{ads}

HIDE

Viimased

latest

Kuidas tõmmata rohkem õnne oma ellu ja olla rõõmsam (hoolimata kõigest)

Foto : unsplash / Sage Friedman   Tuju on täiesti ära. Südam...

Foto : unsplash / Sage Friedman

 

Tuju on täiesti ära. Südamepõhjas on igasugused kahtlused ja rahutus. Hinge närib masendus. Ümberringi valitsev õhkkond on pingeline ja stressirohke. Sa ei tea enam, mida homne päev toob, sa ei tunne end hästi oma töö juures, kodus on tuhat asja tegemata... Sa lihtsalt ei jaksa enam. 

Selle aasta algus oli palju paljutõotavam nii mitmeski punktis. Nüüd aga ei tahagi enam uudiseid vaadata, sest see tekitab veelgi rohkem masendust. Samas aga teame me kõik, et stress ei ole hea meie tervisele, vastupidi, pidev stressitunne teeb haigeks. Mida siis praegusel perioodil teha, mis aitaks hoida vaimset tervist ja tuua natuke rõõmu igasse päeva? 


Vali paremini oma mõtteid

Masendus, ärevus ja halvad mõtted on palju nakkavamad, kui viirus. Kui sa tunned, et su peas on halvad mõtted, siis võta seda, kui hoiatust. Sest sinu heaolu ja tervis on ohus tänu sellistele mõtetele. Mõtle selle peale, mille pärast sa mõtled selliseid mõtteid, miks sa tunned ärevust ja pinget oma kehas? Miks sa oled nii vihane või ärritunud? Sa pead õppima oma negatiivsete tunnetega toime tulema ja neid reguleerima. 

Pane näiteks oma mõtted paberile kirja või tee hingamisharjutusi. Või siis tantsi, et end paremini tunda. Ja ära unusta, selleks, et olla õnnelik ja terve, peab inimene mõtlema rohkem häid kui halbu mõtteid. Seega vali paremini seda, millele sa mõtled.

 

 


Organiseeri oma päevi teistmoodi

Optimistliku meelelaadiga inimesed ei tunne iga päev suurt eufooriat, nad lihtsalt naudivad väikeseid asju elus. Õpi hindama rohkem seda, mis sul on. Näe seda, mille üle tänulik olla. 

Kui su ümber on liiga palju negatiivsust, katsu ise midagi ära teha, et igas päevas oleks midagi ilusat. Kui su töökaaslased on liiga pessimistlikud, kiida neid, ütle neile midagi ilusat, naerata... Muuda teiste päeva ilusaks, see aitab ka sinul endal end paremini tunda. Kõik inimesed tahavad häid uudiseid. 

 

Reisi ajas

Selleks, et mitte iga õhtu telekat vaadata, tee endale mälestuste õhtu. Masenduse vastu aitab ka see, kui sa vaatad vanu fotosid teistega koos. Räägi kunagi aset leidnud juhtumistest, naljakatest seikadest jne. 

 

 

Kingi endale aega

Leia iga päev veerand tundi selleks, et iseenda eest hoolitseda. Käi jalutamas, loe mõnda head raamatut, mõtle jne. See parandab su üldist tervist ning keskendumisvõimet. 

 

Õnnehormoonide tähtsus

Dopamiin... on motivatsiooni ja naudingu hormoon. Selleks, et seda hormooni aktiveerida, tuleb endale seada eesmärgid ja neist kinni pidada (plaanid, tegevused, sport, keelteõpingud jne).

Oksütotsiin .... on armastuse hormoon. Mis aktiveerub läbi vahekorra või füüsilise kontakti ja samuti lemmiklooma silitades.

Serotoniin... on hea tuju hormoon. Mis aktiveerub, kui inimene tunneb, et teda on vaja või siis näiteks tegeledes joogaga.

Endorfiin... on stressivastane ja valu vaigistav hormoon. Selle aktiveerimiseks tuleb teha sporti ja vabaneda rutiinist. Näiteks naerdes heast südamest mõne hea uudise üle või vaadates head teleseriaali. 

Kommentaare ei ole