{ads}

HIDE

Viimased

latest

Imeilus lugu toonekurest, kes lendab iga aasta 13 000 km, et oma haavatud kaaslannaga koos olla

  Toonekurgede armastus Uurides loomade elu lähemalt võib näha, kui erakordne ja hämmastav see on, vastupidiselt se...

 


Toonekurgede armastus

Uurides loomade elu lähemalt võib näha, kui erakordne ja hämmastav see on, vastupidiselt sellele, mida me kaldume uskuma. Ja uurida loomi ning linde võib kasvõi omaenda aias või siis aknast välja vaadates.

25. aastat tagasi päästis ühes Horvaatias asuva väikese linna Slavonski elanik Stjepan Vokic jahimeeste poolt haavatud toonekure, kes ei saanud lennata. Stjepan võttis lindu enda juurde elama ja kandis tema eest hoolt, ta ehitas toonekurele isegi pesa oma maja katusele. Ja pani toonekure nimeks Malena.

5 aastat hiljem juhtus midagi erakordset. Ühel ilusal päeval, kui teised toonekured saabusid Aafrikast tagasi, tuli üks isalind Malenale seltsiks ja jäigi temaga. Isegi, kui Malena ei saa lennata, on nad ikkagi koos. Stjepan Vokic pani isasele toonekurele nimeks Klepetan.

 

 


 

Igal kevadel ja suvel on toonekurgede paar lahutamatu. Aga iga aasta augustikuu lõpus lendab Klepetan minema lõunasse, soojale maale. Ta lendab Aafrikasse, kuhu jõudmiseks peab ta läbima 13 000 km!

Kuna Malena ei saa lennata, nutab ta oma kaaslast vähemalt 10-päeva taga, kuni ta sellega leppima peab. Sügise ja talve veedab toonekurg aga siseruumides soojas, sest toonekured ei saa väljas külma käes elada. 

Juba 20 aastat järjest lendab Klepetan igal kevadel märtsikuu lõpus Malena juurde tagasi ja leiab oma kaaslanna peale kaheksat pikka lahusolekukuud. Ja nende taaskohtumine on väga ilus nagu te seda võite video pealt ise näha. 

 

 

 

 

Kindel on see, et Klepetan on andnud haavatud toonekure elule mõtte. Malena veedab suure osa aastast siseruumides, üksi ja eraldatuna teistest toonekurgedest. Stjepan Vokic'i sõnul on toonekured andnud ka tema elule mõtet. 

Stjepan Vokic' on ka võidelnud toonekurgede jahipidamise vastu, sest ta kardab, et ühel päeval ei tule Klepetan enam tagasi. 

Kaks toonekurge on aga saanud omamoodi kuulsaks oma linnas, tänu oma ilusale armastusloole. Tuhanded Horvaatia elanikud ootavad igal aastal nende taaskohtumist läbi veebikaamera otseülekande. 

Vaadake ise, kui ilus on kahe toonekure kohtumine.

 

 

 

 

Stjepan Vokic on kindel, et see on Klepetan ise, kes iga aasta tagasi tuleb ja mitte mõni teine toonekurg. Sest igal aastal läheb Klepetan kohe otsima sama kalaämbrit, mida Stjepan Vokic kasutab Malena toitmiseks.

Aastate jooksul on toonekurepaar kasvatanud üles üle 40 toonekurebeebi oma pesas. Stjepan Vokic aitab neid toita, kuna Malena ei saa lennata ja tuua toitu oma poegadele.

Loodame, et ka edaspidi igal aastal jätkub nende armastuslugu sama ilusasti ja õnnelikult. 




Kommentaare ei ole