{ads}

HIDE

Viimased

latest

Tahad saledaks saada ja tervislikumalt elada? Siis vaata, mida sa tegema pead!

unsplash @nadineprimeau   Mitte kõik süsivesikud ei avalda samasugust mõju organismile. Mida kõrgem on toiduaine glükeemiline indeks...

unsplash @nadineprimeau
 
Mitte kõik süsivesikud ei avalda samasugust mõju organismile. Mida kõrgem on toiduaine glükeemiline indeks, seda kiirem on veresuhkru tase ja seda suurem on vabastatud insuliini kogus. Ja loomulikult, seda rohkem ladestab keha rasva.

Glükeemiline indeks on abivahend, mille välja töötajateks on kaks Kanadas asuva Toronto ülikooli toiduainete ja metabolismi teaduskonna teadlast David Jenkins ja Thomas M.S Wolever. Indeks võimaldab mõõta toiduainete mõju veresuhkru tõusule. Teiste sõnadega viisi, kuidas organism seedib, imendab ja kasutab erinevaid süsivesikuid kehale vajaliku energia saamiseks.



Suhkrurikka toidu söömine tõstab veresuhkrut suuremal või vähemal määral 30-minutit peale söömist. Kõrge glükeemilise indeksiga toiduained muutuvad ruttu glükoosiks. Madala glükeemilise indeksiga toiduainete puhul tõuseb veresuhkur aga vähem. Ja see erinevus on väga oluline, sest madala glükeemilise indeksiga toit seedib järk-järgult ja aeglaselt, mitte ühe korraga. Ja see tekitab pikemaks ajaks täiskõhutunde.

Kanada arstid on koostanud nimekirja toiduainetest, mida diabeetikud võivad rahulikult süüa. Indeks sõltub aga ka suurel määral erinevatest teguritest, nagu toidu valmistamise viis, kiudainete tase, töötlemise meetod. Näiteks makaronidel, mida pole liiga pehmeks keedetud, on glükeemiline indeks madalam, kui pehmeks keedetud makaronidel.



Mida siis süüa selleks, et kaalu kaotada ja tervist hoida? 

1. Söö juuretise baasil täistera leiba ja saia. Unusta täiesti ära valgest nisujahust sai. Eelista täistera ja seemnetega leiba ja saia, rukkiviljast, mis sisaldab palju kiudaineid.

2. Avasta enda jaoks täistera jahu. Saia ja kookide valmistamiseks vaheta valge nisujahu (T55) täistera jahuga (T130-T150) või pooltäistera jahuga (T110 - T80)

3. Unusta kiire keetmisviisiga riis. Selle asemel kasuta basmati riisi, mille glükeemiline indeks on madalam ja serveeri seda aedviljade või oliiviõliga.

 4. Ära söö magusat söögiaegade vahel. Aga sa võid endale lubada natuke magusat peale söögikorda, nii hoiad sa oma glükeemilist indeksit madalal.

5. Ära lisa kartulit supi sisse. Selle asemel eelista läätsesid või herneid, mis alandavad glükeemilist indeksit vastupidiselt kartulile.

6. Ära söö kunagi kartulit üksi. Kui sa sööd kartulit, siis alati koos roheliste aedviljadega.

7.  Ära söö kunagi makarone ilma aedviljadeta. Selleks, et toidu glükeemilist indeksit alandada, sega valgest jahust makaronid keedetud või aurutatud aedviljadega.

8. Eelista alati terveid puuvilju ja marju. Sest nii saad sa vajaliku koguse kiudaineid, mis on tervisele kasulikumad. Mahla juues kiudainete tase on madal. Kui sa aga ei suuda ilma mahlata elada, siis vähemalt sega vett hulka.

9. Jäta kõik poodides müüdavad hommikuhelbed ja müslid, ning valmista ise müsli kaerahelvestest ja kuivatatud puuviljade-pähklite segust.

10. Ära söö nisujahust röstsaiu, osta parem rukkiviljast või seemnetega saia ning söö alati rohelisega (salat, kurk, avokaado, tomat, paprika)

11. Valva oma toiduvalmistamise viisi. Mõnedes toiduainetes sisalduv tärklis hakkab vees keetes tarretuma. Ent tarretunud tärklis muutub kiiresti süsivesikuks tänu seedemahladele. Mida suurem on tärklise tarretumine, seda kõrgem on glükeemiline indeks. Selle tõttu mitte liiga pehmeks keedetud makaronide glükeemiline indeks on madalam, kui pehmeks keedetud makaronidel.



12. Söö külma või jahtunud toitu. Külma toidu söömine aitab alandada toiduainete glükeemilist indeksit. Vees keedetud kooritud kartuli indeks on väga kõrge, jahtunud kartuli indeks salatis on aga mõõdukas. Sama kehtib ka riisi ja makaronide kohta.

13. Kõrge glükeemilise indeksiga toiduained: valge sai, kiirkeedu riis, rosin, ahjukartul, kartulipüree, friikartulid, keedetud porgandid, küpsed banaanid, manna, magusad kompotid, hommikuhelbed.

14. Keskmise glükeemilise indeksiga toiduained: juuretisega leib ja sain, pruun täisterariis, basmati riis, ploomid, täisteraviljad, värske ananass, maguskartul, kuivatatud viigimarjad.

15. Madala glükeemilise indeksiga toiduained: metsik riis, toored porgandid, kuivatatud läätsed, herned, oead. Ploomid, tsitruselised, õunad. Sojajogurt. Rohelised aedviljad.




 

Kommentaare ei ole