{ads}

HIDE

Viimased

latest

Kuidas talvel oma immuunsust tugevdada ja kaitsta ennast haiguste vastu

  Foto : unsplash /Isabella and Zsa Fischer Immuunsüsteem on...

 

Foto : unsplash /Isabella and Zsa Fischer

Immuunsüsteem on see, mis kaitseb keha väliste haigustekitajate eest. Immuunsüsteemil on mitu erinevat funktsiooni.

  • organismi kaitsefunktsioon ehk siis immuunsus kaitseb organismi võõrmikroobide eest (bakterite, seenhaiguste, viiruste, parasiitide)
  • tolerantsuse funktsioon (selliste võõrkehade suhtes nagu toidud ja soolebakterid)
  • reguleerimisfunktsioon kahjustunud rakkude suhtes, mis võivad organismi ohtu panna (kasvajate- ja põletikuvastane võitlus).

Meie immuunsüsteem funktsioneerib vastavalt kronobioloogilisele aastaringsele rütmile, mille tõttu just sügis-talvisel hooajal on immuunsustase nõrgem ja seega oleme me haigustele vastuvõtlikumad. Just selle tõttu on väga oluline just sellel ajal oma immuunsust toetada ja võtta kasutusele vastavad meetmed (vältida liigset alkoholi ja kiirete süsivesikute tarbimist, tegeleda mõõdukalt spordiga, magada rohkem ning alandada stressi taset). 

 

Turguta oma immuunsust läbi toitumise ning soolestiku mikrobioota

Toitumine mõjutab otseselt kõike, mis on seotud meie ainevahetuse ja immuunsüsteemiga. Selle jaoks, et oma immuunsüsteemi toetada, tuleb süüa rohkem kõrge toiteväärtusega toiduaineid. Väga hea oleks alustada Vahemere dieediga, mis ei ole dieet, vaid elustiil. Samuti tuleb tarbida piisavalt taimse ja loomse päritoluga valku. Ja mille pärast? Sest nad sisaldavad rohkelt aminohappeid, mis aitavad organismil toota antikehasid. Optimaalne toitumine tähendab süüa iga päev piisavalt valku, vähemalt 400 grammi köögivilju, täisteravilju, kaunvilju, kiudaineid ning oomega-3 (rasvane kala, Kreeka pähkli õli...) ja vältida nii palju, kui võimalik, kiireid süsivesikuid ehk siis suhkrut. 

 

 

Ka toidulisandid on kasulikud aga enne, kui neid osta, võiks pidada nõu oma arstiga ning tarbida vastavalt vajadusele.

Ka mõned vitamiinid ja mineraalid on immuunsüsteemile väga olulised. Nende seas A-, C-, D-, E ja suur hulk B-grupi vitamiine, raud, seleen ja tsink. Hakates rohkem sööma mikrotoitaineid, tõstad sa keha vastupanuvõimet nakkustele. D-vitamiinil on immunomoduleeriv toime ning selle taset tuleks hoida optimaalsena selleks, et immuunsüsteem saaks normaalselt toimida. D-vitamiin on seega väga oluline ja seda võiks võtta toidulisandina. Samuti tuleb tähelepanu pöörata teistele vitamiinidele.

  • tsink. Tsingi vaegus võib põhjustada suuremat põletiku ohtu keha kaitsevõime alanemist
  • seleen. Seleeni sisaldavad Brasiilia pähklid ja täisteraviljad.
  • magneesium. Mida tuleks samuti võtta toidulisandina, sest magneesium aitab aktiveerida D-vitamiini. 
  • raud. Rauapuudus puudutab küll rohkem naisi, kui mehi ja võib häirida immuunsüsteemi tööd.
 
 Tugevda oma immuunsust tänu magamisele
 
Unepuudus ja vähene magamine nõrgestavad immuunsust ja muudavad seega inimese vastuvõtlikumaks nakkushaigustele. Lisaks sellele põeb inimene sellisel puhul haigusi kauem. Mida siis ette võtta? Kõigepealt tuleks varem magama minna (enne südaööd) ja võtta kasutusele vastavad meetmed, mis aitavad paremini magada. Tuulutada oma tuba enne magama heitmist ja jälgida, et tuba ei oleks liiga soe (kõige rohkem 19°).  Soovi korral võib osta apteegist lisaks ka melatoniini, mis samuti aitab paremini magada, parandades une kvaliteeti ning olles samal ajal põletikuvastane ja antioksüdantse toimega.
 
 
 

Tugevda oma immuunsust tänu liikumisele

Selleks aga, et spordist ja liikumisest kasu saada, ei tohi teha harjutusi liiga vähe ega liiga palju ehk siis liiga intensiivsel tasemel. Liigne spordi tegemine ( ehk siis 3 - 4 tundi päevas) tekitab vastupidise tulemuse ja nõrgestab hoopis immuunsüsteemi. Liiga vähene liikumine pole samuti hea, sest ka see muudab immuunsust nõrgemaks. Soovitatav on tegeleda spordiga 20 - 30 minutit päevas ja mõõdukalt.
 

Tugevda oma immuunsust alandades oma stressitaset

Stress on tõsine probleem tervisele. Stressi esineb üha rohkem ja kui stress on muutunud juba krooniliseks, siis võib ta häirida immuunsüsteemi tööd. Selleks, et seda ära hoida, pead sa õppima lõdvestuma. Kuidas seda teha? Kõigepealt võiksid sa hakata tegema selliseid harjutusi, mis aitavad rahuneda ja lõdvestuda nagu jooga või siis jooksmine. Häid tulemusi annab ka mediteerimine. Samuti võid sa proovida toidulisandeid, mis aitavad rahuneda ja stressi leevendada (adaptogeen, magneesium, oomega-3...). Ja muidugi on võimalik ka ise muuta oma mõtteid paremaks, muretseda vähem, hoolitseda iseenda eest. Ka see aitab sul oma stressiga paremini toime tulla. Ja aitab sul talvel terveks jääda.

Kommentaare ei ole