{ads}

HIDE

Viimased

latest

Heitke pilk täna õhtul taevasse : planeet Merkuur on täna õhtul Kuu kõrval!

Foto : unsplash / NASA    Kui sulle meeldib tähti vaadata, s...

Foto : unsplash / NASA

 

 Kui sulle meeldib tähti vaadata, siis ilmselt sa tead, et Merkuuri polegi nii lihtne leida. Täna, 13. mai õhtul, avaneb sul aga selleks võimalus, sest Merkuur asub hetkel just Kuu kõrval. 

Täna õhtul libistab Kuu end Merkuuri alla ja tänu temale peaksid sa kerge vaevaga leidma üles planeet Merkuuri, kui muidugi taevas just pilves ei ole. 

Sellel nädalal on Merkuur nähtaval Sõnni tähtkujus umbes kella 22h30-23h40 vahel. Kuust on täna näha aga väga väike osa (ainult 2% Kuu küljest on päikese poolt valgustatud). Õhtu jooksul peaks mõlemaid taevakehi silmapiiri juures näha olema. 

 

 

Ja kui sul veab, siis sa näed isegi Veenust Kuu ja Merkuuri läheduses. Üldiselt on ta oma sära tõttu kergesti äratuntav. 

Merkuur on planeet, mida on kõige raskem vaadelda ja leida. Isegi, kui ta on palja silmaga nähtav, tuleb arvesse võtta, et esimese päikesesüsteemi planeedina ei eemaldu ta kunagi palju meie planeedist. Tegemist on sisemise planeediga, mis asub Maa ja Päikese vahel. See selgitabki, miks teda on näha kas õhtul või hommikul (ja mitte hommikul ja õhtul korraga) või siis üldsegi mitte. Merkuuri ei ole võimalik näha kogu aasta vältel. Ja sellepärast tulebki ära kasutada võimalust, kui tingimused on soodsad: kui Merkuur särab ja on piisavalt Päikesest eemaldunud.

Kuu lõpus on Kuul üks teine kohtumine ees ühe teise planeediga, mida võib samuti palja silmaga näha: nimelt enne 31. maid kohtub planeet Saturn meie loodusliku satelliidiga.

Kommentaare ei ole