{ads}

HIDE

Viimased

latest

Milliseid toite tuleks süüa siis, kui sa oled külma saanud ja haigeks jäänud

  Foto : unsplash /Natural Chef Carolyn Nicholas Kõik viirus...

 

Foto : unsplash /Natural Chef Carolyn Nicholas

Kõik viirushaigused on jälle kohal. Kui sa oled haigena voodis ja söögiisu ikka üldse ei ole, siis peaksid sa ikkagi oma organismi jaoks jooma vett ning sööma sellist toitu, mis annab kehale jõudu paranemiseks.

Loomulikult ei ole haigest peast üldse söögiisu, ometi osad toidud aitavad leevendada gripi sümptomeid ja isegi võidelda viiruse vastu. Kui sul ikka üldse isu ei ole, siis on kõige parem süüa midagi vedelat nagu näiteks mõni smuuti. Nii tagad sa varustad sa oma keha C-vitamiinidega, mida su organism vajab ja mis aitab sul kiiremini terveks saada. 

 

Millised toidud aitavad turgutada keha viirushaiguste puhul? 

 

1. Kanasupp

Kuum kanasupp aitab kindlasti võidelda viiruse vastu. Supp aitab varustada keha vedelikuga, soodustab ülemistes hingamisteedes tekkiva lima vedeldamist, röga lahtistamist ning selle eritumist. Tegelikult on haigele inimesele kõik supid ja puljongid kasulikud, kanasupp aga sisaldab lisaks rohkelt tsüsteiini, tegemist on aminohappega, mis eritub linnulihast kuumtöötlemise käigus ja mis on röga lahtistava toimega. Köögiviljad aga supi sees tagavad organismile vajalikke vitamiine, mis aitavad stimuleerida keha kaitsevõimet. Ja muidugi eelista ikka kodus valmistatud suppi, mis ei sisalda lisaaineid ega liigset soola. 

 

 


2. Roheline tee

Sisaldab rohkelt polüfenoole, tegemist on molekulidega, millel on viirusevastane toime. Roheline tee on eriti näidustatud gripi korral. Kuuma tee joomine aitab soojendada nii nina, kui kurku ning varustab organismi vajaliku vedelikuga. 

 

3. Mesi

Mesi leevendab kurguvalu, stimuleerib immuunsussüsteemi ning varustab keha vajaliku energiaga. Mett võib lisada tee sisse või võtta lihtsalt lusikatäie kaupa oma tervise turgutamiseks.


4. Munad

Munad sisaldavad palju seleeni, tegemist on antioksüdandiga, millel on keha puhastav toime ning mis stimuleerib immuunsuskaitset. Munad sisaldavad ka palju valku, mis aitavad kiiremini paraneda ning saada energiat ja jõudu juurde. 


5. Küüslauk

Küüslaugul on mikroobi- ja põletikuvastane toime. Küüslauk aitab kehal vabaneda viirustest, bakteritest ja isegi parasiitidest. Kõige parem on süüa küüslauku toorelt, nii on küüslaugu toime kõige tugevam. Haki küüslauk peeneks enne söömist. 

 

 


6. Rasvane kala

Rasvane kala sisaldab palju oomega-3 rasvhapet, millel on põletikuvastane toime. Lõhekala sisaldab ka vajalikku D-vitamiini, mis aitab kiiremini terveks saada. Süüa võiks ka mereande, mis samuti sisaldavad oomega-3 ja samuti sellist antioksüdanti nagu tsink. 


7. Sibul

Nii nagu küüslaugul, on ka sibulal mikroobivastane toime. Ja sibulat peetakse kõige paremaks ravimiks külmetushaiguste vastu. Sibulat võid süüa toorelt, nii on temast kõige rohkem kasu. 

 

8. Linnuliha

Erinevalt punasele lihale, on linnuliha või siis lahjat sealiha  kerge seedida. Selline liha täidab hästi kõhtu, tekitades ruttu täiskõhutunnet, mis ongi hea gripi puhul, kui organism ei taha rasvast ega rasket toitu. Lahja liha varustab ka keha vajalike valkudega, mis soodustavad antikehade tootmist, et gripist lahti saada. 


9. Ingver

Ingver aitab leevendada kurguvalu ning immuunsüsteemi tugevdada.





 

 







Kommentaare ei ole