{ads}

HIDE

Viimased

latest

Mida tuleks süüa, kui maks vajab abi

Foto : unsplash / THE 5TH   Maksa töö on ülekoormatud, kui s...

Foto : unsplash / THE 5TH

 

Maksa töö on ülekoormatud, kui süüa liiga rammusat ja rasvast toitu. Selleks aga, et maksa tööd toetada ja maksa kaitsta, tuleb oma tervise eest paremini hoolitseda. Tasakaalukas toitumine võib aidata maksarakkudel taastada. Milliseid toiduaineid tuleks aga eelistada? Mida tohib juua? Kohvi? Vältida alkoholi? Ja milliseid toiduaineid tuleb vältida? Räägime sellest lähemalt.

Haige maks, mis vajab abi, on liiga üle koormatud mürkainete ja erinevate toksiinidega. Kui maks on kahjustada saanud, siis ei suuda ta enam rasva töödelda. Rasv ladestub sellisel puhul maksa ja koormab selle üle. Maksa steatoos on seisund, kui maksas on tavaliselt rohkem rasva, see võib omakorda põhjustada maksapõletiku ja rakukahjustusi maksa piirkonnas või siis tuua kaasa tõsiseid maksakahjustusi. Ainult oma eluviiside muutmine (süües vähem rasva, vähem suhkrut, liikudes rohkem ja tehes sporti), aitab maksa seisundit parandada ning vähendab komplikatsioonide riski. Kui inimene aga oma eluviisi ei muuda, võib see kaasa tuua tõsisemaid maksakahjustusi. Haige maksaga tuleb toituda tervislikult, tasakaalukalt ja mõnikord vähehaaval, et vältida maksa ülekoormamist. Samuti on tähtis palju ja regulaarselt liikuda. Liiga rasvast ja magusat toitu on raske seedida ja seda tuleks vältida nii palju, kui võimalik. 


Mida tuleks siis süüa? 

Loomse päritoluga piimatooted ei ole hea kuulsusega, sest nad sisaldavad sageli liiga palju rasva ja neid on raske seedida. Ent just piimatooted sisaldavad kõige rohkem kaltsiumit, kaltsium aga on vajalik nii luuda, kui hammaste hea tervise jaoks. Kui maksa töö on häiritud, siis ei suuda ta enam D vitamiini ladestada, see võib omakorda põhjustada kaltsiumipuuduse ning luude hõrenemise (osteoporoos). Piimatooted on seega kasulikud, kui maks on haige, sest maksahaigused soodustavad osteoporoosi teket. Sellest hoolimata tuleks tarbida piimatooteid mõõdukalt (mitte rohkem, kui 2 portsjonit päevas ehk siis 1 jogurt ja 1 viil juustu ning eelistada tuleks lahjemat juustu.

 

 

Must šokolaad  

Selleks, et maksarakud saaksid taastuda, vajab maks antioksüdante. Ja nende toiduainete seas, mis sisaldavad rohkelt antioksüdante, on kakao. Erinevalt sellest, mida tavaliselt arvatakse, on šokolaad maksale kasulik. Tingimusel, et tegemist on musta šokolaadiga, millel on kõrge kakaosisaldus (vähemalt 70%). Antioksüdandid hoiavad ära maksarakkude vananemist, aitavad maksal rasva töödelda ning piiravad põletikku. Lisaks sellele sisaldab must šokolaad rohkelt magneesiumi (206mg 100 grammi kohta), magneesium aga omab maksa kaitsvat toimet. 

 

Pähklid

Selleks, et maks saaks puhastuda, vajab ta ka fosforit. Fosfor on mineraalaine, mis on maksa tervisele väga kasulik mitmel erineval moel. Pähklid (Brasiilia pähklid, pekaanipähklid, tavalised pähklid ...), sisaldavad rikkalikult fosforit, mis aitab maksal paremini rasva töödelda, vältida rasva liigset ladestumist rakkudes ning seega maksa puhastada. Ilma fosforita ei suuda maks rasva töödelda ning see soodustab rasva kuhjumist. Lisaks sellele sisaldavad pähklid samuti palju antioksüdante, mis aitavad piirata maksarakkude vananemist ning maksakahjustusi. Samuti on pähklites oomega-3 rasvhappeid, mis parandavad maksa rasva ainevahetuse tööd.

 

Valge liha

Selleks, et normaalselt funktsioneerida, vajavad maksarakud rauda. Aga ainult vajalikus koguses, mitte rohkem. Rauapuuduse korral nõrgeneb immuunsüsteem ning maksarakkude töö on häiritud. Liigne raud võib aga takistada transferriini tootmist, tegemist on maksa poolt sünteesitud valguga, mis transpordib rauda ning osaleb punaste vereliblede tootmise juures. Mõlemal juhul, nii liigne raud, kui rauavaegus soodustavad maksapõletikku ning hepatiidi või tsirroosi riski. Seega tuleks süüa piisavalt selliseid toiduaineid, mis sisaldavad rohkelt rauda nagu punane liha (veise-, lamba- jne), verisorsti ning rupskeid aga kindlasti ei tohiks liialdada (mitte rohkem, kui 500 g nädalas). Selleks, et oma tervist hoida tõsiste haiguste eest, tuleks eelistada linnuliha ning kala, mune, mereande ja ka kuivaineid, mis sisaldavad rohkelt rauda ning valku. 

