{ads}

HIDE

Viimased

latest

Vaata, miks sa oled halvas tujus nii tihti

  Foto : unsplash / Carolina Heza Võib-olla ei ole sinu halv...

 

Foto : unsplash / Carolina Heza

Võib-olla ei ole sinu halva tuju põhjuseks su iseloom, vaid selle taga on midagi muud. 


Unepuudus

Maga piisavalt, kui sa tahad olla heas tujus. See tähendab vähemalt 7 - 9 tundi öösel ja mitte 5 - 6 nagu enamik täiskasvanud inimesi. Uni on väga oluline vaimse tervise jaoks ja liiga vähene uni muudab kergesti ärritavaks. 

 

Liigne kofeiini tarbimine

Kofeiin avaldab tugevat mõju ajule. Tegemist on ergutava ainega, mis võib tekitada väsimustunnet ja ärrituvust. Inimene, kes on harjunud palju kohvi jooma, võib olla halvas tujus, kui ta ei ole saanud piisavalt kohvi juua. 

 

Mälulüngad

See on loomulik, et tuju läheb halvaks, kui mõni oluline asi ära ununeb. Pettumustunne tekibki siis, kui isiklikud soovid ei ole rahuldatud. Ja teistele võib tunduda, et sa oled halvas tujus ehkki sa tunned vaid pettumust. 

 

Kroonilised valud

Näiteks seljavalu tõttu võid sa olla halvas tujus, sest see toob kaasa ju ebamugavustunnet. Inimesed ei hakka kohe rääkima kõigile, mis neile valu teeb ja muutuvad hoopis närviliseks. Ning ärritub kergemine, sest tal on kuskilt valus. 

 

Kerge depressioon

Depressiooni esineb erinevate tugevustega, mööduv depressioon on osa normaalsest elust, kliiniline depressioon aga raputab segi kogu su eksistentsi. Kerge depressioon võib tekitada suuremat pessimismi ja negatiivset maailmavaadet. 

 

 

 

Ärevushäired

Mõni sündmus või asjaolu võib panna muretsema, ärevushäirete all kannatav inimene aga elab pidevas masenduses. Selline inimene võib kõike isiklikult võtta. Ja see tekitab temas halba tuju. 

 

Südamepuudulikkus

Väsimus on üheks südamepuudulikkuse sümptomiks. Inimene, kes kannatab südamepuudulikkuse alla, muretseb oma hingeldamise pärast; ravimite pärast, mida ta võtma peab ning oma tervise pärast. Selle tõttu võib ta olla halvas tujus. Lisaks sellele võivad südaprobleemid häirida aju verevarustust; aju aga kontrollib kõiki emotsioone. Kõik see, mis häirib aju verevarustust, võib muuta närvilisemaks. 

 

Premenstruaalne düsfooriline häire

Premenstruaalne sündroom põhjustab tujumuutuseid naiste seas paar päeva enne menstruatsiooni algust, kui need sümptomid algavad aga juba varem ja on tugevamad, siis võib tegemist olla premenstruaalse düsfoorilise häirega. Tegemist on hormonaalsete kehas aset leidvate muutustega, mis mõjutavad tuju. Osade naiste puhul on need sümptomid aga tugevamad ja kestavad kauem. 

 

Menopausieelne aeg

Enne menopausi algust, tunnevad paljud naised hormonaalseid muutuseid oma kehas aset leidmas, mis võivad põhjustada unetust, kuumahoogi ning närvilisust. 

 

Keskendumishäired

Keskendumishäirete all kannatav inimene võib ärrituda, kui talle etteheiteid teha töö pärast, mida ta ei ole suuteline lõpetama. Ta tunneb, et temalt nõutakse liiga palju. 

 

Salendavad tabletid

Sellised tabletid muudavad tihti inimest närvilisemaks, panevad higistama ning soodustavad vihahoogude teket. 

 

 

 

Ravimid

Ravimitel on tihti kõrvaltoimed, mis võivad mõjutada tuju. 

 

Kilpnäärme ületalitlus

Liigne kilpnäärme hormoonide tootmine võib põhjustada südamerütmihäireid, liigset higistamist ning hüperaktiivsust. Ehk siis närvilisust. Ja see võib olla halva tuju põhjuseks. 

 

Obsessiiv-kompulsiivne häire

Sellise häirega inimesed on ranged iseenda ja teiste vastu, võivad olla puhtusefriigid ja vihastuda, kui miski asi ei ole omal kohal.  Selline inimene ärritub, kui tema harjumusi muudetakse. 

 

Nartsissistlik isiksusehäire

Tal on iseendast väga hea arvamus. Ta räägib palju iseendast ning võib ärrituda, kui ei ole tähelepanu keskmes. Teiste kriitika ja vastuväited võivad mõjuda ärritavalt. 

 

Liigne alkoholi või narkootiliste ainete tarbimine

Sõltuvushäiretega inimesed muutuvad närviliseks võõrutusperioodil. Alkohol tõstab õnnehormooni dopamiinitaset ajus nii, et selle hormoonitaseme langus võib põhjustada närvilisust. Alkohol ise samuti, ehkki ta on rahustava toimega alguses, võib muuta inimesi kergesti ärrituvaks ning panna neid rohkem jooma.


 

Kommentaare ei ole