{ads}

HIDE

Viimased

latest

Kas sina oled ka üks neist inimestest, kellel on kogu aeg külm?

Foto : unsplash / Spencer Backman   Doktor Clare Eglin kirju...

Foto : unsplash / Spencer Backman

 

Doktor Clare Eglin kirjutas ajakirja Stylist veergudel, et inimese soojataju sõltub suurel määral tema nahatüübist. Lisaks sellele on ka teisi tegureid, mille tõttu mõnel inimesel kogu aeg külm on. Näiteks võib see olla tingitud kilpnäärme talitlushäiretest, halvast vereringest, raua- või siis B-12 vitamiini puudusest. 

Aga ka geneetika võib olla süüdi selles, et sul on kogu aeg külm ning oma rolli mängivad selles ka vanus, morfoloogia ja sugu.

Mõnikord öeldakse ülekaalus olevate inimeste kohta, et rasvakiht kaitseb neid külma eest. Ja selles on omajagu tõtt. Suure kehamassiga inimesed kannatavad külma paremini, kuna rasv pakub neile tõesti kaitset mingil määral. 

 

 

Väiksemakasvulised inimesed aga külmetavad sageli rohkem, kui teised. Ja sellel on väga lihtne seletus: neil on vähem neid rakke, mis on vastutavad kehasoojuse tagamise eest ja selle tõttukannatavad nad rohkem külma, kui teised.

Mis puutub aga soosse, siis östrogeen ja progesteroon mõjutavad kiirust, kui ruttu veresooned ahenevad külma tõttu. Ja selle tõttu on naistel sageli külmem, kui meestel, külmatunnetus sõltub ka menstruatsioonitsüklist, mille ajal seksuaalhormoonide eritumine kõigub suurel määral.

Kommentaare ei ole