{ads}

HIDE

Viimased

latest

Selgub, et taimetoitlastel on palju parem tervis, kui lihasööjatel

  Foto : unsplash / Anna Pelzer  Üks Šotimaal läbi viidud uu...

 

Foto : unsplash / Anna Pelzer

 Üks Šotimaal läbi viidud uuring kinnitab, et taimetoitlaste tervis on üldises plaanis palju parem, kui lihasööjate oma ja seda olenemata inimese vanusest, soost, kehakaalust, alkoholi tarbimisest või suitsetamisest.

Glasgow ülikooli teadlased uurisid 5. aasta jooksul 177.723 Briti kodaniku toitumisharjumusi, kelle vanusegrupp jäi 37 - 73. eluaasta vahele. Nende seas oli 4111 taimetoitlast, kes ei tarbinud liha (linnuliha-kala-punast liha).

Uurimistöö tulemustest selgus, et taimetoitlased olid parema tervise juures, kui lihasööjad. Uurimise tulemused esitati Euroopa kongressil, mis käsitleb täiskasvanute ja laste ülekaalulisust (European Congress on Obesity). 

 

 

 

Taimetoitlasi ohustavad vähem kroonilised haigused

Uurimistööl osalenute vereanalüüse ning uriiniproove kontrollides, uurisid teadlased toitumisharjumuste seost 19 veres leiduva biomarkeriga, mis on seotud diabeedi, südame-veresoonkonna haiguste, vähi, maksa tervise, luude, liigeste ning neerudega. 

Tulemustest selgus, et taimetoitlaste hulgas oli 13 biomarkeri tase palju madalam, eriti kolesterooli osas. 

Lisaks sellele, et taimetoitlased ei tarbi punast liha ja töödeldu toitu, mis on seotud südamehaiguste ja mõningate vähivormidega, söövad nad rohkem aed- ja puuvilju ning pähkleid, mis sisaldavad rohkelt toitaineid, kiudaineid ning teisi potentsiaalselt kasulikke ühendeid, selgitab Dr. Carlos Celis-Morales Glasgow ülikoolist. 

 

 

Need toitumisalased erinevused aitavadki paremini mõista, miks taimetoitlaste haiguste biomarkerite tase on palju madalam, mis võib põhjustada rakkude kahjustamist või kroonilisi haiguseid. 


Taimetoitlusel on ka mõned nõrgad küljed

Sellest kõigest hoolimata jäi taimetoitlastel mõnede kasulike biomarkerite tase madalaks, nende seas hea kolesteroli ning D-vitamiini oma. 

Lisaks sellele täheldasid teadlased nende puhul märkimisväärselt kõrgemat triglüstseriidide ehk rasvade ning tsüstatiin C taset veres, mis võib muutuda neerudele kahjulikuks. 


Kommentaare ei ole