{ads}

HIDE

Viimased

latest

Mida kellakeeramine meiega teeb ja kuidas see võimalikult leebelt üle elada

  Foto : unsplash / Katie Harp Laupäeval, 30. oktoobri öösel...

 

Foto : unsplash / Katie Harp

Laupäeval, 30. oktoobri öösel kell 4, läheme me üle talveajale ja keerame kella tunni aja võrra tagasi. Seekordne üleminek talveajale peaks jääma viimaseks, kuna Euroopa Parlament on otsustanud loobuda iga-aastasest kellakeeramisest energiasäästmise eesmärgil. See pidi juba aset leidma sellel aastal ent ülemaailma kriisiolukord lükkas selle seaduse elluviimise edasi. 

Suve- või talveajale üleminek ei ole kõigi jaoks lihtne, sest kella keerates tunni aja võrra edasi või tagasi, mõjutame me oma sisemise ehk bioloogilise kella rütmi. Bioloogiline kell funktsioneerib 24-tunnises rütmis ja on mõjutatud suurel määral valgusest. Tänu bioloogilisele kellale algab päeva lõpus unehormooni melatoniini tootmine, uni on sügavam öösel, kehatemperatuur on kõige madalam varahommikul ja kõige kõrgem päeva jooksul, soolte kokkutõmbed vähenevad öösel, ärkvelolek on kõrgpunktis keskpäevast kuni pealelõunani jne. 

 

 

Kellakeeramine muudab kõiki neid organismi harjumusi. Lisaks sellele oleme me jõudnud sügise haripunkti, mis tähendab, et talv ei ole enam kaugel ja päevad muutuvad aina lühemaks. Hommikul lähevad inimesed pimedas tööle ja õhtul koju tulles on jälle väljas pime. See võib aga põhjustada uneprobleeme. Mida siis teha, et kellakeeramine raske ei oleks? 

 

1. Valmista end talveajaks ette

Tänu kellakeeramisele saame me ühe tunni võrra rohkem magada. Laupäeva öösel vastu pühapäeva kell 4 tuleb kell keerata tagasi 3 peale. Selle jaoks on kõige parem heita natuke hiljem magama. Laupäeval, 30. oktoobril, heida näiteks tund aega hiljem magama, kui tavaliselt. Nii ei ärka sa 'liiga vara' järgmisel hommikul.

 

 

 

2. Viibi palju väljas päevavalguse käes

See 1 tund, mille me juurde võidame, on tegelikult 1 tund, mille me kaotame päevavalguse arvelt. Päikest on niigi vähem praegusel aastaajal. Nii kaua, kuni väljas aga veel valge on, katsu palju päevavalguse käes viibida, nii saad sa vajalikku D vitamiini, mida su immuunsus vajab talvisel perioodil. 

 

3. Minnes üle talvisele ajale, pead sa rohkem iseennast kuulama

Pühapäeval, 31. oktoobril, võib juhtuda, et sa ärkad kell 8, selle asemel, et magada kuni kella 9-ni. Selleks, et uue kellaajaga harjuda, võiksid sa ju jääda voodisse kuni kella 9-ni.  Tegelikult aga on kõige parem, kui sa kuulad iseennast. Loe näiteks mõnda head raamatut.


Kommentaare ei ole