{ads}

HIDE

Viimased

latest

Millised toiduained sisaldavad kõige rohkem vajalikku B12 vitamiini

Foto : unsplash / Christian Coquet   Et tervis oleks tugev, ...

Foto : unsplash / Christian Coquet

 

Et tervis oleks tugev, peab enda eest hoolitsema ja toituma hästi. Kindlasti ei tohi ära unustada vitamiinide tähtsust. B12-vitamiin on üks kõige olulisematest vitamiinidest, mis aitab kaasa organismi normaalsele funktsioneerimisele. Selleks, et ei tekiks B12 vitamiini vaegust, tuleb sul ise jälgida, et sa sööd piisavalt neid toiduaineid, mis sisaldavad rohkelt B grupi vitamiine.

See ei ole mitte kellegi jaoks saladuseks, et vitamiinid ja mineraalid on tervisele kasulikud. Ja nii on ka kaheksa vitamiiniga, mille seas on väga vajalik B-vitamiin.

Kobalamiin ehk B12-vitamiin on vajalik närvikudede, aju funktsioneerimise ning punaste vereliblede sünteesi jaoks. Päevane soovituslik B12-vitamiini kogus on 3 - 4 mikrogrammi. 

B12-vitamiini leidub loomse päritoluga toidus, peamiselt lihas ja mereandides. Kindlasti tuleks tarbida mune ning piimatooteid aga ainuüksi sellest ei piisa selleks, et vaegust ära hoida. 

 

 

Kui sa sööd valgurikast toitu, siis tõenäoliselt ei ohusta sind B12-vitamiini puudus. 

B12 vitamiin on veeslahustuv, valguse-ja soojustundlik, seega ära kuumuta liiga palju oma toitu ning eelista kala puhul aurutamist. 

Kuna B12-vitamiini leidub taimses toidus väga vähe või praktiliselt ei leidugi, siis peaksid eriti tähelepanelikud olema taimetoitlased, eriti sellepärast, et neid ohustab kõige rohkem B12-vitamiini vaegus, mis on tervisele hädavajalik. 

Kuna vetikatest ei saa piisavalt B12-vitamiini, siis on soovitatav sellisel puhul võtta lisaks toidulisandeid. 

Punaste vereliblede vähesus võib põhjustada aneemiat. Inimkeha toodab igas minutis miljoneid punaseid vereliblesid ja ilma B12-vitamiinita ei saa rakud paljuneda korralikult. Isegi kerge B12 vitamiini vaegus võib põhjustada selliseid sümptomeid nagu depressioon, mäluprobleemid, väsimust, samuti ka kõhukinnisus ja isupuudus. 

 

 

Toituained, mis sisaldavad kõige rohkem B12-vitamiini

Munad 1.1 µg = 100g

Camemebert' juust  1.3 µg = 100g

Emmental'i juust  2 µg = 100g

Lõhe  2 - 3 µg = 100g

Veiselihalõik  2.7 µg  = 100g

Tuunikala  4 µg = 100g

Krevetid  5 µg  =  100g

Sardiinid  14 µg = 100g

Tursamaks  15,7 µg = 100g

Makrell  15 - 19 µg = 100g

Austrid 24 -39,5 µg = 100g

Rohevetikas (Ulva lactuca) ainuke taim, mis sisaldab B12 vitamiini

Kommentaare ei ole