{ads}

HIDE

Viimased

latest

Mis juhtub sinu kehaga, kui sa lõpetad alkohoolsete jookide tarbimise vähemalt 30-päevaks?

  Foto : unsplash / engin akyurt Paljud on alustanud aasta a...

 

Foto : unsplash / engin akyurt

Paljud on alustanud aasta algust "kuiva jaanuariga", mis seisneb siis selles, et terve kuu jooksul ei joo grammigi alkoholi. Enamiku jaoks ei valmista selline väljakutse mingeid probleeme, teiste tahejõu paneb see aga kõvasti proovile. Tegelikult on see hea võimalus, mis aitab välja selgitada, kui tähtis koht on alkoholil sinu elus ja kui raske on sellest loobuda siis, kui sa oled harjunud regulaarselt tipsutama. Selleks aga, et näha tõelisi muutusi, peab lõpetama alkoholi tarvitamise vähemalt kuuks ajaks. Ja kui sa selle aja suudad vastu pidada, märkad sa ise ka, et see oli seda pingutust väärt. 


Mis siis juhtub kehaga, kui sa lõpetad alkohoolsete jookide tarbimise kuuks ajaks? 

Kui sa oled suutnud terve kuu kaine olla, märkad sa ka ise muutuseid: mälu paraneb ning pea muutub selgemaks. Paranevad refleksid ja keskendumisvõime.

Kui sul on uneprobleeme ja raskusi magama jäämisega, siis alkoholist loobumine aitab sul paremini magada. Alkohol on tugev depressant, mis viib unetsükli tasakaalust välja ning muudab närvisüsteemi tööd aeglasemaks. Alkoholi tarvitavate inimeste juures kohtab sageli probleeme unetusega.

 

 

Selleks aga, et tuju parandada, tuleks tarbida alkoholi ainult mõõdukas koguses, sest liigne alkohoolsete jookide tarvitamine tõstab vastupidi masendust ning võib tekitada depressiooni. Depressiooni, ärevushäirete ning alkoholi tarvitamise vahel on otsene seos. Lõpetades alkoholi tarbimise, paraneb üldine vaimne tervis. 

Ja samuti ei maksa ära unustada, et alkoholi liigne tarbimine muudab immuunsussüsteemi nõrgemaks, seega langeb keha kaitsevõime haigustele ning inimene võib haigestuda palju rohkem. 

Ja mis puutub hormoonidesse, siis ilmselt teavad kõik, et alkohol võib põhjustada vähem või rohkem tõsiseid hormonaalseid häireid, mis võivad kaasa tuua viljatusprobleeme ning kilpnäärme talitlushäireid. 

Ja lõpetuseks  on su maks sulle väga tänulik, kui sa suudad olla kuu aega ilma alkoholi joomata. Ja sellel, kes ei joo grammigi alkoholi, on maks tervem ning seedimine parem ja seedeelundkonna bakterid ehk mikrobioom parema tervise juures. 

Kommentaare ei ole