{ads}

HIDE

Viimased

latest

Armastuse 5 etappi ehk ühe suhte erinevad faasid

  Foto : unsplash / Toa Heftiba Üldiselt on paarisuhtes 5 kl...

 

Foto : unsplash / Toa Heftiba

Üldiselt on paarisuhtes 5 klassikalist etappi. Alguses on muidugi liblikad kõhus aga mis saab edasi? 

Meil kõikidel on erinevad kogemused armastusega. Erinevad suhted. Sellest hoolimata on kõikidel paaridel üldiselt 5 sama klassikalist etappi suhte arengus. Mis algab sellega, et kõik on ilus, imeline, täpselt nii nagu peab, kogu mu elu on imeline, kuni siis selle faasini, kui algab: ta nii ärritab mind, ma ei talu teda enam välja, miks ma ometi sellise inimese otsa sattusin; vaata, milline ta on, kuidas ta haiseb ja jätab oma sokke vedelema.... 

Kui sa tahad teada, millises etapis sina praegu oma kallimaga oled ja milline etapp sind järgmisena ees ootab (et end vaimselt ette valmistada selleks), siis vaata ise järgi, millised on iga suhte kohustuslikud etapid. Sest suureks saades saime me kõik teada, et ainult muinasjuttudes prints ja printsess abielluvad ning elavad õnnelikult kogu oma elu.   

 

1. etapp : suur armumine

Suhte alguses tunneme me tavaliselt kõik seda imelist tunnet, mida nimetatakse armumiseks. Sellel hetkel näed sa kogu elu läbi roosade prillide ja pead oma kallimat kõige paremaks inimeseks maailmas, kellel pole mitte ühtegi puudust. Põhjus muidugi on selles, et tänu hormoonide möllamisele ei näe me oma kaaslast sellisena nagu ta on. Sellel perioodil tahad sa kogu aeg olla oma kaaslasega koos, otsid tema tähelepanu ja näitad välja, kui rõõmus sa oled temaga koos olles. 

See esimene faas, mille ajal sa armud, kestab umbes 3 - 18 kuud (nende jaoks, kellel on rohkem õnne). Kindel on see, et ühel või teisel hetkel see faas saab läbi. See on täitsa normaalne. Ja see, mis pärast seda tuleb, on ka normaalne ja tähtis, sest armumisest saab midagi tõsisemat.

Loomulikult tähendab teise etappi jõudmine seda, et esimene etapp on õnnelikult läbitud. Kahjuks paljud inimesed, kes otsivad ainult liblikaid kõhus, lõpetavad kohe suhtes, kui igapäevane elu oma koha sisse seab nende paarisuhtes. 


 

2. etapp : imeline periood saab läbi

See etapp on hästi oluline ja leiab aset varem või hiljem igas paarisuhtes. See on see hetk, kui suur armumistunne hakkab vaikselt kaduma ning sa hakkad nägema inimest palju selgemalt - koos kõikide nõrkuste, puuduste ja hirmudega. Samal ajal hakkad sa nägema ka enda hirmusid ja kartusi palju paremini.

Sa tunned oma kaaslast nüüd juba paremini ja mõtled, miks sa seda imelikku külge varem oma kaaslase juures ei märganud. Selles etapis mõtled sa rohkem oma suhte üle. Kui su ootused teise inimese vastu on rahuldavad, kui eesmärgid on ühised ja kui teie harjumused sobivad kokku, siis võib teie suhe kestma jääda. 

See on see hetk, kui te otsustate kokku jääda. Kahjuks selles etapis paljud lähevad lahku, sest üks või teine leiab, et te ei ole loodud kokku. Tegelikult on aga nii, et just selles etapis suhe algabki tõeliselt. Selles etapis muutub armumine armastuseks. Mõnede jaoks on see aga tõeline ummik, teiste jaoks ilusa suhte algus. 


 

3. etapp : vastuolud ja soov kasvatada teist inimest

Kolmandat etappi iseloomustavad võimuvõitlused, mis aitavad selgeks teha, kelle jalas on püksid ning kelle käes on võim. Igal inimesel on oma arusaam, enda eripärad ning see võib olla üsna kurnav igapäevases elus. Sa võid hakata mõtlema, et äkki sa ikkagi eksisid ja äkki te siiski omavahel ei sobi.

Mõnikord võib suur tüli alguse saada lihtsalt hambapastast, mis on jäetud valesse kohta. Mõned inimesed võivad selles etapis hakata oma kaaslast ümber kasvatama enda tahtmise järgi. Selle raske etapi hea pool aga on see, et kui te saate sellest etapist koos üle, siis jõuate te järgmisesse ja palju rahulikumasse etappi. Selle jaoks peate te aga õppima järelandmisi tegema ning võtma oma kaaslast sellisena nagu ta on.


4. etapp : aeg on kokkuvõte teha

Palju vett on sellest ajast merre voolanud ja kuulus seitsmes kooseluaasta on algamas. Kõigi puhul see muidugi ei kehti, sest kõik suhted on erinevad. Mõnikord võib see etapp alata varem, teinekord hiljem aga just selles etapis selgub, kas see suhe jääb kauemaks püsima. Võimuvõitlus on nüüd selja taga ja te olete hakanud taas teineteist rohkem vaatama. Aeg on teha kokkuvõte. Kas sul on piisavalt isiklikku ruumi? Kas sina ka loed selles suhtes või on alati ainult "meie"? Kas sa oled ikka veel iseseisev ja sõltumatu? Kas see ühine tee sobib sulle? 

Kui sa vastad kõikidele nendele küsimustele jaatavalt, siis on see hea, sest su suhe tagab sulle turvatunde ja jätab sulle samal ajal ka isiklikku ruumi. 

 


5. etapp : sa usaldad oma kaaslast ja tunned end temaga turvaliselt

Kõikidest paarisuhte etappidest on just see etapp kõige parem. Sa oled teinud kokkuvõtte ja saanud aru, et su kaaslasel on sinu elus tähtis koht. Te olete mitmest etapist läbi saanud, läbinud tormiseid aegu koos, saanud üle suurtest ja väikestest kriisidest ning olete ära teeninud selle, et teie suhe on tugev ja kindel. Peale neljandat etappi, mille ajal sa rohkem iseenda eest hoolitsesid, muutute te taas lähedasemaks kallimaga. 

Selles uues etapis seab end sisse usaldus. Sa ei karda enam midagi. Te olete mõlemad selle nimel pingutanud viimaste aastate jooksul kõikide nende võimuvõitluste, vaidluste ja arusaamatuste vahel. Sul ei ole enam ebareaalseid ootusi, sa ei pea enam mängima kedagi, kes sa ei ole, sa ei hakka ootama oma kaaslaselt enam midagi, mida ta teha ei suuda. 

Te olete õppinud teineteist tundma ja armastate üksteist just selline nagu te olete. See ongi armastus. Ilma ilustusteta ja ilutulestikuta, mis toetub tugevatele alustele ja ühistele ning ka isiklikele soovidele. Kõik need, kes on läbinud eelnevad etapid ja jõudnus sellesse etappi, on väga õnnelikud. Sest see ongi armastus suure tähega, tõeline ja ainus. Mida kõik võivad tunda.

 

Kommentaare ei ole