{ads}

HIDE

Viimased

latest

Mida sa saad ise oma südame tervise jaoks ära teha

  Foto : unsplash / Robina Weermejier Südame-veresoonkonna h...

 

Foto : unsplash / Robina Weermejier

Südame-veresoonkonna haigused on ikka maailmas kõige esimeseks surmapõhjuseks, eriti naiste seas. 

Meeste südame tervisest räägitakse palju, vähem tähelepanu pööratakse naiste südamele. Ometi puudutavad südame-veresoonkonnahaigused kõige rohkem just naisi, infarktide arv alla 50-aastaste naiste seas on kolmekordistunud viimase 15 aasta seas. 

 

Mis on infarkt, mis seda põhjustab ja kuidas seda ennetada? 

Mis põhjustab infarkti? Kahtlemata on suures osas süüdi suitsetamine, samuti hea kogus stressi, füüsilise aktiivsuse puudumine ning kiirtoit. Süda suudab kaua taluda ja kannatada ilma midagi ütlemata. Kui süda aga hakkab valutama (valud südame piirkonnas, südamekloppimine, rütmihäired, hingeldamine...), siis üldiselt on see halb märk. Eriti, kui asjad käest ära lähevad, ei mõtle me sellele, et meie süda vajab abi. Naiste puhul ei anna infarkt endast üldiselt märku valuga rinnus, mis kiirgab ka vasakusse kätte ja lõuga. Infarkti sümptomid naiste puhul võivad olla palju hägusemad: ebamugavustunne või pitsitus rinnus, halb enesetunne, hingeldamine, iiveldus... Kindlasti tuleks konsulteerida kiiresti arstiga.  

Kuidas aidata oma südant aga terveks jääda ja ennetada südamehaiguseid? Õnneks on olemas 2 väga võimsat vahendit, mis on sama tugeva toimega, kui ravimid ja nendeks on toitumine ning liikumine. 

 

 

 

Vahemere dieet hoiab südant tervena

Söö värskeid ja hooajalisi aed- ja puuvilju iga söögikorra kõrvale. Samuti söö iga päev täisteratooteid, oliiviõli, pähkleid. Kaks korda nädalas kala ja mereande. Aeg-ajalt mune ning kanaliha. Punast liha, töödeldud toite ja suhkrut võid sa endale lubada aga haruharva. Soovi korral võid sa juua klaasikese punast veini õhtusöögi kõrvale. Need ongi Vahemere dieedi põhireeglid, mille kasulikkus tervisele on teaduslikku tõestust leidnud. Lisaks sellele, et Vahemere toitumine pikendab meie eluiga, hoiab ta ära mõningate kasvajate teket, depressiooni, nõdrameelsust ja samuti südame-veresoonkonna haiguseid. Hispaanias viidi 5 aasta jooksul läbi uuring 7500 inimese peal, mis tõestas, et Vahemere toitumine alandab infarktide ja insultide riski lausa 30% võrra nende inimeste juures, kelle süda oli juba haige. Vahemere dieet on kasulik olenemata inimese vanusest, olenemata sellest, kas ta kannatab diabeedi all või mitte ja kui stressirohke ta elu on. Ainus tingimus muidugi on liikuda piisavalt. 

 

 

 

Liigu iga päev selleks, et su süda terveks jääks

On su süda siis terve või nõrk: süda ei ole tehtud puhkamiseks. Südant peab treenima. Regulaarne liikumine toetab veresoonte tööd ning aitab transportida hapnikku sinna, kuhu vaja. Mida vähem inimene aga liigub, seda raskemaks muutub igasugune pingutus tema jaoks. Kui jalad hakkavad kiirel kõndimisel valutama või kui sa ei suuda minna trepist üles neljandale korrusele ilma, et see sind hingeldama võtaks, siis ei ole su füüsilised võimed optimaalsed. Ja sellisel puhul on äärmiselt oluline hakata iga päev liikuma vähemalt pool tundi päevas. Tempo peaks olema aga selline nagu siis, kui sa kardad jääda koosolekule hiljaks ja kiirustad. Samuti on kasulik jalutada rahulikult iga päev aga arvestada tuleb sellega, kes liikumisest saadud kasu organismis hakkab kaduma juba 24 - 36 tundi peale tegevuse lõppu. Liikumisega on sama nagu hammaste pesuga. Kõik teavad, et hambaid peab igal hommikul pesema, mitte ainult üks kord nädalas. Samuti on tähtis jõutreening, mis muudab lihaseid tugevamaks. Trepist üles ja alla minek kuulub samuti jõutreeningu alla. Kui sa suudad teha rohkem (ujuda, joosta, rattaga sõita, jõutreeningut teha), siis on see veelgi parem. Ja isegi hädavajalik, kui sul on juba südamega probleeme ja kui sa oled muidugi arstiga sellest rääkinud. 

 

Ära istu liiga palju, tõuse ja liigu iga 2 tunni tagant, et oma südant turgutada

Liigne istumine on südame tervise jaoks tõsine riskitegur. Kuidas aga toimida, kui oma töö tõttu pead sa veetma palju aega arvuti taga istudes ning õhtul vajud väsinult diivanile? Alusta kergemast, see tähendab ära istu järjest 7- tundi päevas, vaid tõuse püsti iga 2 tunni tagant ja liigu paari minuti jooksul selleks, et panna oma südant paremini verd pumpama. Kõige parem oleks, kui sa leiaksid siiski iga päev vähemalt pool tundi liikumiseks.

Kommentaare ei ole