{ads}

HIDE

Viimased

latest

20 parimat toiduainet immuunsuse tugevdamiseks

  Foto : unsplash / Micah Tindell Immuunsüsteem kaitseb meid...

 

Foto : unsplash / Micah Tindell

Immuunsüsteem kaitseb meid kogu aeg kõikide viiruste, bakterite ja teiste patogeensete ühendite vastu. Immuunsuse nõrgenemisel on erinevaid põhjuseid ja seeläbi muutub keha vastuvõtlikumaks haigustele. Selle vastu aitab, kui turgutada oma immuunsust ning tarbida regulaarselt toiduaineid, mis sisaldavad C- ja D-vitamiine, tsinki ning probiootikume. Ehk siis vali paremini, mida sa sööd ja toitu tervislikult. 

Selleks, et oma immuunsust turgutada, tuleb muutused sisse seada terves eluviisis. Õnneks on tegemist väikeste igapäevaste muutustega. Ja neid muutuseid on 3: maga paremini, alanda oma stressi taset ning tegele spordiga või liigu palju. Ei midagi keerulist ega üle jõu käivat. 

Oma immuunsuse tugevdamiseks tuleb sul aga hakata rohkem sööma kasulikke toiduaineid.

Hapukapsas

Hapukapsas parandab soolestiku mikrobioota tervist ning tugevdab immuunsust ja aitab põletikuliste haiguste vastu. 

Brokoli

Brokoli sisaldab rohkelt antioksüdantse toimega vitamiine: C-, E- ja beeta-karoteen (A-vitamiin), mis kaitsevad valgeid vereliblesid oksüdatiivse stressi eest. Eriti rikkalikult sisaldab brokoli B9 vitamiini, mille vaegus võib põhjustada immuunsuse langust. 

Juuretisega sai ja leib

Mida on kergem seedida ning mille gluteenisisaldus on väga madal. Sisaldab piimhappebaktereid, mis alandavad saia happelisuse taset. Juuretisega sai ja leib aitavad kaasa ka toitainete (vitamiinid, kiudained, mineraalid) paremale omastamisele. 

Jõhvikad

Jõhvikad sisaldavad bioaktiivseid ühendeid ning aitavad põiepõletiku korral, kaitsevad südame-veresoonkonna tervist ning hoiavad vähi eest.

Teeseen

Regulaarne teeseene joomine aitab stabiliseerida ainevahetust, tugevdada immuunsust, stimuleerida soolestikku, puhastada organismi, võidelda suure väsimuse vastu, leevendada stressi taset ja reguleerida vererõhku.

Roheline tee

Roheline tee on tervisele väga kasulik, tegemist on tugeva antioksüdandiga, mis aitab põletiku vastu võidelda.  Ning aitab samuti stressi alandada.

Ingver

Ingver sisaldab rohkelt kiudaineid ning süsivesikuid, palju vitamiine (peamiselt B3 ja B6 vitamiine aga ka C-, E-, A-, B2-, B5- ja B9-vitamiine). Samuti sisaldab ingver rohkelt mineraalsooli ning mikroelemente (magneesium, kaltsium, jood, raud, naatrium ja lisaks kaalium ning mangaan). Seega on ingver väga kasulik tervisele ning aitab immuunsust turgutada.

 

 

Å iitake seened

Aitavad kolesterooli taset reguleerida, võitlevad enneaegse vananemise eest. 

Granaatõuna mahl

Granaatõun sisaldab rohkelt kasulikke toitaineid, nende seas palju C-vitamiini. Tugevdab organismi ning immuunsust.

Mandlid

Ka mandlid aitavad immuunsust toetada, väike peotäis mandleid tagab organismile vajalikke E-vitamiine, mangaani, magneesiumit ning kiudaineid.

Mesi

Mesi on antibakteriaalse ja põletikuvastase toimega, antioksüdant, mis vähendab vabade radikaalide tootmist. Mesi aitab kaltsiumil ja magneesiumil paremini imenduda.

Küüslauk

Küüslauk sisaldab allitsiini, mis on oluline antioksüdantide allikas, toetab immuunsust ning on mikroobi- ning viirusevastase toimega.

Paprika

Paprika sisaldab rohkelt C-vitamiini ja beeta-karoteeni, mis toetavad immuunsust ning kaitsevad silmanägemist ning rakkude taastumist.  

Spirulina

Spirulina on kõrge toiteväärtusega (sisaldab rohkelt valku, rauda, beeta-karoteeni, mikroelemente, B grupi vitamiine) ja toetab immuunsust. 

Must Å¡okolaad

Sisaldab rohkelt flavonoide , stimuleerib immuunsust ning parandab mälu.

 

 

Kurkum

Kurkum on põletiku-, viiruse- ning bakterivastase toimega tänu kurkumiinile, mida ta sisaldab. Kurkum on ka antioksüdantse toimega. 

Probiootikumid

Uuringud on näidanud, et probiootikumide tarbimine 12 päeva jooksul hoiab külmetushaiguseid eemal. Probiootikume sisaldavad jogurt, juust ja toidulisandid.

Kiivi

Kiivi sisaldab rohkelt C vitamiini, mis on antioksüdantse toimega.  

Sidrun

Sidrun on tugeva viirusevastase toimega ning aitab stimuleerida immuunsust. Sidrun sisaldab sidrunhapet, kaltsiumi, magneesiumi, C vitamiini, bioflavonoide, pektiini ja limoneeni. Samuti on sidrun tugeva antiseptilise toimega ning aitab võidelda nakkuste vastu. Ja toetab immuunsüsteemi. 

Rasvane kala

D-vitamiin stimuleerib immuunsüsteemi ning kaitsev haiguste ja põletiku eest. Rohkelt D-vitamiini sisaldavad heeringas, sardiinid, makrell ja lõhe. 


 


 

 

 

 



 

 

 






Kommentaare ei ole