{ads}

HIDE

Viimased

latest

Naised ja alkohol

Foto : unsplash / Sérgio Alves Santos      Alkohol ja naise...

Foto : unsplash / Sérgio Alves Santos

 

 

 Alkohol ja naised... Milliseid mõtteid ja ideid see tekitab?

1. Naine peab end korralikult üleval pidama

Ãœldiselt arvatakse ühiskonnas, et naine peab oskama end väärikalt üleval pidada. Teha korralikult süüa, hoolitseda laste eest ja tarbida alkoholi ainult väikestes kogustes tähtpäevadeks. Selline arvamus ei kehti meeste puhul, kes võivad rahulikult seista klaas käes ilma, et see mõjuks Å¡okeerivalt. 

Ometi on naisel täpselt samad õigused alkoholi tarbimiseks ja samad põhjused, kui mehel, alkoholi küüsi langemiseks. Sest naisel võib olla ilus maja, hea töökoht ja pereelu aga ka temal võib tekkida soov klaasikese veini järele selleks, et lõõgastuda - alguses aeg-ajalt, siis aina regulaarsemalt. 

Jah, ka naised võivad langeda alkoholi küüsi. Ja selle asemel, et neid süüdistada, peaks hoopis neid aitama sellest olukorrast välja tulla. 






2. Joodikud on ainult sotsiaalprobleemidega naised

Kahjuks see ei ole nii, et naised, kes on sõltuvuses alkoholist on pärit vaestest kodudest, töötud jne. See on vale. Kõige suurema ettevõtte naisjuht võib langeda alkoholi küüsi sama lihtsalt, kui mõni kodutu naine. Sest sõltuvus ei vali, keda ta oma küüsi haarab. 

Ainuke ühine joon, mis neid naisi seob, võib olla pärilikkus, depressioon või masendus. Samuti mängivad rolli sellised tegurid nagu töökoormus, kodune olukord ja vastuste koorem. Lisaks sellele lapsepõlve traumad, vägivald, seksuaalne ärakasutamine või söömishäired.


3. Naine võib lõpetada joomist siis, kui ta seda ise soovib

Ãœldiselt kaldutakse arvama, et mehed on alkoholist rohkem sõltuvad. Naise kohta arvatakse, et kui ta enam ei taha alkoholi tarbida, siis ta lihtsalt ei võta juurde. Tegelikult on see täiesti vale. Nii nagu suitsetamist on raske maha jätta nii meestel, kui naistel - olenemata soost - on ka alkoholiga sama lugu. 

Tuhandete inimeste seas, kes iga aasta tänu alkoholile sureb, on vähemalt veerandik tugevas sõltuvuses. Juues iga päev 2 klaasi alkoholi, on rinnavähi risk 4 korda kõrgem. 

 

 

 

 

 


4. Naised ei joo salaja

Ka see on vale arvamus, sest tegelikult on see pigem vastupidi. Mehed tavaliselt ei varja end, kui nad joovad alkoholi, naised aga tihti teevad seda. Väga paljud naised joovad salaja, juba häbi pärast ja sellepärast, et nad ei taha tunnistada oma sõltuvust. Nad kardavad ühiskonna arvamust ja hukkamõistu.


5. Alkohol teeb paksuks mehi, mitte naisi

Ka see on vale arusaam. Ilmselt tekkinud tänu meeste "õllekõhule", mida nii tihti näha võib. Jah, naistel küll ei ole sellist "õllekõhtu" aga nad võtavad samuti kaalus juurde tänu liigsele alkoholi tarbimisele.

Loomulikult ei sisalda kõik alkohoolsed joogid samapalju kaloreid aga näiteks viski, viin ja hele õlu on tõelised kaloripommid. Ja alkoholis olevad kalorid muutuvad suhkruks, mis läheb kohe rasvaks. 


Seega, ka naistel on probleeme alkoholiga ja neid ei maksa sellepärast hukka mõista. Tähtis on aidata inimestel olukorrast välja tulla.


Kommentaare ei ole