{ads}

HIDE

Viimased

latest

Milliseid toiduaineid ei tohi kassile anda

Foto : unsplash / Lina Angelov   Paljud toidud on kassi jaok...

Foto : unsplash / Lina Angelov

 

Paljud toidud on kassi jaoks lausa mürgised, sest nende seedetrakt ei ole selline nagu meil ja selle tõttu võivad mõned toidud kassi haigeks teha. 

Sageli juhtub, et köögis süüa valmistades, tiirleb kass su ümber, tundes kõiki lõhnu ja näidates välja, et tema ka tahab natuke süüa saada. Tegelikult aga on nii, et meie igapäevane toit ei ole sugugi kassi seedesüsteemi jaoks sobiv. Selline toit võib lausa hävitada looma punaseid vereliblesid, takistades nii verelibledel hapniku transportida organismis. Samuti võivad osad toiduained põhjustada seedeprobleeme, hingamisteede häireid, suurt väsimust, aneemiat ja kõige raskematel juhtudel põhjustada looma surma. Vaata, millised toiduained on kassi jaoks mürgised.

 

Toores sibul ja küüslauk

Isegi, kui sul pole tulnud pähe mõtetki anda oma kassile toorest küüslauku ega sibulat, siis on siiski hea teada, et nii sibul, kui küüslauk kahjustavad punaste vereliblede arvu, põhjustavad oksendamist, aneemiat ja südamerütmihäireid.

 

Avokaado

Ära anna kassile avokaadot, sest avokaado sisaldab persiini, mis võib kahjustada looma kopse ja maksa. Lisaks sellele võib avokaado põhjustada kõhunäärme põletikku.

 

Tuunikala konserv

Isegi, kui kassile see maitseb, siis pead sa arvesse võtma, et tuunikala konserv sisaldab liiga palju soola. Ja kui sa tihti annad neid konserve oma kassile, siis võib see põhjustada neeruprobleeme. 

 

Piim

Tegelikult ei vaja kassid peale emapiimast võõrutamist enam piima. Lisaks sellele võib piimas leiduv laktoos põhjustada seedeprobleeme. 

 

Å okolaad

Ära anna kassile Å¡okolaadi. Sest Å¡okolaad on kassi jaoks väga mürgine. Nimelt sisaldab Å¡okolaad teobromiini, mida kass ei suuda seedida, see aga häirib looma närvisüsteemi ning kahjustab südant. Liiga suur kogus Å¡okolaadi võib mõjuda isegi surmavalt. 

 

 

 

Tooras sealiha

Toorest sealiha süües võib kass nakatuda Aujesky haigusesse ehk pseudo marutaudi, mis sageli saab saatuslikuks. See haigus avaldub läbi neuroloogiliste sümptomite looma juures. Loom on ärev, rahutu, ei lõpeta näugumist ning tekkida võib tugev süljeeritus. 

 

Tomat ja baklažaan

Mõlemad köögiviljad sisaldavad  atropiini, mis võib põhjustada südamerütmihäireid. 

 

Kirsikivid ja õunaseemned

Sisaldavad kassi jaoks mürgist tsüanogeenset glükosiidi.

 

Toores linnuliha

Linnuliha üldiselt kassid armastavad aga toorelt seda siiski neile anda ei tohiks. Linnuliha võib olla isegi väga mürgine, sest liha võib sisaldada salmonella baktereid ning nakatada seega kassi.

 

Alkohol

Ilmselt ei tule kellelegi pähe anda oma loomale alkoholi aga kordame siiski üle, et alkohol on kassi jaoks väga mürgine, võib kahjustada maksa ning aju. Piisab väga väikesest kogusest, et kassi elu ohtu panna. 

 

 

 

Marineeritud heerginafilee

Sisaldab liiga palju soola, mis on kassi seedesüsteemi jaoks mürgine.

 

Porrulauk

Kõik laugulised on kassi jaoks ohtlikud ning võivad põhjustada looma mürgitamist.  

 

Munavalge

Munavalge sisaldab avidiini, mis võib hävitada B8 vitamiini, millel on kassi valkude ja rasvade ainevahetuse juures oluline roll. 

 

Toores kartul

Toores kartul ja kartulikoored sisaldavad kaltsiumioksalaati, mis võib kahjustada kassi kuseteede süsteemi.

 

Vorstitooted

Ära anna oma kassile vorsti ega sinki, mis sisaldavad liiga palju rasva ja mis võivad põhjustada kõhunäärme põletikku.

 


 


Kommentaare ei ole