{ads}

HIDE

Viimased

latest

Mida talvel süüa, mis annaks sooja aga paksuks ei tee

  Foto : unsplash / Tim Gouw Selleks, et külmale ajale vastu...

 

Foto : unsplash / Tim Gouw

Selleks, et külmale ajale vastu pidada ilma rasva kogumata, vajab organism eelkõige õiget toitu. Millised on need toidud, mis annavad sooja aga paksuks ei tee? 

Teeme selle asja selgeks, et suuremate koguste söömine ei anna sulle rohkem sooja! Selleks, et mitte külmetada ja vältida paksuks minemist, ei tohi sa jätta ühtegi söögikorda vahele ning pead rohkem sööma õigeid toite.

 

1. Valgud, mis stimuleerivad lihaste soojust

Ka lihased toodavad soojust. Ja sellepärast tõuseb kehatemperatuur kohe, kui sa kasutad oma lihaseid. Ja tegelikult piisabki korralikust lihasmassist selleks, et sooja saada, sest külma käes aktiveerivad lihased vereringe. Ja mida rohkem lihaseid sul on, seda kiirem on põhiainevahetus (ehk siis keha võime põletada kaloreid ka puhkehetkel), nii ei hakka sul külm ja sa ei võta kaalus juurde.

Ja selle jaoks pead sa hakkama rohkem liikuma aga samuti sööma valgurikkaid toiduaineid (1 - 1,5 grammi valku päevas 1 kilo kehakaalu kohta (70 - 105 grammi 70 kilo kohta). 

Kust valku saada? 10 grammi valku sisaldavad näiteks 50 grammi liha, kala või 2 suurt muna, 30 grammi riisi, kinoat või läätsesid.

 

 

2. Head süsivesikud, mis parandavad seedimist

Keha vajab kütuseks süsivesikuid selleks, et normaalselt funktsioneerida. Selleks, et keha termogeneesi (kehatemperatuuri tõusu) aktiveerida, tuleb tarbida selliseid toiduaineid, mille seedimine võtab rohkem aega. 

Selleks, et saada sooja ilma paksuks minemata ja veresuhkru taset tõstmata, tuleb süüa madala glükeemilise indeksiga toite: hooajalisi aedvilju, pool-täistera pastat, aurutatud kartuleid, kaunvilju (läätsed...), kaerahelbeid... 


3. Head rasvad, mis ajavad halva rasva minema

Kui lihased soojendavad keha rohkem, kui rasv, siis see ei tähenda sugugi, nagu tuleks rasva tarbimine üldse lõpetada. Loomulikult tuleb piirata rasvase liha ja vorstitoodete tarbimist, rohkem tuleks aga süüa selliseid toite, mis sisaldavad oomega-3 rasvhappeid. Oomega-3 aitab organismil paremini kohaneda temperatuurimuutustega ja paremini kasutada kõrge toiteväärtusega kaloreid (neid, mis tagavad organismile vitamiine ja mineraale...) ning mis muudavad põhiainevahetust kiiremaks. 

Oomega-3 rasvhappeid leidub rasvases kalas (400 g / nädalas), rapsiõlis (2 tl / päevas), pähklites (peotäis pähkleid päevas) ja seemnetes (linaseemned, chia seemned...).

 

 


4. Joogid, mis annavad sooja

Talvel on lausa vajalik juua vett selleks, et kompenseerida vee kadu, mis tekib kui väljas on külm (läbi suust väljuva auru) ja toa soojuse. Kui organismis tekib vedeliku puudus ehk dehüdratatsioon, siis ei suuda nahk enam nii hästi külmale vastu seista ja selle tõttu tekib vasokonstriktsioon ehk siis verevarustus muutub halvemaks, veri ei liigu soontes piisavalt ja ei taga soojust. 

Mida siis teha? Ära joo alkoholi, sest see küll annab sooja aga pealiskaudselt ning viib kehast vedeliku välja ja teeb paksuks. Joo vett ja kuumasid jooke (tee, ravimtaimetee...).


5. Vürtsid ja vitamiinid, mis parandavad mikrovereringet

Selleks, et suurendada termogeneesi ehk keha soojatootmist, vürtsita ja maitsesta oma toite pipra või ingveriga või mis veelgi parem: tšillipipraga, milles leidub aktiivne ühend kapsaitsiin parandab kiiresti vereringet. Ja muidugi tuleb jälgida, et ei tekiks C-vitamiini vaegust, mis samuti stimuleerib keha soojatootmist ning seleeni, mille vaegus tekitab kilpnäärme talitlushäireid, mis omakorda põhjustab kaalutõusu ja külmatunnet. 

Seega kasuta toidu valmistamise juures riivitud ingverit või pipart ja söö marju ja aedvilju, mis sisaldavad C-vitamiini. Ja toitu tasakaalukalt ning mitmekülgselt, et ei tekiks seleenipuudust.


Kommentaare ei ole