{ads}

HIDE

Viimased

latest

Täna särab taevas sinine täiskuu

  Foto : unsplash / Alexander Andrews Täna, 22. augustil, on...

 

Foto : unsplash / Alexander Andrews

Täna, 22. augustil, on võimalik näha taevas sinist täiskuud. See astronoomiline nähtus, mis on suhteliselt haruldane, ei viita aga sugugi kuu värvusele.

Astronoomiahuvilised on selle kuupäeva enda märkmikusse ära märkinud. Selle pühapäeva õhtul on võimalik taevas näha sinist täiskuud. Kui sa aga usud, et kuu värvub siniseks, siis sa eksid. Kuu on ikka oma värvi või siis paremal juhul paistab meile kollasena.

 

Aga mida siis tähendab sinine kuu? 

Sinist kuud kasutatakse täiskuu puhul siis, kui ühe kuu jooksul tõuseb taevasse kaks korda täiskuu. Ja selline haruldane nähtus leiab aset just tänasel päeval, 22. augustil.

Et paremini mõista, tuleb arvesse võtta asjaolu, et kuu tsükkel kestab 29 päeva, 12 tundi ja 44 minutit ehk siis umbes iga 29,5 päeva järel on võimalik näha täiskuud. Üldiselt leiab see aset kord kuus. Võrreldes kuutsükliga on kalendris aga 11 päeva rohkem. Seega on võimalik iga vaadelda kahte kuud iga 2 või 3 aasta järel. Kui sul jääb tänane sinine täiskuu nägemata, siis järgmine leiab aset alles 2023. 

 

 

 

Aga kust on pärit sinise täiskuu nimetus? 

Miks oli vaja nimetada seda kuud siniseks? Selle suhtes ei suuda teadlased üksmeelele jõuda ega ole leidnud veel mitte ühtegi selget ja loogilist seletust. 1528. aasta Briti kirikute vastaselt lendlehelt võime me lugeda, et "kui nad ütlevad, et kuu on sinine, siis peame me uskuma, et ta on sinine".

Teine hüpotees tuleb Indoneesiast. 1883. aasta vulkaanipurke tagajärjel muutis tuhapilv mõneks ajaks kuu värvi siniseks.

Kommentaare ei ole