{ads}

HIDE

Viimased

latest

9 viljakust soodustavad toitu (ja need, mis mõjuvad viljakusele halvasti)

Foto : unsplash / Fabiola Penalba ...

Foto : unsplash / Fabiola Penalba

 

 

 Viljatus puudutab keskmiselt ühte paari kuuest ja on viimastel aastakümnetel üha süvenev probleem ühelt poolt tänu saastatusele, stressile, suitsetamisele, istuvale eluviilise ja üldisele hügieenile. Ka toitumine võib soodustada viljakust ning suurendada võimalust lapsevanemaks saada ning seda nii naiste, kui meeste külje pealt. Osad toiduained parandavad sperma kvaliteeti meestel, teised jälle mõjuvad naiste viljakusele hästi. 


Valva oma kehakaalu

Toitainete vaegus võib saada problemaatiliseks (tsingi-, seleeni - omega 3 vaegus). Õige toitumisega alustades viljakuse tõstmiseks peab hakkama kõigepealt oma kaalu jälgima. Sest ülekaal võib tekitada rasestamisel probleeme. Kaalu langus vajaduse korral võib tõsta võimalust rasestumiseks ja alandada rasedusdiabeedi riski. Üldiselt oma kehakaalu jälgimine ja mitmekülgne toitumine parandavad viljakust ning aitavad reguleerida menstruatsioonitsüklit. Ja kõik head toitumisharjumised tulevad last oodates kasuks. 


Millised toiduained tõstavad viljakust? 

1. Eelista täisteratooteid ja madala glükeemilise indeksiga toite

Piira magusate jookide, valge jahu ja suhkru tarbimist nii palju, kui võimalik. Kõrge glükeemilise indeksiga toidud põhjustavad kiiret veresuhkru tõusu. Hüperinsulineemia (kõhunäärme hakkab rohkem insuliini tootma) mõjub halvasti ovulatsioonile. Liigne süsivesikute tarbimine võib ka soodustada rasedusdiabeedi teket raseduse ajal. Söö rohkem täisteratooteid ja madala glükeemilise indeksiga toite. 

 

 

 

 

 


2. Head rasvad ja omega 3

Omega 3 on kõigile oluline, mitte ainult tulevastele lastevanematele. Head rasvad aitavad kaasa organismi ja seehulgas reproduktiivsüsteemi normaalsele funktsioneerimisele. Heade rasvade seas on kasulikud rasvased kalad (eelista makrelli ja sardiini, mis on vähem 'saastatud', kui tuunikala või lõhe. Lisaks sellele söö tursamaksa. Samuti ära unusta taimseid õlisid, mis sisaldavad palju omega-3: rapsiõli, pähkliõli, linaõli, oliiviõli või siis kõik margariinid, milles leidub omega-3. Samuti söö värskes õhus kasvatatud kanade mune. Ka pähklid on kasulikud, eriti Brasiilia pähklid, mis sisaldavad palju seleeni.

Kõik rasvained siiski ei ole tervisele kaslulikud ja transrasvhapped ei soodusta rasestumist. Nad soodustavad ülekaalulisust, diabeeti, vähki ja südame-veresoonkonna haiguste teket. Seega, loe silte ja ära tarbi enam hüdrogeenitud taimeõlisid, kus peituvadki ohtlikud transrasvad. 


3. Kiudainerikkad toiduained soodustavad viljakust

Linaseemned, kõrvitsaseemned, kaerakliid, agar-agar, psüllium... Kõik need toidud sisaldavad rohkelt kiudaineid. Kiudained aga reguleerivad insuliini tootmist aeglustades suhkru või süsivesikute omastamist organismi poolt. 


4. Head piimatooted

Selleks, et tõsta lapsevanemaks saamise võimalust, ei tohi ära unustada piimatooteid. 1 - 2 täispiimatoodet päevas võib aidata taastada normaalset ovulatsiooni ja suurendada viljakust. Eelista täispiim, mitte lahjasid jogurteid, kohupiima ja mõistlikus koguses juustu. 

 

 

 

 

 


5. B9 vitamiini sisaldavad toiduained, mis on hädavajalikud viljakuseks (ja ka raseduse ajaks)

B9 vitamiin ehk foolhape on väga oluline raseduse jaoks. Foolhape aitab kaasa menstruatsioontsükli normaalsele toimimisele, ovulatsioonile ja eostamisele. Paljud naised kannatavad aga foolhappe vaeguse käes. Tegelikult saab viljakust mõjutavat foolhapet ka toidu kaudu kätte. Tuntumad foolhappe allikad on porgand, rohelised köögiviljad (brokoli, spinat) aga lisaks sellele leidub folaate ka läätsedes, õllepärmis, pähklites, kaeras ja taras, melonis... Ära unusta ka rohelisi maitsetaimu: piparmünt, tüümian, petersell (mis tagavad sulle ka vajalikud mineraalid (tsink, kaltsium, kaalium) ja C ning B9 vitamiine. Hea on ka teada, et foolhappe tarbimine esimese kolme raseduskuu ajal alandab enneaegsuse riski ja nurisünnituse ohtu. Foolhape on oluline loote normaalseks arenguks. 


6. Tsitruselised

Ilma hooajaliste puu- ja köögiviljadeta ei saa toitumine kindlasti mitmekülgne olla. Eelista mahetoodangut, kus ei ole pestitsiide. Lisaks sellele tagavad nad sulle vajalikud antioksüdandid, mida su organism vajab. Sidrunid, apelsinid, greip... 


Milliseid toiduaineid sa piirama peaksid? 

Selleks, et tõsta viljakust, võiksid sa piirata või üldse lõpetada mõningate toiduainete tarbimist. Tegemist on toitudega, mis sisaldavad liiga palju suhkrut, rasva, soola, kofeiini, lisaaineid (värvained jne) ning säilitusaineid. Mõned näited:

  • Valmistoidud 
  • Lahjad või magusad joogid, alkohol, kohv
  • Praetud toidud ja saiakesed
  • Punane liha ja lihatooted
  • Soja (mis häirib kilpnäärme tööd liigsel tarbimisel)
Jälgi, et sa sööd piisavalt loomseid ja taimseid valke. Söö rohkem ube, herneid, läätsesid ja vähem liha. Uuringud on ka tõestanud, et vorstitoodete söömine alandab sperma kvaliteeti.


 

 

© 2021 Sisu kopeerimine keelatud!

Kommentaare ei ole