{ads}

HIDE

Viimased

latest

15 huvitavat fakti unenägude kohta, mida sa veel ei tea

Kas sina oled mõtelnud selle peale, miks mõned inimesed näevad und ja teised mitte? Või siis, kui kaua...


Kas sina oled mõtelnud selle peale, miks mõned inimesed näevad und ja teised mitte? Või siis, kui kaua keskmiselt me öösiti und näeme? Sellest artiklis on välja toodud mõned põnevad faktid unenägude kohta, mida sa ilmselt veel ei tea.

Unenäod huvitavad paljusid inimesi, sama palju mehi, kui naisi. Ja seda juba aegade algusest saadik.

1. Me kõik näeme und

Mäletad sa siis seda, mida sa unes nägid või mitte aga und näed sa sellegipoolest. Mõned meist lihtsalt mäletavad rohkem, kui teised.

Ainult need inimesed, kes kannatavad parasomnia all (REM) ei näe und magamise ajal aga neid on väga vähe.


2. Uneparalüüs ehk unehalvatus

Tegemist ei ole halva unenäoga vaid probleemiga, mille all tuhanded inimesed üle kogu maailma kannatavad. Uneparalüüsia halvab liikumise mõneks ajaks ja seda tavaliselt magamise ajal.

3. Me näeme und keskmiselt 6 aastat oma elust...

Igal öösel näeme me und mitu korda erinevate faaside jooksul, mis kestavad 5-20. minutit.

Võttes arvesse keskmist eluiga, võime me väita, et me veedame 6 aastat oma elust und nähes.

4. Me unustame unes nähtu paari minuti pärast peale ärkamist

Enamik inimesi unustab kohe selle, mida nad unes nägid. Ja põhjus sellele on lihtne, see moodus, kuidas meie aju töötab infot läbi ja seda ladestab ei toimi samamoodi unenägude puhul.

5. Mõned unenäod täituvad

Siin viitame me tähenduslikele unenägudele. Teadusel ei ole siiani sellele ainsatki selgitust aga näiteid, et unenäod täituda võivad, on palju.

· Abraham Lincoln nägi unes oma tapmist

· Mõned inimesed nägid unes ette Titanicu hukku

· Mõned 11.septembri terrorirünnaku ohvrid nägid unes ette kaksiktornide katastroofi
 
 
 


6. Mõned kõige maailma kõige kuulsamad leiutised on olemas ainult tänu unenägudele

Sest mõned leiutajad on inspiratsiooni saanud just läbi unenägude. Näitena võib välja tuua Googli looja Larry Page; biokeemik James Watson, kes avastas DNA kaksikspiraali ja leiutaja Elias Howe, kes leiutas õmblusmasina.

7. Meeste ja naiste unenäod on tavaliselt väga erinevad

Mõned uuringud on näidanud, et naised näevad tavaliselt unes oma lähedasi või sõpru ja unenäod leiavad aset tuttavates kohtades, samal ajal, kui meeste unenäod on palju agressiivsemat laadi ja sageli täis meeste omavahelisi probleeme.

8. Aju ei puhka öösel

Magamist seostatakse puhkuse ja rahuga. Meil on tunne, et meie aju on välja lülitatud magamise ajal. Ent tegelikult see nii ei ole: aju on magamise ajal aktiivne ja see on ka põhjus, miks me und näeme.

9. Mõnede inimeste unenäod on must-valged

Enamiku ajast näeme me värvilisi unenägusid. Mõned meist näevad aga ainult mustvalgeid unenägusid. Isegi ainult mustalt või valgelt on võimalik unenägusid näha.

10. Enamik inimesi ei suuda lugeda unenägudes

Oled sa juba näinud unes end midagi lugemas? Või koolis eksamit tegemas? Unenäos ei ole lugemine üldsegi lihtne tegevus, mis kõigile kättesaadav on. Paljud inimesed ei suuda näiteks lugeda oma unes. Juba selle tõttu paljud inimesed näevad unes, et nad ei saa eksameid tehtud... Sama asi kehtib, kui vaadata kellaaega.
 
 
 


11. Loomad näevad ka und

Seda fakti pole veel tõestatud teaduslikult, sest selle hüpoteesi kontrollimine on keeruline. Sellest hoolimata tundub, et loomad siiski näevad und.

Oled sa juba näinud koera, kes magamise ajal liigutab käppa ja häälitseb? See tõendab ilmselgelt, et loomad näevad und.

12. Mõnikord on võimalik oma unenägusid juhtida

Selged unenäod on olukorrad, mille jooksul me oleme teadlikud sellest, mida me teeme ja kus me oleme ja mõnikord suudame me isegi juhtida oma unenägusid vastavalt oma soovidele.



13. Meil on kalduvus näha rohkem negatiivseid, kui positiivseid unenägusid

Spetsialistid ei oska sellele põhjusele vastust anda. Ent paljud uuringud on näidanud, et inimesed näevad rohkem halbu, kui häid unenägusid. Halbade unenägudega kaasnevad sellised emotsioonid nagu hirm, kartus ja ahastus ning neid on uuringutel kõige rohkem esile toodud.

14. Ka pimedad inimesed näevad und

Nägemise puudus ei takista unenägude nägemist. Kusjuures paljud pimedad inimesed näevad oma peas pilte. Teised teevad seda läbi puudutuste, lõhnameele või siis kuulmise.

15. Me näeme ainult tuttavaid nägusid oma unenägudes

Nii, et võta arvesse, kui sa näed unes kedagi, kes sind ründab või jälitab, siis on kindlasti tegemist inimesega, keda sa oled juba kohanud või näinud.



Ilusaid unenägusid! 

Kommentaare ei ole