{ads}

HIDE

Viimased

latest

Looduslikud rasvapõletajad : 23 toiduainet, mis aitavad kiiremini liigsetest kilodest vabaneda

Foto : unsplash / eggbank    Inimese keha on imeline. Isegi ...

Foto : unsplash / eggbank

 

 Inimese keha on imeline. Isegi puhkeajal põletab ta energiat. Ja seda energiakogust kutsutakse põhiainevahetuseks. Põhiainevahetus on aga igal inimesel erinev. Tegemist on  minimaalse energiakogusega (kalorite), mida me peame kehale läbi toidu tagama. Süües rohkem, kui vaja, hakkab keha varuma liigset energiat "mustadeks päevadeks". Ja selle tulemusena tekib kaalutõus. Selle vältimiseks tuleb palju liikuda, juua vett ja süüa mitmekülgselt. Ning vähendada kalorite kogust oma menüüs. Üleliigsed kilod kaovad (ja sellega koos väheneb keharasv), kui hakata toituma tervislikumalt. 


Looduslikud kaloripõletajad stimuleerivad ainevahetuse tööd

Paljud toidud aitavad rasvu põletada. Isegi, kui sul ei ole kiiret ainevahetust, võid sa parandada oma ainevahetuse tööd süües õigeid toiduaineid. Söö rohkem valku, C vitamiini ja kiudaineid. Paremate rasvapõletajatena on tuntud aed- ja puuviljad, mis sisaldavad rohkesti kiudaineid. Kiudained parandavad seedetööd ning aitavad reguleerida veresuhkru ning kolesterooli taset veres. 

 

Tsitruselised

Kõik tsitruselised sisaldavad palju C vitamiini. C vitamiin on aga väga hea rasvapõletaja. Samuti sisaldavad need puuviljad palju kiudaineid (eriti apelsinid). Sidrun aga omab keha puhastavat toimet ning parandab ainevahetuse tööd, tugevdades immuunsüsteemi ja aeglustades vananemisprotsessi. 

Roheline tee

Roheline tee sisaldab rohkesti katehhiine (flavanoolide rühma kuuluvad taimsed metaboliidid) ja polüfenoole (antioksüdandid), mis aitavad ainevahetust kiiremaks muuta. Samuti sisaldab roheline tee rohkesti A-, B-, C- ja E-grupi vitamiine ning mangaani. Ka aitab roheline tee söögiisu alandada, parandada kolesteroolitaset, vererõhku ning ennetada südamehaiguste riski. 

Kurk

Kurk sisaldab 96% vett ning on peaaegu kalorivaba. Samas aga on kurgis palju vajalikke mineraale. Kurgi söömine stimuleerib ainevahetust tänu kiudainetele, mida ta sisaldab. Lisaks on kurk organismi puhastava ja niisutava toimega. 

 

Foto : unsplash / Mae Mu

 

Kaneel

Kaneel reguleerib veresuhkru taset ning sisaldab vajalikke antioksüdante. Kaneeli söömisel vabastab organism vähem insuliini (tegemist on hormooniga, mis julgustab teisi keharakke glükoosi imendama ning blokeerib nii rasvade põletamist).

Tšillipipar

Tšillipipras, paprikas ja pipras leiduvad ühendid stimuleerivad seedimiseks vajalike ensüümide tootmist. See muudab aktiivseks mao ja soolestiku ning kiirendab rasvade põletamist. 

 

 

 

Kaerahelbed

Kaerahelbed täidavad hästi kõhtu. Nad sisaldavad B grupi vitamiine, rauda ja veeslahustuvaid kiudaineid. 

Ananass

Ananass sisaldab rohkesti C vitamiini. See troopiline vili soodustab rasvade metabolismi. 

 

Foto : unsplash/ Юлія Вівчарик

 

Ingver

Ingver sosib ideaalselt lihasmassi arenguks ning rasva põletamiseks. Piisab ka väikestest kogustest. Ingver sisaldab gingerooli, mis parandab vereringet, tõstab laktaadi tootmist ning toimib loodusliku rasvapõletajana. Ingver soodustab sapi eritamist ning see omakorda parandab rasvade seedimist. Ingveril on põletiku- ja bakterivastane toime, mis tugevdab immuunsust.  