 

 

Tsitruselised

Apelsin, sidrun ja greipfruut sisaldavad hästi palju vajalikku C vitamiini, mis on väga kasulik maksa tervise parandamiseks ning maksarakkude oksüdatiivse stressi vastu võitlemiseks. Lisaks stimuleerib C vitamiin glutatiooni sünteesi, tegemist on tugevatoimelise antioksüdandiga, mis kaitseb rakke vabade radikaalide eest (toksiinid, mis kuhjuvad maksa piirkonda ja mis võivad tekitada maksakahjustusi) ning tugevdab immuunsüsteemi. Iga päev 2 grammi C vitamiini tarbimine hoiab ära maksa põletikku ning maksarakkude kahjustusi. Lisaks sellele sisaldavad palju C vitamiini ka punased marjad (mustikad, mustsõstrad ja maasikad...) ning ristõielised (kapsas, Brüsseli kapsas, brokoli, lillkapsas...). Hea oleks tarbida neid toiduaineid võimalikult tihti.


Küüslauk

Seleenivaegust seostatakse samuti suurema maksahaiguse riskiga. Tsirroosi ja alkoholist põhjustatud maksahaiguse tagajärjel näitavad vereanalüüsid tavaliselt madalat seleenitaset veres. Seleen aga kaitseb maksarakke oksüdatiivse stressi eest ning ennetab maksapõletikku. Seleeni leidub küüslaugus (5,1µg 100 grammi kohta). Päevane seleenikogus on täiskasvanute puhul 55 µg.

 

Täisteratooted

Täisteraviljad (täisteranisu, pruun riis, bulgur, kinoa, speltanisu, tatar...)  sisaldavad terveid teri (kliid ja idud). Täisteraviljad sisaldavad rohkelt E vitamiini, seleeni, magneesiumit ja rauda ning toitaineid, mis on tugeva antioksüdantse toimega. Täisteraviljad aitavad alandada põletikutaset ning maksakahjustusi. Lisaks sellele on teaduslikud uuringud näidanud, et täisteratoodete söömine aitab paremini kontrolli all hoida insuliini taset ning seega ka põletikku ja alandada 37% maksavähi riski.

Söö täistera makarone või täisterasaia, mis on kõrgema toiteväärtusega - rohkem kiudaineid, valku ja mineraale - kui valgest jahust tooted.


Kurkum

Kurkum sisaldab peamiselt kurkumiini, tegemist on tugeva antioksüdandiga, millel põletikuvastane toime ja mis omab maksakahjustusi kaitsvat ning parandavat toimet.

 

 


Milliseid vitamiine ja mineraale maks vajab? 

A vitamiin : riisikliid (täistera), salvei, piparmünt, küüslauk, paprika, loorber...

C vitamiin : paprika, mustsõstar, sidrun, avokaado, brokoli

D vitamiin : tursamaks, suitsuheeringas, forell, sardiinid, lõhe, makrell...

E vitamiin : päevalilleõli, avokaadoõli, nisuiduõli, täisteratooted

Oomega - 3 : linaõli, chia seemned, pähklid, seesamiseemned

Magneesium : vetikad, must šokolaad, Brasiilia pähklid, kohv, nelgiterad, koriander...

Fosfor : Mandlid, tuunikala, puravikud, täisterasai...

Raud : verivorst, linnumaks, kanasüda...

Kaltsium : parmesani juust, kitsejuust, jogurt...


Ja mida võib juua? 

  • Rohelist teed : roheline tee sisaldab antioksüdante, mis aktiveerivad maksarakke, vähendavad põletikku ja maksakahjustusi.
  • Kohv : 2 - 3 tassi ilma suhkruta kohvi stimuleerib maksarakke. Kohv sisaldab rohkelt antioksüdante ja kofeiin kaitseb maksa hepatiidi puhul.
  • Suure magneesiumisisaldusega mineraalveed: mis aitavad maksal mürkaineid väljutada.

 

Milliseid toiduaineid tuleb aga vältida? 

  • Alkohol : mis kahjustab maksa ja koormab mürkainetega. Tsirroosi puhul on alkoholi tarbimine ka väikeses koguses täiesti keelatud.
  • Liiga magusad ja rasvased toidud ning joogid (karastusjoogid, maiustused jne).
  • Valgest jahust tooted (makaronid, sai...) ja kartul : mis on liiga kõrge glükeemilise indeksiga ning koormavad maksa
  • Töödeldud toidud : mis sisaldavad liiga palju suhkrut peidetud kujul
  • Praetud toidud : mida tuleks süüa ainult haruharva

 

© 2021 Sisu kopeerimine keelatud!

 

Kommentaare ei ole