{ads}

HIDE

Viimased

latest

12 põhjust, miks sa halvasti magad

 Hea uni on väga tähtis vaimse ja füüsilise tervise jaoks. Vaata järele, millised on 12 peamist põhjust, mille pärast sa halvasti ...

 Hea uni on väga tähtis vaimse ja füüsilise tervise jaoks. Vaata järele, millised on 12 peamist põhjust, mille pärast sa halvasti magad. 

unsplash@dsan_nowsay

 

Korralik magamine on oluline selleks, et rakud saaksid taastuda ning lasta närvisüsteemil rahuneda. 

Kui sul esineb aga unehäireid, siis siis on sellel kindlasti oma põhjus, mille sa peaksid välja selgitama. Vähene uni võib pikapeale tekitada terviseprobleeme.

 

Mille pärast sina halvasti magad? 

 

1. Stress

Kui sul on päeva jooksul olnud mitu stressirikast hetke, siis hakkab keha tootma adrenaliini ja kortisooli. Mõlemad hormoonid kiirendavad südame rütmi ja tekitavad unehäireid ning võivad vallandada ärevushäiret - probleemi, mis võib muutuda lausa krooniliseks. Selle vastu aitab, kui võtta magneesiumi lisaks koos B grupi vitamiinidega, mis parandab une kvaliteeti. 


2. Öötöö

Kui sa teed tööd vaheldumisi nii öösel, kui päeval, siis võib see kajastada unehäirete peal. 

 

 

 

3. Beebi majas

Alla aastase beebi kõrval tuleb olla valmis selleks, et nad ei hakka kohe hommikuni magama.

 

4. Kella keeramine

Nii suve-, kui talveajale üleminek mõjutab kindlasti bioloogilist kella. Et keha suudaks muutustega harjuda, on vaja natuke kannatlikkust varuda.

 

5. Liigne valgus

Valgus ruumis, kus sa magad, annab ajule signaali jääda aktiivseks. Sellepärast enne magama heitmist kustuta lamp ära, pane kardinad ette ja kõik ekraanid kinni.

 

6. Halb madrats

Vali hoolega oma madratsit, sest sellest sõltub sinu une kvaliteet. Soeta endale pigem keskmisest kõvem madrats, mis toetab hästi selga. Liiga pehme madrats ei lase sul sügavalt magada ja võib tekitada rühiprobleeme.

 

 

 

7. Allergia

Allergia võib rikkuda une kvaliteeti. Ilma ise seda teadmata, võid sa näiteks olla allergiline koera või kassi karvade suhtes ja see ei lase sul korralikult magada.

 

8. Halb padi

Samuti on oluline valida endale sobiv padi, mis toetab korralikult kukalt, et sa saaksid korralikult magada. 

 

9. Hea toatemperatuur

Toatemperatuur peaks olema soodne hea une tagamiseks. Jälgi samuti, et toaõhk ei oleks liiga kuiv, vaid pigem natuke niiske, et ta ei kuivataks kurku. Liiga soe tuba jälle ei lase sul magada korralikult.

 

 

 

10. Ravimid

Enne ravimite võtmist, loe kindlasti pakendilt, kuidas antud ravim sinu und mõjutab. Kui sul on ravi määratud ja sul esineb unehäireid, siis räägi oma arstiga, kindlasti aga ära lõpeta enne ravimite võtmist.

 

11. Häirivad tegurid

Ekraani ees veedetud aeg takistab uinumist, seda sellel põhjusel, et sinine valgus alandab unehormooni melatooniini taset. Hea oleks panna kõik ekraanid kinni vähemalt pool tundi enne magama heitmist. 

 

12. Halvad toitumisharjumused

Üldiselt puudutab halb toitumine kogu keha funktsioneerimist, tekitades samuti unehäireid.

 

Kommentaare ei ole