{ads}

HIDE

Viimased

latest

10 toiduainet, mis aitavad muuta sinu ainevahetust kiiremaks

Foto : unsplash / Louis Hansel   Kiire ainevahetus aitab kaa...

Foto : unsplash / Louis Hansel

 

Kiire ainevahetus aitab kaasa kiiremale ja paremale kaalulangusele. Mõned toiduained aga aitavad aktiveerida metaboolseid funktsioone ning rasvade põletamist. Millistest toiduainetest on jutt? 

Kõigepealt teeme selgeks, mis on üldse ainevahetus.

 Ainevahetus ehk metabolism on peale söömist kehas aset leidvate keemiliste protsesside kogumik. Need keemilised protsessid muudavad toidu organismile vajalikuks energiaks ning põletavad kaloreid.

Neid keemilised protsessid toimuvad kahes faasis:

1 faas : katabolism : organism eraldab toidust toitaineid

2 faas : anabolism : organism sünteesib toitaineid ning kannab laiali rakkudesse, et tagada keha normaalset funktsioneerimist

Toitumine mõjutab suurel määral ainevahetuse kiirust

Lihtsamalt ära seletades on ainevahetus on see, mis muudab kehas oleva rasva energiaks. Aga, see on ka sama ainevahetus, mis otsustab, millal ja kuhu rasvavarusid varuda, vastavalt iga inimese energiavajadusele. Selle tõttu ongi meie toitumisel väga suur roll ainevahetuse juures: süües väga rasvast toitu, muutub ainevahetuse aktiveerimine raskemaks ning tema töö aeglasemaks. 

 

 

 

Toiduained, mis aitavad ainevahetust kiiremaks muuta ning põletada rohkem kaloreid

Lisaks pärilikkusele ja füüsilisele aktiivsusele, on toitumisel väga oluline roll ainevahetuse kiiruse juures. Mõned toiduained aitavad ainevahetuse tööd turgutada ning kiiremaks muuta. 

Need toiduained sisaldavad häid rasvhappeid, eriti taimset päritolu, mis on eriti head ainevahetuse kiirendamiseks. Samuti on head valgud kasulikud.

Ja see nimekiri on veel pikk. 

 

Läätsed

Läätsed sisaldavad rohkelt rauda. Raud aga on keemiline ühend, mis muudab hapniku ringlust kehas kergemaks ning aitab kaasa energia tootmisele ja ainevahetuse kiiremaks muutmisele. 

 

Ristõielised

Ristõieliste seas leiame me brokoli, kapsa, lillkapsa ja Brüsseli kapsa. Toitumisspetsialistide sõnul sisaldavad need 3 aedvilja ainevahetuse aktiveerimiseks vajalikke toitaineid: B - ja C - vitamiine ja kaltsiumit. Samuti sisaldavad nad sulforafaani, mis aitab kaasa mürkainete ja toksiinide kiiremale väljutamisele. Ja rasvade põletamisele aitab kaasa nende aedviljade vee- ja kiudainete sisaldus. 

 

Oad (punased, mustad)

Oad aitavad mitmel erineval viisil ainevahetust kiiremaks muuta. Kõigepealt tänu oma suurele kiudainete sisaldusele. Lisaks sellele soodustavad oad täiskõhutunde tekkimist, parandavad insuliinitundlikkust ning vähendada seega rasvade varumist. 

 

Linnuliha

Puhas valguallikas koos munadega. Valgud aga aitavad ainevahetust kiiremaks muuta. Valgud toidavad lihaseid ja aitavad alal hoida lihasmassi. Mida rohkem on aga lihaseid, seda rohkem kaloreid keha puhkeajal põletab. 

 

Tsitruselised

Tsitruselised ei sisalda palju suhkrut, küll aga antioksüdante, mis aitab alandada glükeemilist koormust peale söömist. Lisaks sellele aitab C vitamiin rasvade kiiremale ainevahetusele kaasa. 

 

 

 

Kaerahelbed

Kaerahelbed muudavad ainevahetust kiiremaks. Kaerahelbed aitavad insuliinitaset madalana hoida, vältida veresuhkru liiga kiiret tõusu või langust ning rasvade liigset ladestumist. Samuti sisaldavad kaerahelbed rohkelt kiudaineid. 

 

TÅ¡illipipar  

Tšillipipar sisaldab nimelt kapsaitsiini, mis on väga tõhus rasvapõletaja. Tõstes kehatemperatuuri, aktiveerib tšillipipar ainevahetuse.

 

Kaneel

Kaneel aitab ära hoida liiga suuri insuliini- ning glükoositaseme kõikumisi ning soodustab rasva kaotust. 

 

Küüslauk

Küüslauk aitab hoida veresuhkru taset normaalsena ning tagab parema ainevahetuse. Küüslaugu söömine võib ka tõsta põletatud kalorite hulka.

 

Marjad

Marjad on ainevahetusele kasulikud, sest nad aitavad hoida veresuhkru taset stabiilsena ning alandada keharasva.






Kommentaare ei ole