{ads}

HIDE

Viimased

latest

Kas talvisel ajal tuleks rohkem magada?

Foto : unsplash / S L   Ilmad on külmad ja käes on talv. Päe...

Foto : unsplash / S L

 

Ilmad on külmad ja käes on talv. Päevad on lühikesed ja väga vara läheb pimedaks. Igasugused viirushaigused liiguvad ringi. Sellele lisandub igapäevane tööstress, lastega tegelemine ning kodused tööd... Väsimus kipub paratamatult kallale. Ja tänu sellele tunned sa päeva lõpus, et oled täiesti kurnatud. Aga kas see tähendab seda, et me peaksime hakkama talvel rohkem magama? 

Talvel tunneme me kahtlemata suuremat väsimust, kui tavaliselt. Niipea, kui päike on loojunud ja väljas on pime, tekib soov minna magama. Kell 10 õhtul on paljud juba voodis sooja teki all, loeme head raamatut ja ootame, kuni uni peale tuleb. Tegelikult aga on kõik seotud päevavalgusega. Mandri-Euroopas tekitavad just külmad ilmad ja pimedus soovi varem magama heita ja rohkem puhata. Suvel, kui päevad on pikemad ja päike loojub palju hiljem, heidame me ka ise palju hiljem magama ning jääme kauemaks üles. 

 

 

Talvel on nii, et kui päevavalgust on aga vähem, siis seab organism end looduse rütmi järele ja muutub aeglasemaks. Meie sisemine bioloogiline kell sünkroniseerib selle järele kõik organismi bioloogilised funktsioonid. Ja selle tõttu ongi normaalne, et talvel tahame me rohkem magada. Inimene on nii loodud, et ta magab talvel rohkem kui suvel. Kunstliku valguse loomine ajas aga kõik tagurpidi ja me oleme hakanud iseenda loomuliku elurütmiga sohki tegema. 

Talvel tuleks magada vähemalt pool tundi rohkem kui suvel. Keha vajab aega taastumiseks kõikidest bakteriaalsetest ja viraalsetest rünnakutest, mida just talvisel ajal kõige rohkem liikvel on. Piisav magamine tugevdab immuunsussüsteemi ning kaitseb organismi ja see peakski olema külma aja prioriteediks. 

Ja sellepärast ongi nii, et mida lühemad on päevad, seda suurem on meie unevajadus. 

 

 

Samas oleme me aga ise oma loomuliku elurütmi ära rikkunud lubades endale suvel puhkust ja töötades selle võrra talvel rohkem. Tegelikult peaksime me vastupidi just talvel rohkem puhkama ja suvel tegutsema. Ja tõenäoliselt seletab see ka selle lahti, miks me talvel tunneme suuremat väsimust ja masendus kergemini peale tikub. 

Selle jaoks, et probleeme ära hoida, tuleks aga ärgata talvel kindlal kellaajal. Kindlatel kellaaegadel ärkamine aitab muuta päeva kvaliteeti paremaks. 

Samuti on tähtis leida päeva jooksul aega puhkamiseks ja teha võimaluse korral väike lõunauinak. See parandab meeleolu ning üldist enesetunnet. 

Ja tähtis on ka, et sa ei unustaks päeva jooksul piisavalt vett juua, et hoida oma organismi aktiivsena.

Kommentaare ei ole