Lõhe

Lõhe sisaldab palju häid rasvhappeid (omega 3) ja palju vajalikke valke. 

Õunad

Õunad täidavad hästi kõhtu tänu pektiinile, mida nad sisaldavad. 

Avokaado

Avokaadod sisaldavad rohkesti rasvhappeid, nende seas monoküllastamata rasvhappeid. Avokaados leiduv oluline aminohape L-karnitiin aitab stimuleerida rasvade põletamist. 

 

 

Munad

Munad sisaldavad mitmeid peamisi toitaineid, mis aitavad rasvu põletada.

Porgandid

Porgandites leidub palju kiudaineid, mis stimuleerivad seedimist ning turgutavad ainevahetust. Porgandid sisaldavad ka palju A ja C vitamiine ning mineraale (kaaliumi, kaltsiumi, fosforit ja magneesiumit). Porgandites on vähe kaloreid. Tänu oma vedelikusisaldusele on porgand ka organismi puhastava toimega.  

 

Foto : unsplash / Paul Magdas

 

Baklažaan

Baklažaanid sisaldavad vähe kaloreid, süsivesikuid ja lipiide. Rohkelt kiudaineid, antioksüdante ja mineraale. Baklažaanid aitavad rasvu põletada ning puhastada keha toksiinidest. 

 Roheline salat

Salat on hea toitainete allikas, ta sisaldab palju A-, C-, B- ja K- grupi vitamiine, mangaani, rauda, kaaliumi ning kaltsiumi. Salatis leiduvad kiudained parandavad seedimist. Salat koosneb peamiselt veest, seega on ta niisutava toimega ja samal ajal kalorivaene. Lisaks sellele on roheline salat viirusvastase ning antioksüdantse toimega. 

 

 

 

Küüslauk

Küüslaugu söömine parandab ainevahetuse tööd ja soodustab rasvade põletamist. Küüslauk sisaldab rohkesti B6 ja C vitamiine. Lisaks sellele sisaldab küüslauk ka palju vaske, rauda, kaltsiumi, mangaani ja fosforit. Küüslauku peetakse ka imeravimiks, mis aitab põletike vastu. 

Spargel

Sparglid sisaldavad palju taimseid kiudaineid ning foolhapet. 

 

Foto : unsplash / Alexandre Mils

 

 Mesi

Mesi on looduslik toode, mis on täis väärtuslikke ühendeid. Kõik ensüümid, vitamiinid ja flavonoidid, mida mesi sisaldab, aitavad reguleerida veresuhkru taset. Hoolimata täiskõhutundest, mis peale mee söömist tekib, jääb rasvade põletamine aktiivseks. 

Brokoli

Brokoli on üks kõige paremaid köögivilju, mis sisaldab kõiki vajalikke aineid, mis aitavad rasvu põletada. 

Kreeka jogurt

Hoolimata oma rasvasisaldusest (10%), aitab kreeka jogurt stimuleerida rasvade põletamist ning aitab kaasa kaalu kaotusele. Tänu suurele valgusisaldusele, tagab kreeka jogurt organismile vajalikku energiat ning tekitab täiskõhutunnet pikemaks ajaks. 

Mandlid

Mandlites leidub rasv reguleerib metabolismi ning alandab söögiisu. Lisaks sellele sisaldavad mandlid rohkelt magneesiumi ning rauda, mis aitab lihaseid taastada ning rasva põletada. 

Must šokolaad

Šokolaad võib rasvu põletada aga ainult juhul, kui tegemist on musta šokolaadiga, mis sisaldab vähemalt 75% kakaod. Must šokolaad sisaldab vähem suhkrut ja rohkelt vajalikke kiudaineid ning antioksüdante. 

Kinoa

Kinoa on supertoit, mis sisaldab 9 peamist aminohapet ja palju mineraale. Kinoa stimuleerib ainevahetuse tööd ning soodustab kaalu langust. 

 

 

 

 


 




2 kommentaari

  1. Mis asi on Kinoa ja kuidas see paistab? Aitah!

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Tere! Kinoa kohta leiate siit lähemat infot: https://www.toitumisnoustajad.ee/retseptid/toiduainete-info/kinoa/
      Kõike head! :)

      Kustuta