{ads}

HIDE

Viimased

latest

Brokoli : kõige tervislikum köögivili

  Foto : unsplash /Tyrrell Fitness And Nutrition Brokoli ehk...

 

Foto : unsplash /Tyrrell Fitness And Nutrition

Brokoli ehk spargelkapsas kuulub kapsaliste perekonda. Teistest kapsastest on brokoli aga palju vitamiinirikkam ja tervislikum.


1. Brokoli hoiab aju tervist

Selleks, et oma vaimu erksana hoida, tuleb brokolit süüa. 2015. aastal läbi viidud uuringutöö näitas, et nende inimeste puhul, kes sõid iga päev 1 - 2 portsjoni rohelisi köögivilju, ei täheldatud nii suurt kognitiivsete võimete langust, kui teistel. Ka hilisemad uuringud on näidanud, et brokoli söömisel on vananemisevastane ning närvisüsteemi kaitsev toime.


2. Brokoli kaitseb südame tervist

Kõik köögiviljad on tervisele kasulikud, brokoli ning teised ristõielised aga on eriti hea südame tervisele. Brokoli sisaldab märkimisväärses koguses vajalikke toitaineid ning antioksüdante, ja selleks, et oma tervisele kasu saada, ei pea sa sööma ära suure hulga brokolit, piisab täiesti väikesest portsust. 

Lisaks sellele sisaldab see roheline köögivili ka K-vitamiini, mis aitab reguleerida vererõhku ning osaleb vere hüübimise protsessis (ehk siis peatab verejooksu, kui sa endale sõrme lõikad). 2020. aastal avaldatud uuringud näitasid, et brokoli ja Brüsseli kapsa söömine võivad ennetada ning ravida veresoonte haiguseid. Tõenäoliselt on brokoli südame tervisele kasulik just selle tõttu, et ta on põletikuvastase toimega. 

Ka sulforafaan, mida brokoli sisaldab, võib ennetada ning ravida kroonilise veresuhkru tõttu kahjustatud saanud veresoonte seinu. 

Ja lõpetuseks aitavad B grupi vitamiinid, mida brokoli sisaldab, reguleerida homotsüsteiini taset, nii kinnitavad Harvardi ülikooli poolt läbi viidud uuringud.  


3. Brokoli kaitseb vähi vastu

Tervislik ja tasakaalukas toitumine on üks kõige parimatest võimalustest, millega oma keha kaitsta südame-veresoonkonna haiguste, diabeedi ning mõningate vähivormide eest. Brokoli kasulikkusest tervisele on väga palju räägitud ning tõenäoliselt just sellepärast, et brokoli aitab potentsiaalselt kaitsta vähi eest. Hiljutised uuringud, mis avaldati Cancer Treatments Review väljaandes, näitasid, et brokoli ja teised rohelised köögiviljad vabastavad kehas potentsiaalselt vähivastase toimega taimseid ühendeid. Teised uuringud on näidanud, et brokolis leiduvad ühendid aitavad neutraliseerida kantserogeenseid aineid ning takistavad vähirakkudel edasi areneda ning levida. 

Brokolis leiduvat sulforafaani on aga uuritud ning selle mõju vähi tüvirakkudele on äratanud laiemat huvi. 

 

 


4. Brokoli võitleb põletiku vastu

Nii nagu teised ristõielised köögiviljad, sisaldab brokoli rohkelt antioksüdante. Antioksüdandid kaitsevad rakke kahjustuste ning stressi eest, mis on vastutavad põletiku tekkimise eest ja tõstavad krooniliste haiguste ohtu aja jooksul. Uuringud on näidanud, et nendel naistel, kes sõid rohkem ristõielisi köögivilju, nende seas brokolit, oli vere põletikutase madalam. 

Lisaks sellele on brokoli ka hea põletikuvastase toimega köögivili, mis aitab leevendada artroosi tõttu tekkinud liigestehaiguseid. Sulforafaan aitab leevendada artriidi poolt põhjustatud valu ning seda tänu sellele, et sulforaan takistab nendel ensüümidel, mis põhjustavad liigeste haiguseid, põletikust seisundit tekitada. 


5. Brokoli alandab kolesterooli taset

Tänu lahustavaltele kiudainetele, aitab brokoli alandada kolesterooli taset veres. Tänu sellele on kehal palju kergem väljutada kolesterooli väljaheidete kaudu.

Veelgi huvitavam on see, et noored brokoli võrsed on palju kasulikumad kolesterooli vastases võitluses. Brokolivõrsete ekstrakt aitab halva kolesterooli taset alandada ka nende puhul, kes söövad väga rasvast toitu.

 

 


6. Brokoli puhastab keha

Uuringud on näidanud, et brokoli on eriti kasulik aitamaks keha puhastada kantserogeensetest ainetest. Brokoli noored võrsed sisaldavad rohkelt kaitsvaid ensüüme, mis kaitsevad keha 10 kuni 100 korda rohkem kantserongeensete ainete eest, kui küpsed viljad. 


7. Brokoli parandab seedimist

Brokoli aitab seedimist parandada. Jällegi tänu sellele, et see roheline köögivili sisaldab rohkelt kiudaineid. Kiudained aga aitavad alal hoida bakterite normaalset taset soolestikus. 

Selleks aga, et brokoli seedimisele kasulik oleks, tuleb seda köögivilja süüa väikestes kogustes, vastasel korral võib tekkida vastupidine efekt. 


8. Brokoli parandab silmanägemist

Brokoli sisaldab nägemisele kasulikke vitamiine, luteiini ja kseaksantiini, tegemist on silmanägemist parandavate karoteenidega. Uuringud on näidanud, et need brokolis leiduvad keemilised ühendid aitavad kaitsta nägemist. 


Ja lõpetuseks

Brokoli sisaldab rohkelt toitaineid, mis parandavad tervist mitmel erineval moel, alandades põletikku, reguleerides veresuhkru taset, tugevdades immuunsüsteemi ning tugevdades südame tervist. Ei maksa siiski ära unustada, et tervis ei tule üksnes ühest toiduainest. Brokoli on ainult üks tervislikest toiduainetest, mis aitavad tervist parandada. Kõige tähtsam on süüa mitmekesiselt ning tasakaalukalt.


1 kommentaar