{ads}

HIDE

Viimased

latest

Suhtepaus võib aidata suhet päästa

  Foto : unsplash / Wesley Balten Armastusega on samamoodi, ...

 

Foto : unsplash / Wesley Balten

Armastusega on samamoodi, kui jooksmisega: kui sa ära väsid, tuleb puhata ja teha paus, et siis jälle paremini edasi minna. 

Paljude inimeste jaoks ei ole pausi tegemine lahendus. See kõlab nagu lahkuminek ja olgem ausad, me ei ole enam teismelised, kes oma suhtes võtavad aega järele mõtlemiseks ega tea, mida nad täpselt tahavad. Tegelikult võib suhtepaus aga suhtele kasuks tulla. 

Kui sa tead, kuidas suhtepausi teha õigete reeglite järgi, võib see päästa su suhet, muutes seda tugevamaks. Paneb mõtlema, kas pole?

 

Esimene hea mõte, miks suhetepausi teha: see ei ole lahkuminek, see on pigem hea võimalus

Kui suhe on tõesti läbi ja miski ei lähe enam nii nagu peaks, siis esimese asjana kaalutakse lahku minekut. Nii see lihtsalt on. Mõnikord on selline otsus aga liiga kiirelt ja järelemõtlematult langetatud ja tegelikult ei taha ju lahku minna. Samas nii jätkata enam ka ei taha.

Suhtepaus on sellisel puhul õige lahendus, mis võimaldab tegutseda ja anda samaaegselt kerge tõuke sellele olukorrale. Tegelikult annab see uue võimaluse. Nii võite te mõnda aega elada eraldi ilma, et te teineteist päriselt unustaksite. Ja psühholoogiliselt tuleb see kasuks, sest sa tead, et see on kõigest paus ja mitte lahku minek, sellepärast ei veeda sa oma päevi pisaraid valades ja teed kõik, et su suhe vähemalt minimaalselt toimiks. 

 

 


Teine hea mõte suhtepausi tegemiseks: suhtepaus võimaldab järele mõtelda

See, mis on hea suhtepausi puhul (ja me oleme sellega kõik nõus), on see, et nii saad sa rahulikult järele mõtelda. Tegelikult ongi see ju asja mõte: leida aega, et aru saada, mida sa ise tegelikult tahad endale ja oma suhtele. Suhtepaus võimaldab sul oma mõtetes selgust teha, lasta elul rahulikult minna ja elada igapäevast elu ilma oma partnerita ning näha, kuidas sa end seejuures tunned.

Kui su suhtepaus kestab nädala või kaks, siis leia piisavalt aega, et tunda, kuidas sa tunned ennast ilma oma kaaslaseta. Oled sa rahulikum? Õnnelikum? Mõtle tõsiselt aga ainult siis, kui sa tunned selle järgi vajadust aga ära avalda endale mingit survet. 


Kolmas hea mõte suhtepausi tegemiseks: see toob su tõelised tunded välja

Suhtepausi tehes sa puhkad, käid väljas, käid tööl: lühidalt, teed kõike, unustamata samal ajal oma suhet. Ja kõige selle juures avastad sa uuesti oma elu nagu see oli enne, kui sa oma kaaslasega kohtusid. See on iseenesest tore, sest sul on rohkem isiklikku vabadust ja see on üsna värskendav. Aga just see vabadus tekitabki sinus igatsuse teise järele.

Selge on see, et meil ei ole eriti palju võimalusi igapäevases elus selleks, et tekiks igatsus oma kaaslase järele. Sest te olete praktiliselt kogu aeg koos või vedelevad tema sokid tooli peal. Ja sa mõtled pidevalt oma peas negatiivseid mõtteid. Suhtepausi ajal tekivad tänu vahemaale aga teised mõtted. Sa hakkad rohkem nägema seda, mis teises inimeses head on. Mõtled sellele ajale, kui te kohtusite. Mõtled rohkem meeldivatele hetkedele. Ehk siis see võimaldab teha positiivseid järeldusi. Lahkuminek vallandaks samu tundeid aga kui tegemist on suhtepausiga, on esmane eesmärk siiski oma suhet päästa ja seega teevad need positiivsed mõtted ainult head ja ei aja sind nutma, vaid aitavad sul üles ehitada oma suhte tulevikku. Kui seda igatsust aga ei teki ja peamised mõtted on pigem negatiivset laadi (mustad sokid, mis vedelevad igal pool...), siis võib see suhtepaus lõppeda ikkagi lahku minemisega. Kas sellest on kahju? Jah ja ei, sest selle jaoks suhtepaus ju ongi, et luua paremat selgust antud olukorras ning aidata sul kõige õigemat otsust vastu võtta.


Neljas hea mõte suhtepausi tegemiseks : suhtepaus tuletab sulle meelde, et sina ise oled oma eluloo autor

Suhtepaus tuletab sulle meelde, et on aeg ohjad enda kätte võtta. Et sa ei lihtsalt niisama, et elu otsustab sinu eest, mis sinu jaoks hea on. Kui sa otsustad suhtepausi kausiks, siis sead sa oma suhte kõige tähtsamaks ning tegutsed vastavalt.

Suhtepausi tegemine tähendab, et sa võtad oma elu juhtimise enda kätesse. Ja võtad vastu otsuse seoses oma suhtega. Tee oma suhtest prioriteet, vähemalt üks kord, ühe kuu jooksul, lihtsalt selleks, et näha, mis saab. Nii ei jää sa pelgalt pealtvaatajaks, kui suhe on halb ja läheb aina halvemaks. Sest sa ise juhid seda. Ära unusta, et pika suhte saladus seisneb pikemates ühistes plaanides. Koostööd  tehes jõuate te kaugemale.

