{ads}

HIDE

Viimased

latest

Toitumisspetsialistide nõuanded

  Foto : unsplash /Jan Antonin Kolar Toitumisspetsialistidel...

 

Foto : unsplash /Jan Antonin Kolar

Toitumisspetsialistidel on palju häid nõuandeid varuks, mida meie ei teagi. 


Kartulit tuleb süüa koorega

Me kõik koorime ju kartulid ära. Tegelikult aga ei ole vaja kartuleid koorida. Nii jääb suur osa vitamiinidest alles. Kartulikoortes on kõige rohkem vajalikke toitaineid ning vitamiine. Ja kartuli maitse ka ei kao, kui sa keedad kartuleid koorega. Kõige tähtsam on korralikult enne keetmist kartulid puhtaks pesta.


Tomatit söö keedetuna või küpsetatuna

Me oleme harjunud sööma tomatit rohkem toorelt, kui keedetult aga spetsialistide sõnul on palju tervislikum süüa kuumtööldeldult. Nimelt sisaldab tomat kasulikke vitamiine, mineraale. Tomati koores leidub aga kõige rohkem ühte väga kasulikku antioksüdanti lükopeeni, millel on vähki ja südamehaiguseid ennetav toime. Ja just selle tõttu tuleb süüa kuumtöödeldud tomatit, sest kuumutades suureneb tomatis lükopeeni kogus veelgi rohkem. Ning organism omastab kuumtöödeldud tomatis olevat lükopeeni palju paremini, kui toore tomati puhul. Mitmed erinevad teaduslikud uuringud on näidanud, et kuumtöödeldud tomatite söömine alandas 20% eesnäärmevähi riski. Toorete tomatite söömisel kahanes see risk 10% peale.




Brokolit tuleb tarbida toorelt või väga kergelt kuumtöödeldult

Brokoli on ristõieline köögivili, mis paljudele inimestele küll ei maitse. Ometi on brokoli super köögivili, mis kannab ametlikult maailma tervislikuma köögivilja nime. Lisaks sellele kaitseb brokoli erinevate vähivormide eest (munasarja-, kopsu-, eesnäärme-, neerude- jne).

Nimelt sisaldab brokoli ühte bioühendit, tugevatoimelist antioksüdanti sulforafaani, mis on tugeva vähivastase toimega aga ainult siis, kui tarbida brokolit kas aurutatult või toorelt. 

 

Linaseemneid tuleb eelnevalt jahvatada

Me oleme harjunud lisama linaseemneid smuutidele ja jogurtisse, tegelikult tuleks linaseemneid enne aga jahvatada peeneks. 

Nimelt kaitseb linaseemneid kest, mis peidab enda sees südamesõbralikke ja väga kasulikke rasvu. Kui sa ei jahvata linaseemneid eelnevalt, siis läbivad nad seedekulgla ja tulevad samamoodi välja ilma, et sa neist vähimatki kasu saaksid. Ja sellest on kahju, võttes arvesse, kui kasulikud on linaseemned südame tervisele. 

 





Kommentaare ei ole