{ads}

HIDE

Viimased

latest

Millised toidud sisaldavad kõige rohkem vajalikku D-vitamiini

Foto : unsplash / Mae Mu    D-vitamiinil toetab luude ja lih...

Foto : unsplash / Mae Mu

 

 D-vitamiinil toetab luude ja lihaste tervist ning tugevdab immuunsussüsteemi. D-vitamiini on vaja kaltsiumi ja fosfori paremaks imendumiseks, D-vitamiin kaitseb ka südame-veresoonkonna tervist, on vajalik aju normaalseks funktsioneerimiseks ning aitab kontrollida veresuhkru taset. D-vitamiinil on oluline roll meie heaolu juures, ta aitab võidelda depressiooni, kroonilise väsimuse ning unepuuduse vastu. D-vitamiini vaegus võib põhjustada tõsiseid tagajärgi.

D-vitamiin on rasvlahustuv vitamiin, mille süntees leiab aset päikesekiirte toimel naha kaudu - piisab täiesti, et viibida 15 - 20 minutit iga päev päikese käes selleks, et saada vajalikku D -vitamiini kogust. Ainult, et selle jaoks peab päikest olema aga sügis-talvisel perioodil näitab päike end haruharva. Ja sellepärast tuleb rohkem süüa D-vitamiini sisaldavaid toite. 

Palju D-vitamiini sisaldavad kalatoidud (tursamaks, heeringas, makrell) ja piimatooted (jogurt, kohupiim, juust, piim), mis tagavad päevase soovitatava vitamiini koguse.  

 

 

Seega tuleks süüa rohkem rasvast kala : lõhe, tuunikala, heeringas, sardiinid, makrell aga ka kalamaksaõli, mis sisaldab palju D-vitamiini. Konservlõhe sisaldab 3 korda rohkem D-vitamiini, kui toores lõhe. 

Ka seened sisaldavad D-vitamiini: kukeseened, puravikud ja mürklid. 

Rupskid: eriti maks.

Must šokolaad: hea uudis kõigile šokolaadisõpradele.

Munad : munakollane sisaldab rohkem D-vitamiini, kui munavalge.  

Piimatooted : piim, juust, jogurt ja samuti või sisaldavad D-vitamiini.

 



Kommentaare ei ole