{ads}

HIDE

Viimased

latest

Mida teha, kui maks on üle koormatud?

Tänapäeval on paljudel inimestel probleeme maksatalitushäiretega, sest eluviisid on paljuski läinud mugavamaks: inimesed liiguvad vähe...


Tänapäeval on paljudel inimestel probleeme maksatalitushäiretega, sest eluviisid on paljuski läinud mugavamaks: inimesed liiguvad vähem ja toituvad ebatervislikult. Tulemuks on maksa ülekoormatus, millega kaasnevalt ei suuda maks enam oma funktsioone korralikult täita. Steatoosi ehk rasvmaksa all kannatavaid inimesi tekib üha rohkem. Tegemist on heaoluühiskonna haigusega, mis saab alguse alkoholiga liialdamisest, ülekaalust või sagedasest ravimite manustamisest.

Rasvunud maksast saab aga lahti ka koduste ja looduslike vahenditega. Toitumisharjumuste muutmisest ja aktiivsema eluviisi omandamisest on suur abi. Kindlasti peab alustama vaadates kriitilise pilguga üle oma toidulaua. Nagu rasvmaksa nimest võib välja lugeda, on steatoosi puhul maksa kogunenud liiga palju rasva. Maksa ülesanne on väljutada toksiine ja mürkaineid ja eritada seedimisse sappi. Rasvamaksa tõbi aga kahjustab maksa ja takistab tal normaalselt oma tööd teha.



Selleks, et maksa puhastada, peab sööma rohkem puu - ja köögivilju, kiduainerikkaid toiduaineid, vähem aga suhkrut ja rafineeritud süsivesikuid, soola, suhkrut ja küllastunud rasvhappeid.

Kodused vahendid, mis aitavad rasvmaksa puhul:

Kohv

Uuringud on näidanud, et kohvi joomine kaitseb maksa. Juues paar tassi kohvi päevas väheneb risk haigestuda maksahaigustesse 40%. Samuti selgub, et kohvi joojate maks kannatab väiksemate kahjustuste ja tüsistuste all, kui nendel inimestel, kellel ei ole harjumuseks kohvi juua. Kohvi joomine vähendab ka vähiriski.

Rohelised köögiviljad

Rohelised köögiviljad on tervisele väga kasulikud, nad aitavad ennetada rasva kuhjumist organismi. Samuti aitavad nad puhastada maksa. Paljud uuringud on tõestanud brokoli kasulikust ja tervistavast toimest maksale. Söö julgelt spinatit, rohelist salatit ja rooskapsast ja kõiki ristõielisi köögivilju. Rohelised köögiviljad aitavad aktiveerida kahjustada saanud maksaensüüme. 

Tofu

Tofu aitab alandada rasva kuhjumist. Uuringud on näidanud, et sojavalk, mida tofu sisaldab, alandab maksas oleva rasva kogust. Lisaks sellele on tofu rasvavaene ja valgurikas toode.


Kala

Kala võitleb põletike vastu organismis. Rasvane kala nagu lõhe, sardiinid, tuunikala ja forell sisaldavad rikkalikult omega-3 rasvhappeid. Kala söömine aitab parandada rasvakogust maksas ja alandada põletikku.

Kaerahelbed

Kaerahelbed annavad organismile energiat. Lisaks sisaldavad nad palju kiudaineid, mis aitavad kauem tunda täiskõhutunnet. Kiudainerikkad toidud aitavad maksal paremini töötada.


Pähklid 

Pähklid sisaldavad rohkesti E-vitamiini ja omega-3 rasvhappeid. Uuringud on näidanud, et steatoosi all kannatavate inimeste analüüside tulemused on paranenud peale seda, kui nad on hakanud sööma pähkleid.

Avokaado

Avokaado kohta on öeldud, et 1 avokaado päevas võib maksa terveks ravida. Avokaado kaitseb maksa, ta sisaldab rohkesti rashvhappeid ning keemilisi ühendeid, mis takistavad tüsistuste tekkimist ja maksa kahjustamist.

Päevalilleseemned

Päevalilleseemnetes leidub E-vitamiini, tegemist on antioksüdandiga, mis kaitseb maksa kahjustuste eest.

Oliiviõli

Oliiviõli sisaldab rikkalikult omega-3 rasvhappeid. Oliiviõli on palju tervislikum kasutada, kui margariini või võid. Lisaks sellele aitab ta kaitsta maksa kahjustuste eest. Oliiviõli võib võtta paar tilka segatuna sidrunimahlaga maksa puhastamise eesmärgil.

Küüslauk

Küüslaugu kasulikkusest maksale on mitmeid uuringuid läbi viidud, küüslauk aitab aktiveerida ensüüme, mille abil maks toksiine väljutab. Küüslauk aitab ka maksal puhastuda, sest ta sisaldab selliseid ühendeid nagu seleen ja allitsiin, mis on looduslikud antibiootikumid. Samuti aitab küüslauk parandada maksakahjustusi.

Roheline tee

Roheline tee ennetab ja takistab rasvade kogunemist maksa ning parandab maksa tööd tänu rohketele antioksüdantidele, mida ta sisaldab. Samuti vähendab roheline tee vähiriski. 






Kommentaare ei ole