{ads}

HIDE

Viimased

latest

Toitumine : millised toite praegusel hooajal eelistada tuleks

  Foto : unsplash / Tetiana Bykovets Suvepuhkuse lõpp ja läh...

 

Foto : unsplash / Tetiana Bykovets

Suvepuhkuse lõpp ja lähenev pime hooaeg tekitavad paljudes masendust. Kõhus asub aga, nagu kõik teavad, niiöelda inimese teine aju, millel on suur roll hormoontalitluse juures, mis omakorda vastutab inimese tujumuutuste eest. 

Tundes masendust, ei mõtle inimene kõige esimese asjana oma toitumise peale. Ometi on vitamiinidel, mineraalidel ja teistel toitainetel väga tähtis osa hormoonide tasakaalustamise, ajutegevuse ning vaimse tervise juures. Õnnetunde ja toitumise vaheline side on väga tugev, sest aju vajab teatud toiduaineid selleks, et normaalselt funktsioneerida. Mõned toiduained on lausa hädavajalikud selleks, et tunda end hästi, tänu nende rollile organismis.

Näiteks tuleks eelistada kõiki neid toiduaineid, mis sisaldavad omega-3 rasvhappeid, sest nad mõjutavad ajukeemiat, serotoniini- ja dopamiinitaset, mis aitavad tekitada heaolutunnet.

Ka vitamiinidel (B9, B12 ja B6) on tähtis roll. Teaduslikud uuringud on leidnud otsese seose madala B vitamiini taseme ja depressiivse seisundi vahel. Nendel vitamiinidel on oluline roll mõnede neurotransmitterite tootmise juures. 

Isegi, kui selle kohta pole palju uuringuid veel tehtud, on ometi täheldatud otsest sidet D vitamiini madala taseme ja depressiooni vahel. Ka trüptofaan (toidus leiduv aminohape), aitab kaasa õnnetunde tekkele, vallandades serotoniini ehk õnnehormooni tootmist. Vaata, mida sa peaksid sööma selleks, et masenduse vastu võidelda.

 

 

 

1. Magneesium

Mis puutub aju funktsioneerimisse, siis on magneesiumil oluline roll hüpotalamuse ehk selle ajuosa juures, mis reguleerib stressi. See tähendab, et piisav magneesiumi kogus aitab kehal paremini stressiga hakkama saada ning vältida stressi negatiivset mõju organismis. Magneesiumit leidub erinevates toiduainetes, nende seas must šokolaad ja pähklid.

Must Å¡okolaad, mis on üle 70% kakaosisaldusega, on väga kasulik vaimsele tervisele ja aitab tuju parandada. Must Å¡okolaad sisaldab rohkelt mineraale, magneesiumit ja B grupi vitamiine. Aitab väga hästi masenduse vastu. 

Pähklid aga sisaldavad kaks osa rasvhappeid, mis on aju jaoks hädavajalikud. Samuti sisaldavad pähklid trüptofaane ja melotoniini, mis parandavad und ning üldist tuju.. Soovitatav on süüa iga päev 30 grammi pähkleid. 

 

2. Omega 3

Omega 3 on tugeva põletikuvastase toimega, mis võib läbida ajurakkude membraane. Uuringud on näidanud, et nendes maades, kus tarbitakse rohkem kala, on masenduse- ja depressioonitase madalam. Kui sulle aga kala ei maitse, siis võid sa omega 3 saada ka teistest allikatest: linaseemnetest, pähklitest ja chia seemnetest.

 

 

Lõhe sisaldab aga kõige rohkem pika ahelaga küllastunud omega 3 rasvhappeid (EPA ja DHA). Need kaks on eriti kasulikud aju ja tervise jaoks.

Mitmed erinevad uuringud on näidanud otsest seost madala rasvase kala tarbimise ning depressiooni vahel.

Lõhet tuleks süüa vähemalt 1 - 2 korda nädalas. Süüa võib lõhet toorelt või ahjus küpsetatuna madala temperatuuri juures , et säilitada väärtuslik omega-3 rasvhape. 

 

3. Probiootikumid

Probiootikumid on head bakterid, mis on inimese soolestiku mikrobiootas ning vajalikud selleks, et hoida alal soolestiku tasakaalu. Kui soolefloora on tasakaalust väljas, siis võib see põhjustada erinevaid terviseprobleeme, mis pikemaajaliselt võivad muutuda krooniliseks. Seega on probiootikumid väga tähtsad selleks, et terve olla ja terveks jääda.

Probiootikume saab õnneks ka toidu kaudu. Suur osa õnnehormoonidest - nende seas GABA, dopamiin ja 95% kogu keha serotoniinist on toodetud soolestikus. Soolestiku tervis mõjutab seega otseselt meie kehas ringlevate heaoluhormoonide taset.

Probiootikume sisaldavad hapukapsas (milles leidub palju soolestikule kasulikke baktereid), kääritud toidud, jogurt, õllepärm, õunaäädikas. Kõik need toidud aitavad hoida soolestikku tervena.

 

Kommentaare ei ole