{ads}

HIDE

Viimased

latest

Rauapuudus : millised märgid sellele viitavad

Foto : unsplash / Green Chameleon    Tunned sa viimasel ajal...

Foto : unsplash / Green Chameleon

 

 Tunned sa viimasel ajal suuremat väsimust? Kas haigused kimbutavad sind rohkem? Kas sa oled täheldanud, et su juuksed on hakanud rohkem välja langema? Kõik need märgid võivad viidata sellele, et sul on rauapuudus. 

Sügis on kätte jõudnud. Päevad muutvad aina lühemaks ja ilmad jahedamaks. Just praegusel perioodil võib vitamiinipuudu meid kõige rohkem kimbutada. Meie tervist ohustavad erinevad viirushaigused ja bakterid, väsimus ja külmad ilmad. Sageli ei mõtle me sellele, kui tähtis on võtta vitamiine ja mineraale, mis tagavad organismi normaalse funktsioneerimise. Seega enne, kui talv kätte jõuab, tuleb kindlaks teha, et sind ei ohusta rauapuudus. Nimelt võib rauavaegus mõjutada meie vaimset ja füüsilist tervist. 

 

 

Mitmed erinevad sümptomid annavad märku rauapuudusest. Me ise peame me neid sageli mööduvateks terviseprobleemideks. Ja jätame kahe silma vahele. Näiteks võib rauapuudus olla kroonilise väsimuse põhjustajaks. Ja loomulikult, praegusel perioodil võime me seostada ise seda väsimust rohkem aastaaja vahetuse ning õhutemperatuuri muutusega. Tegelikult aga on see märgiks madalast hemoglobiini sisaldusest punastes verelibledes, kuna rauda on vaja hemoglobiini tootmiseks. Rauapuuduse korral on hemoglobiinitase madal ja lihased ei saa piisavalt hapnikku ning selle tõttu tunned sa kogu aeg väsimust. 

Kuna hemoglobiinitase on madal ja hapniku tase on madal, seega võib rauavaegusega kaasneda ka hingeldamine. 

Kui viimasel ajal on sulle tihti öelnud, et sa näed liiga kahvatu välja ja väsinud välja, siis võib ka see olla märgiks rauapuudusest. 

Ka see, kui sind kimbutavad kogu aeg külmetushaigused (nohu, köha...), siis ka see võib olla märgiks rauavaegusest. Teaduslikud uuringud on näidanud, et rauavaegus võib muuta immuunsüsteemi nõrgemaks ja seega vastuvõtlikumaks haigustele. 



Rauapuudus võib põhjustada ka südamerütmihäireid. 

Ja viimane märk, mis võib tunduda üsna üllatav, on imelikud isud. Näiteks võib sul tekkida soov jäätise, kriidi või savi järele. 

 

Kuidas rauapuudust ravida? 

Rauda on kahte sorti: loomne ja taimne raud ehk siis heemiline ja mitteheemiline raud. Heemiline raud on see, mida organism omastab kõige paremini ja mida leidub loomse päritoluga toidus nagu punane liha, linnuliha ja kala. Mitteheemiline raud on raud, mida leidub taimse päritoluga toidus nagu spinat, oas, läätsed, pähklid, munad ja piim. 

Ja muidugi kõige parem oleks pidada nõu oma arstiga ja teha vereanalüüs.

Kommentaare ei ole