{ads}

HIDE

Viimased

latest

Millised on arbuusi tervislikud omadused?

Foto : unsplash / Art Rachen    Arbuus on väga tervislik ja ...

Foto : unsplash / Art Rachen

 

 Arbuus on väga tervislik ja hea suvine suupiste. Arbuusi võib lisada puuviljasalati, kokteilide ja mahla sisse, ikka on ta sama maitsev ja värskendav.  

See punase viljalihaga vili on paljude lemmik, lisaks sellele kasulik tervisele. 

Arbuusitaimed istutatakse kevadel, vilju saab korjata aga suvel. Arbuusi kõrghooajaks on juuni, juuli ja august. Ehkki arbuuse kasvatakse ka Eestis, siis üldiselt jõuavad arbuusid meieni Hispaaniast, Itaaliast, Aafrikast ja Türgist.

Arbuus kuulub kõrvitsaliste sugukonda. Olemas on mitmeid erinevaid arbuusisorte, millel on erinev suurus, värv, tekstuur ja maitse. Neist kõige levinum on Sugar Baby (tumerohelise koore ja magusa viljalihaga) ning Charleston (pikliku kujuga ning heleda värvusega). 

Arbuus on üsna kalorivaene: 100 g arbuusi sisaldab 30 kalorit. Arbuusi mahlakas viljalihas ei ole rasvaineid ning leidub vähe suhkrut. Seega ei tee arbuus paksuks.

 

 

Suvise kuumuse vastu aitab arbuus väga hästi. Arbuusis on 92% vett ning nadu teada on vesi organismile väga kasulik. Arbuus on ka hea mineraalide ja mikroelementide allikas. Lisaks sellele on arbuus antioksüdantse toimega. Suures koguses tarbides sisaldab arbuus palju vajalikke kiudaineid, magneesiumit, vaske, A-, B5-, B6- ja C-vitamiine. Seega aitab arbuus sul tervislikumalt toituda.

Arbuus on kolesteroolivaba ning sisaldab rohkesti antioksüdante. Tegemist on supertoiduga, millel on kõrge toiteväärtus. Arbuus sisaldab karotenoidide perekonnast lükopeeni, mis tugevdab immuunsüsteemi, ennetab südamehaiguseid ning pidurdab vähirakkude arengut. 

Arbuusis leidub ka tsitrulliini, tegemist on aminohappega, mis muutub kehas arginiiniks. Tänu oma vasodilataatori toimele, aitab see alandada meeste erektsiooniprobleeme. 

Arbuusiseemned aitavad stimuleerida mälu. 

 

 

See kasulik vili toob leevendust maokõrvestuste korral, puhastab organismi ja parandab seedimist, võideldes kõhukinnisuse vastu. 

Arbuusi söömine alandab ka lihasvalu. Kaalium ja B6 vitamiin, mida arbuus sisaldab, soodustab valkude paremat omandamist, mis on vajalikud lihaste normaalseks funktsioneerimiseks. Arbuus on eriti soovitatud peale trenni ja füüsilist pingutust. Lisaks sellele aitab arbuus varustada organismi vedelikuga. 

Kuna arbuus sisaldab vähe kaloreid, võid sa seda süüa südamerahuga nii hommikul, lõunal ja õhtul. Arbuus on madala glükeemilise indeksiga. Arbuusil on ka diureetiline toime, ta aitab organismil jääkaineid ja toksiine väljutada, puhastab neere ning võitleb veepeetuse vastu. 

Arbuusi söömine aitab reguleerida ka veresuhkru taset ning alandab kaalu. 


Kommentaare ei ole