{ads}

HIDE

Viimased

latest

Ajamõiste on see, mille pärast paljud inimesed töökohta vahetavad

  Foto : unsplash / Scott Graham Ülemaailmse pandeemiaga kaa...

 

Foto : unsplash / Scott Graham

Ülemaailmse pandeemiaga kaasnes töölt lahkumise laine. Suhe tööga oli muutunud. Selle põhjuseks selgus, mis korraga oli tekkinud ja enam ei olnud võimalik alluda liiga nõudlikule ülemusele, kurnata end liiga suure töökoormusega või ümbritseda või olla ümbritsetud päevast päeva emotsionaalselt väsitavate töökaaslastega.

Üks värske uurimistöö, mille tulemused avaldati väljaandes Psychology Today ning mis viidi läbi Jaapani ja Suurbritannia teadlaste poolt, selgitas, et see, kui suure tõenäosusega üks või teine inimene lahkumisavalduse laua peale paneb, on seotud sellega, milline on tema ajamõiste.

 

 


Ajaline mõtlemine

Mitmed teisedki uuringud on juba välja selgitanud, et inimestel on erinev ajamõiste. Mõned meist peavad tähtsamaks minevikku, teised aga elavad praeguses hetkes või siis tulevikus. Seda nimetatakse ajaliseks mõtlemiseks. 

Samal ajal, kui paljud mõtlevad ikka ja jälle minevikus aset leidnud sündmustele ja inimestele, elavad teised käesolevas hetkes. Käesolevas hetkes elamine tähendab jällegi seda, et inimene sageli ei õpi minevikus tehtud vigadest ega mõtle sellele, milliseid tagajärgi põhjustavad tema teod tulevikus. Ja siis on need, kes mõtlevad liiga palju tuleviku peale, kes kõike planeerivad ja vaatavad, mida tulevikul neile varuks on. 


Ja need inimesed, kes kõige suurema tõenäosusega lahkumisavalduse lauale panevad, on...

See uuringutöö kinnitas, et need inimesed, kes tööle jäävad ja ära ei lähe, on need, kes mõtlevad olevikule. Just need inimesed on sageli kõige rahulolevamad oma elu ja oluga, nad ei viitsi raisata oma aega mõteldes endistele probleemidele, mis töö juures aset on leidnud ega oma tuleviku pärast samas ettevõttes. Need inimesed, kes mõtlevad rohkem oma tuleviku peale, on paika pannud kindla skeemi, kuidas karjääri teha aga pelgalt selle tõttu nad ka lahkumisavaldust veel lauale ei pane.

 

 

Just need inimesed, kes mõtlevad rohkem mineviku peale, panevad kõige suurema tõenäosusega lahkumisavalduse ühel või teisel hetkel lauale. Igasugune töötegemine on nende jaoks nagu lisatundide tegemine. Selle asemel, et keskenduda sellele, miks see töökoht neile praegusel hetkel sobib või miks neil homme on seda tööd veel vaja, mõtlevad nad ainult minevikule ja lahkuvad töölt.


See ajataju ei sõltu meist endist

Uuringu järgi ei saa me ise valida seda, milline on meie ajataju. Tegemist on alateadvusliku valikuga. Kõige parem võimalus, kuidas neid tulemusi kasutada praktiliselt, on hakata mõtlema sellele, milline on sinu ajamõiste. Kui sa tahad lahkumisavaldust anda, siis mõtle järele enne, kui sa midagi otsustad.

Kommentaare ei ole