{ads}

HIDE

Viimased

latest

Nõuanded, mis aitavad parandada enesetunnet

  Foto : unsplash / Tim Mossholder Vaimsest tervisest ei rää...

 

Foto : unsplash / Tim Mossholder

Vaimsest tervisest ei räägitud pikka aega, seda peeti tabuteemaks, mida ei tohi puudutada. Kuidas aga hoolitseda oma vaimse tervise eest? 


1. Muuda oma eluviise paremaks

Kõige tähtsam on regulaarne liikumine (kõndimine, jooksmine, ujumine, rattaga sõitmine...), samal ajal tuleks piirata kohvi ja alkohoolsete jookide tarbimist ning lõpetada suitsetamine, millel on otsene mõju une kvaliteedile ning ärevushäirete tekkele. 

Une kvaliteet on aga see, mis määrab kohe hommikul ärgates sinu enesetunde. Sellepärast ongi tähtis magada vähemalt 8 tundi öösel selleks, et hoida oma kognitiivseid funktsioone. 


2. Mediteeri

Iga päev mõjutavad meie vaimset tervist müra, töökoormus ja kiirete asjatoimetuste lõpuni viimine. Aju vajab puhkus. Ja selle tõttu on tähtis paremini oma keha kuulata. Kui sa tunned pearinglust peale seda, kui oled arvuti taga pikemat aega istunud, kui sa oled muutunud hajameelsemaks, siis peaksid sa lihtsalt võtma aja maha. 

Üks võimalustest, kuidas lasta oma ajul puhata, on mediteerimine. Mediteerimise ajal tuleks keskenduda üksnes käesolevale hetkele. 

Mediteerida võib istudes või püsti seistes, keskenduda tuleks oma tunnetele ja hingamisele. Tähtis on ka see, et sa mediteerimise ajal ei mõtleks üldse mitte millelegi. 

Mediteerimine avaldab positiivselt mõju üldisele tervisele ning alandab ärevushäireid, depressiooni ja läbipõlemissündroomi ohtu, parandab keskendumist ning üldist vaimset tervist.

 

 


3. Räägi ja kuula

Vestlemine aitab oma mõtetes korda luua ning aitab ka lahendada omavahelisi probleeme.

Oma probleemidest rääkimine võib olla esimene samm lahenduste leidmise suunas. Ja samamoodi see, kui sa kuuled teisi samuti oma probleemidest rääkimas, aitab sul tunda ennast paremini, teades, et sa ei ole üksi.

Õppides teisi paremini kuulama, võid sa pakkuda välja lahendusi. 

Kui sul on tunne, et sa oled oma muredega üksi, siis pöördu mõne nõustaja või psühholoogi poole, kes oskaks sind aidata. 

 

4. Hoia end vähem kõigega kursis

Vaata vähem uudiseid, ära veeda enam nii palju aega sotsiaalmeedias ja uudistekanalitel, mis tõstavad ainult ärevushäirete taset ja tekitavad masendust. 

Sa ei pea olema kõigega kohe kursis, see on sinu vaimsele tervisele kõige parem. 


Kommentaare ei ole