{ads}

HIDE

Viimased

latest

Kuidas muuta oma ainevahetust kiiremaks

Foto : unsplash / i yunmai   Ainevahetus sõltub vanusest, so...

Foto : unsplash / i yunmai

 

Ainevahetus sõltub vanusest, soost, lihastemassist, magamisest ning samuti soolestiku mikrobiootast. Ainevahetuse aeglustumise vastu on olemas mitmeid lahendusi. Selleks tuleb muuta mõningaid harjumusi, mis aitavad põletada rohkem kaloreid. 

 

Mis põhjustab ainevahetuse aeglustumise? 

Ainevahetuse puhkeseisundi määr ehk põhiainevahetus vastab kalorite hulgale, mida keha kulutab selleks, et sind elus hoida. Ainevahetus võib olla liiga aeglane või kiire. See sõltub mitmest erinevast tegurist: kõigepealt tuleb arvestada pärilikkusega (meil kõigil on oma algselt paika pandud ainevahetust). Seejärel füüsiline aktiivsus: liikudes vähem, asendub lihasmass rasvamassiga, mis energiat aga ei kuluta. Ning selle tulemusena aeglustub ainevahetus. 

Ka hormoonid muudavad ainevahetust aeglasemaks. Menopausi ajal toimuvad kehas hormonaalsed muutused, mis vähendavad energiakulu ning see mõjutab ka ainevahetust.

Ka kilpnäärme talitlusehäired ja diabeet võivad muuta ainevahetust aeglasemaks ning soodustada kaalu tõusu. 

 

 

Ainevahetuse aeglustumisel on ka teisi põhjuseid ja nendeks on vähene magamine või siis liiga äärmuslikud dieedid. See tundub üsna paradoksaalne aga mida rohkem sa kaalu kaotad, seda vähem vajab su keha energiat ja seda aeglasemaks muutub su ainevahetus. Ehk siis teiste sõnadega, mida kiiremini sa kaalu kaotad, seda rutem võivad kaotatud kilod tagasi tulla. 

Tuleb ka arvesse võtta, et ainevahetus sõltub suurel määral vee tarbimisest. Liiga vähene vee joomine võib muuta ainevahetust aeglasemaks. 


Kuidas muuta ainevahetust kiiremaks? 

Selleks, et oma ainevahetust turgutada, tuleks süüa rohkem valgu- ning kiudainerikkaid toiduaineid. Sellised toiduained aitavad põletada rohkem kaloreid. 

Tee jõutreeningut, sest lihased muudavad ainevahetust kiiremaks ka siis, kui sa magad. Tee regulaarselt harjutusi tervele kehale. Kükid, plankseis või siis jooga on siin ette näidustatud ning aitavad sul saada kiiremaid tulemusi. 

 

1. Joo palju vett

Vee joomine aitab muuta põhiainevahetust 3% võrra kiiremaks. Mõnikord võtab vee joomine ka näksimise isu ära. 

2.  Maga rohkem

Inimene vajab vähemalt 8 tundi und öösel. Liiga vähene magamine võib mõjutada märkimisväärselt rasvade ainevahetust. 

 

 

3. Väldi töödeldud toitu

Ainevahetuse kiirendaliseks väldi suhkrut, lisaaineid, liigset rasva ning töödeldud toite, mis soodustavad rasvade ladestumist. 

4. Tee jõuharjutusi

Füüsiline aktiivsus muudab ainevahetust kiiremaks. Organism hakkab võtma rasvavarudest selleks, et toita lihaste rakke. 

5. Vähenda stressi

Stress häirib une kvaliteeti, tuju ning soodustab rasvade ladestumist. Lisaks sellele muudab stress ainevahetust aeglasemaks. 

6. Söö rohkem valku ja kiudaineid

See aitab muuta ainevahetust kiiremaks, tekitab kauemaks täiskõhutunnet ning aitab põletada rohkem kaloreid. Ainevahetust aitavad kiiremaks muuta sellised kiudained, mida leidub kaeras, hernestes ja läätsedes. 

 


 

Kommentaare ei ole