisemine lapsevanem paika, kes on teinud sellised reeglid ja muuta ta selliseks lapsevanemaks, kes julgustab ja rahustab. Ning samuti tuleks mängida rohkem täiskasvanut, kes julgeb oma plaane ja eesmärke ellu viia. Räägi oma sisemise lapsega ja  julgusta teda. See harjutus on eriti hea, kui seda teha kõva häälega näiteks peegli ees! 




Kommentaare ei ole