{ads}

HIDE

Viimased

latest

Mis on halb suhkur ja kuidas seda vältida?

Foto : unsplash/ Mathilde Langevin    On olemas head suhkrut...

Foto : unsplash/ Mathilde Langevin

 

 On olemas head suhkrut ja on olemas halb, mis suures koguses tarbides võib osutuda mürgiseks ja kahjulikuks. Mille järgi aga halba suhkrut ära tunda ja sellest hoiduda? 

Kõigepealt tuleb arvesse võtta, et meie kehal on suhkrut vaja normaalseks funktsioneerimiseks aga mitte ükskõik millist suhkrut ja mitte liiga palju. 

On olemas kiire ja aeglane suhkur. Kiiret suhkrut leidub töödeldud toitudes (kiirtoit, hommikuhelbed, limonaadid ja magusad joogid...). Nad sisaldavad rohkesti süsivesikuid, fruktoosi ja sahharoosi.

Kompleksed süsivesikud, mida tuntakse aeglase suhkru nime all, sisaldavad peamiselt tärklist, tselluloosi või pektiini ning organismile vajalikke toitaineid, mis tagavad kehale energiat. Aeglaseid süsivesikuid leidub makaronitoodetes, riisis, kartulis ja aedviljades. 

 

 

Suhkruga on nii, et mida rohkem sa magusat sööd, seda rohkem su keha sellega ära harjub. Ja tulemus on see, et sul on veelgi suurem magusaisu. Selleks, et mitte suhkrusõltuvusse sattuda, tuleb vältida valmistoidu, hommikusöögihelbeid, küpsiseid ning magusaid jooke. 

Sa võid ise järele proovida, kuidas su maitsemeel muutub, kui sa vähendad oma igapäevast suhkru tarbimist. 

Toidukaupu valides tuleks alati lugeda tootel olevat silti ning vaadata üles koostisained ka siis, kui pakend ise on väga ilus, sest tihtilugu sisu nii ilus ei ole. Kui koostisainete seas on kirjas suhkur, glükoosisiirup, fruktoos, sahharoos või siis hoopis dekstroos, siis on parem valida selle asemel midagi muud. 

 

 

Loomulikult ei ole jutt ainult küpsistest ja magusatest jookidest, vaid ka kõikidest valmistoitudest, võileibadest, hamburgeritest, pitsadest jne. Ehk siis valmistoit sisaldab sageli rohkem suhkrut, kui vaja.

Töödeldud toite on parem vältida, sest nad sisaldavad liiga palju suhkrut, rasva ja lisaaineid. Niipea, kui sul on aega ja tahtmis ise süüa teha, siis tee seda. Nii vähemalt tead sa, mida su toit sisaldab. 

Mõned toiduained sisaldavad looduslikku suhkrut. Nii nagu enamik puuvilju ning mõned aedviljad (maguskartul, kartul, porgandid, kõrvits, peet...), tatar või siis vahtrasiirup ning mesi (peaasi, et oleks mahe ning kohalik). Neid toiduaineid võid sa süüa nii palju, kui soovid, lisaks sisaldavad nad palju vajalikke vitamiine ning kiudaineid.

Kommentaare ei ole