{ads}

HIDE

Viimased

latest

Mis juhtub kehaga, kui sa ei söö piisavalt köögivilju?

Foto : unsplash / Randy Fath   Seda, et köögiviljad on tervi...

Foto : unsplash / Randy Fath

 

Seda, et köögiviljad on tervisele kasulikud, on meile korratud juba sellest ajast, kui me väikesed olime. 

Täiskasvanud inimene peaks sööma iga päev 3 portsu köögivilju ehk siis 400 - 500 grammi päevas. Tihti aga juhtub, et me ei söö sugugi nii palju köögivilju, kui peaks. 

Ometi on köögiviljad väga vajalikud, sest nad varustavad keha vedeliku, toitainete, mikrotoiteinete, vitamiinide, mineraalide ja kiudainetega. 

Juhul, kui inimene ei söö piisavalt köögivilju, võib kiiresti tekkida vaegus, mis võib põhjustada terviseprobleeme. 

Eelkõige puudutab see seedimist. Kui sa ei söö piisavalt köögivilju, siis ei varusta sa oma keha kiudainetega, mida su keha vajab. 

Kiudained - või siis kiudainete puudus - ei ole ainsad, mis on süüdi selles, et seedimine muutub aeglasemaks. Organism vajab ka vedelikku, mida köögiviljad sisaldavad selleks, et seedesüsteem normaalselt funktsioneerida saaks. 

Kui sa ei varusta oma keha vedeliku ja kiudainetega, siis muutub seedimine aeglasemaks ning tekib kõhukinnisus. Ja sealt edasi võivad tekkida erinevad haigused. 

Köögi- ja puuviljarohke menüü aitab ära hoida teaduslike uuringute järgi ka soolehaiguseid.  

 

 

Aga see pole veel kõik. Kui seedimine muutub aeglasemaks ja toit sisaldab vähe toitaineid, siis muutub soolestiku mikrobioota nõrgemaks ning sellega nõrgeneb kogu immuunsuskaitse ehk siis keha kaitsevõime haiguste vastu. Rohelist värvi köögiviljad sisaldavad ühte suhkrut, mis annab energiat mikrobiootas elavatele bakteritele, mille roll on moodustada kaitsebarjäär. See barjäär aitab ära hoida halbade bakterite levikut ja kasvu.

Just soolestikus leiab aset kõikide vitamiinide ja mineraalide omastamine. Soolestiku ümber asuvad organismi kaitsvad immuunrakud, seega, kui su mikrobioota ei ole hea kvaliteediga tänu sellele, et sa ei hoolitse oma soolestiku eest ja sööd valet toitu või siis ei söö piisavalt köögivilju, kannatab sinu immuunsussüsteem selle all. 

Peaaegu kõik köögiviljad sisaldavad ka C-vitamiini, mis aitab väsimuse ning stressi vastu. C-vitamiini vaeguse tõttu on inimene vastuvõtlikum kõikidele külmetushaigustele. 

Kui sa ei söö piisavalt köögivilju, vaevab sind kogu aeg suur väsimus ning nahk muutub kuivaks.

Kui keha immuunkaitse on madal, siis kaasneb sellega suur väsimustunne. 

Kuna köögiviljad on vitamiini- ja mineraalirohked, mis aitavad transportida toitaineid kogu organismis, siis tõenäoliselt esimesed märgid sellest, et sa ei söö piisavalt köögivilju, ongi väsimus ja tunne, et jõudu on vähe.

 

 

Ja mida rohkem aeg edasi läheb, seda rohkem ilmnevad vitamiini- ja mineraalide vaeguse ilmingud. Näiteks rauapuudus võib põhjustada juuste väljalangemist, B-vitamiini vaeguse puhul muutub nahk kuivaks ja hakkab lõhenema suu ümber. 

Pikemas perioodis võib see põhjustada põletikku ja ka see peegeldub naha kvaliteedis.

Lisaks kiudainetele ja vitamiinidele, sisaldavad köögiviljad ka antioksüdante, mille kasulikku toimet tervisele on teaduslikult tõestatud. Kui sa ei taga oma kehale piisavalt antioksüdante, on südame-veresoonkonna-  ja metaboolsete haiguste ning kasvajate tekke risk kõrgem.

Nende inimeste puhul, kes söövad rohkem, kui 5 portsu puu- ja köögivilju päevas, on südamehaiguste risk 20% madalam, kui neil, kes söövad vähem, kui 3 portsu päevas. Ja see protsent on veelgi väiksem siis, kui süüa veelgi vähem köögivilju. 

Selleks, et rohkem köögivilju süüa ja et see oleks ka maitsev, tuleks süüa rohkem neid, mis sulle rohkem meeldivad ning miks mitte varieeruda maitseid. Kollased ja oranžid köögiviljad sisaldavad A-vitamiini, mis on kasulik nägemisele; rohelised köögiviljad sisaldavad aga klorofülli, mis kaitseb mingil määral mao- ja maksavähi eest.

Miks mitte süüa enne igat einet köögivilju või siis valmistada maitsvat köögiviljasuppi. Laste jaoks, kellele köögiviljad eriti ei maitse, võiks peita köögiviljad osavalt ahjuroa sisse ära või siis küpsetada üks hea soolane köögiviljapirukas. 

Kui sa aga mõtled, et sa sööd ju piisavalt puuvilju ja kas siis köögiviljade söömisel on nii suur tähtsus, siis ehkki puuviljad sisaldavad palju vajalikke kiudaineid, vitamiine ja mineraale, ei asenda nad siiski täiel määral köögivilju. Köögiviljad on puuviljadest sellepärast kasulikumad, et nad sisaldavad kõiki vajalikke vitamiine, mineraale ja kiudaineid ent erinevalt puuviljadest ei sisalda köögiviljad suurel määral suhkrut.



Kommentaare ei ole