{ads}

HIDE

Viimased

latest

Raha ja õnn

Foto : unsplash / Jan Antonin Kolar      Uute ja värskete ...

Foto : unsplash / Jan Antonin Kolar

 

 

 Uute ja värskete uuringute järgi mõjutab raha inimese õnnetunnet, vastupidiselt levinud arvamustele ja samuti ei ole olemas kindlat piirmäära, millest alates rahal pole enam tähtsust isiklikule heaolule. Vähemalt väidetakse nii ajakirjas Proceedings of the National Academy of Sciences. 

Pennsylvianie ülikoolis töötav Matthew Killingsworth ja tema kolleegid viisid läbi uurimistöö 33 3391 tööl käiva inimese peal, vanuses 18 - 65. eluaastat.

Nutitelefonis leiduv App palus osavõtjatel mitu korda päevas vastata mõningatele küsimustele. Küsimused olid järgmised: "Kuidas sa end hetkel tunned? ", vastustuseid oli võimalik anda  skaalas väga halvasi ja väga hästi. 

 

 

 

 

Vähemalt ühel korral pidid uuringutööst osavõtjad vastama ka küsimustele: "Kui rahul sa üldiselt oma eluga oled? ". 

Ja selgus, et inimeste isiklik rahulolu oma eluga kasvas koos nende sissetulekuga. 

Need inimesed, kes teenisid rohkem, olid palju õnnelikumad ja seda osalt tänu kindlustundele elus, arvavad teadlased.

"Kui sul on rohkem raha, on sul ka rohkem võimalusi, kuidas oma elu elada. Seda võib vaadelda ka pandeemia ajal. Inimesed, kes elavad päev-päevalt, kaotavad oma töökoha, peavad leppima esimese tööpakkumisega, mille nad saavad, isegi, kui tegemist on sellise tööga, mis neile ei meeldi. Need aga, kellel on teatud rahaline kindlus, võivad valida sellise töökoha, mis sobib nende ootuste ja soovidega. Rahaline kindlustus tagab inimesele suurema autonoomia ja avardab võimaluste valikut.

 

 

 

 

Ent siiski ei tohiks edu ära segada rahaga. Isegi, kui raha aitab õnnele kaasa, ei ole need inimesed, kes segavad raha ja edu omavahel ära, õnnelikud. Inimesed, kes teenivad rohkem, töötavad ka rohkem ja neil on kogu aeg kiire. 

Seega raha ei ole õnne allikas, vaid aitab õnnetundele kaasa, nii nagu paljud teised asjad siin elus. 

Ilmselt muutub raha siis tähtsaks, kui hakatakse mõtlema paremale elu kvaliteedile.


Kommentaare ei ole