 

 


Viies hea mõte suhtepausi tegemiseks: suhtepaus aitab teha uut algust

Suhtepausi ajal hakkad sa üha rohkem mõtlema oma tuleviku üle ning otsid õiget vastust. Sa võid tunda end üksi. Ja see on väga hea. Just nii mõistad sa paremini oma suhte probleeme ja raskuseid ning pingutad, et ära hoida lahku minekut. 

Peale suhtepausi oled sa valmis paremini kõigest läbi rääkima. Mida te võite koos ette võtta, et oma suhet päästa? Mida sa selle suhtepausi ajal tundsid? Kas see suhtepaus muutis midagi sinus? Suhtepaus võib ka selgeks teha selle, et lahku minek on paratamatult vältimatu aga samuti võib võib see paus aidata teil aru saada, et te tahate kokku jääda nii heas, kui halvas. Ja see oleks võimalus teha uus algus. Seega aitäh suhtepausile.


Kuidas suhtepausi teha? 

Suhtepaus võib aidata su suhet päästa ja anda teile uue võimaluse. Ja see on tõesti hea mõte. Kõige tähtsam on korralikult oma suhtepausi organiseerida. 

1. Otsustage teha suhtepausi koos, rääkides omavahel. Kui sa võtad üksi otsuse vastu ilma teist ette hoiatamata, siis see ei ole suhtepaus. Ja kui sa oled nõus tegema suhtepausi selleks, et teisele meele järgi olla, ei ole ka hea mõte. Suhtepausi vajalikkust otsustatakse kahekesi. 

2. Pange paika mõned reeglid: kuhu te elama asute? Kas te kohtute suhtepausi ajal mõnes neutraalses ja meeldivas paigas, et omavahel rääkida? Loomulikult ei tohiks iga õhtu kokku saada, vastasel korral kaob suhtepausi mõte ära. Organiseerida tuleb oma elu ka siis, kui peres on lapsed: kas oleks võimalik, et teie vanemad hoolitseksid laste eest vaheaja ajal? 

3. Määrake kindlad kuupäevad. Tegemist on kindla perioodiga, millel on algus ja lõpp ehk siis taas kokkusaamise aeg, vastasel korral on tegemist lahku minemisega. Seega valige kindel aeg: kaks nädalat või kuu aega? See on ideaalne aeg aga iga paar valib ise õige aja, mida nad vajavad. Ja jällegi on kõige tähtsam omavaheline suhtlemine.

4. Määrake kindlaks suhtlemisviis. Suhtepaus tähendab seda, et hoitakse omavahel vajalikku vahemaad, et oma mõtetes korda luua. Sellepärast on parem mitte helistada hommikuti ja õhtuti, et küsida, kuidas läheb jne. Selline kiusatus võib küll tekkida ja see ei ole keelatud. Aga oluline on siiski hoida minimaalset vahemaad ning otsustada ühiselt, kuidas ja kui palju omavahel suhtepausi ajal suhelda. Te võite saata paar tekstisõnumit või rääkida olulistest asjadest (lapsed, kingitused jne).

 

 

 

5. Ära hakka oma eksile helistama ja ära mine teisi vaatama. Isegi, kui sul on õigus teha seda, mida sa tahad. Sest kõik sõltub ju lõppude lõpuks sellest, mida te olete omavahel kokku leppinud kohe alguses. Mõte on siiski selles, et ei maksa kõike omavahel ära segada. Su süda võib igatseda oma eksi järgi või olla teiste käte vahel aga sa pead leidma aega järele mõtlemiseks ja selle jaoks on sul vaja eelkõige keskenduda.

6. Ära murdu. Kui kahe päeva möödudes tunned sa end juba halvasti ja sa ei suuda seda olukorda välja taluda, siis küsi endalt, miks see nii on ja ära jookse kohe sedamaid oma kaaslase juurde tagasi pisarsilmi. Kui see olukord muutub raskeks, siis tähendab suhtepaus toimib. Jah, muidugi teeb igaüks nii nagu ta soovib ja oma äranägemise järgi aga ära siiski unusta, miks see suhtepaus vajalik oli.

7. Sa võid tunda end süüdi. Suhtepaus tekitabki süütunnet. Sa mõtled sellele, kas su kaaslane ka kannatab, sa tunned end halvasti, et sa enne midagi ette ei võtnud. See on normaalne. Ka see on märk sellest, et suhtepaus funktsioneerib nii nagu vaja. 

8. Jää võimalikult diskreetseks. Ütleme nii, et kõik inimesed ei pea teadma, et teil on suhtepaus, sest kõik inimesed tahaksid ka oma sõna sekka öelda ja oma arvamust avaldada. Kui sa hakkad rääkima oma suhtepausist sõbrannadega, sugulastega, vanematega, naabritega, siis avaldavad nad kõik oma arvamust ("seda oligi ju arvata... Me nägime ju küll, milline ta on... ). Ei, aitäh! Kõik need arvamused, mis tulevad küll heast südamest, on ohuks! Sest nad mõjutavad sinu arvamust ja otsust. Teeme nii, et see suhtepaus pole mitte kellegi teise asi.

9. Kasuta seda suhtepausi selleks, et iseenda peale mõtelda ja elada. Sest õiged vastused, mida sa vajad, leiad sa ainult siis, kui sa elad oma tavalist elu ja ei istu üksi oma nurgas.

10. Võimalik, et see suhtepaus ei too oodatud lahendust ja viib teid lahku aga vähemalt te üritasite ja katsusite oma probleeme lahendada. Tegutsesite selle nimel, et teha midagi oma suhte jaoks.  





© 2021 Sisu kopeerimine keelatud!


Kommentaare ei ole