{ads}

HIDE

Viimased

latest

Kuidas oma unenägusid juhtida - 7 nõuannet

S ellest, kuidas oma unenägusid juhtida ja teadlikust unest ehk kirkast unenäost on palju raamatuid kirjutatud aga seda, mida pa...

Sellest, kuidas oma unenägusid juhtida ja teadlikust unest ehk kirkast unenäost on palju raamatuid kirjutatud aga seda, mida paljud ei tea on see, et kui sellega ei kaasne tervislik eluviis, siis ei toimi need õpetused mitte iialgi.


Siin on 7 nõuannet, mis avavad sulle uue perspektiivi teadlikus unes. Teadlik uni annab sulle unenäod, mida sa kauem mäletad ja mis sind rohkem puudutavad. Samuti kergema ja lihtsama uinumise ja aitab ravida unetust. Kirgaste unenägude nägemine tuleb kergelt ja iseenesest. Tervis paraneb ja päev muutub paremaks.

Käbikehal, melatoniinil on oluline roll une juures. Seda organit, mis asub sügaval ajus ja mis sarnaneb käbile, kutsutakse käbikehaks. Käbikehal on mitu otstarvet, millest üks on toota hormooni, mida kutsutakse melatoniiniks.

Melatoniin aitab laiali saata kehas erinevatele kehaosadele infot ümbruses valitseva valguse kohta. Teiste sõnadega toimib ta kui keha sisene kell ja aitab reguleerida une ja ärkveloleku tsüklit. Ta soodustab päeva jooksul teadvustamist ja vähendab magama jäämiseks vajaminevat aega.
 
 
 
 
 


Melatoniin puudutab ka une kvaliteeti. Melatoniini kõrge tase tekitab erksaid unenägusid ja tagab hea kvaliteediga une, samal ajal kui melatoniini madal tase tekitab uneprobleeme, unetust, halva kvaliteediga unenägusid ja tihti tujuhäireid tänu keemilisele tasakaalutusele.

Rääkides kirkast unenäost, siis "tugev" tundub kõige reaalsemana, unenäo nägija on teadlik oma unenäost. Mida tugevam on unenägu, seda tõenäolisem on, et tegu on kirka ehk teadvusliku unenäoga.

Järelikult parim moodus teadvuslike unenägude saamiseks on tõsta melatoniini taset organismis. Ja siin on mõned nõuanded, mis aitavad samuti oma unenägusid juhtida.


1. Heitke alati magama samal kellaajal

See võib tunduda üsna selge. Minna magama ja ärgata samadel kellaaegadel iga päev ja see reguleeribki meie sisemise kella (see tähendab melatoniini). Ja tead, miks teinekord sa ärkad viis minutit enne äratuskella? See on sinu melatoniin, mis hakkas tööle. Aga ta ei saa tööle hakata, kui sul ei ole regulaarseid une aegasid.
 
 
 
 


2. Maga täielikus pimeduses

Teaduslikud uuringud näitavad, et melatoniini tase on palju kõrgem öösel, kui magada täielikus pimeduses. See soodustab tugevaid unenägusid, mida sa veel kaua mäletad. Valgusega magamine alandab une kvaliteeti ja häirib su sisemist kella, sest see alandab melatoniini taset kehas.


3. Piira oma aega, mida sa veedad elektroonikaga

Arvuti valgus võib põletada melatoniini taset, kui sa veedad liiga palju aega ekraani taga. Ära ole üle viie tunni arvuti taga. Telefonide, televiisorite ja arvutite elektronväljad võivad samuti põletada melatoniinitaset. Ära maga arvuti, teleka ega telefoni läheduses.


4. Meenuta endale päeva jooksul aset leidnud sündmusi

See on hea tegevus selleks hetkeks, kui sa juba voodisse oled heitnud. Mõtle eelnenud hommikule ja meenuta niipalju detaile, kui võimalik. Mis värvi oli auto, mille kõrvale sa oma auto parkisid? Kes oli poemüüja, kui sa kassas maksid? Mis värvi silmad tal olid? Pöörasid sa sellele tähelepanu véoi olid sa ainult oma ostude sooritamisega hõivatud? Mõtle kogu möödunud päevale ja meenuta niipalju detaile, kui võimalik. Selline tegevus aitab sul tõsta oma tundlikkuse taset ja näha kirkaid unenägusid.
 
 
 
 


5. Masseeri oma peanahka

See võib tunduda imelik aga tegelikult on see lõdvestav ja hea tervisele ning võimaldab näha teadvuslikke unenägusid. Peanahka masseerides vabastad sa endorfiine ja serotoniine. Endorfiinid aitavad sul lõdvestuda ja paremini uinuda. Serotoniin on kasutatud aga melatoniini poolt, sellepärast mida rohkem sa toodad serotoniini, seda rohkem sa toodad melatoniini. Melatoniin toodab aga palju kirkamaid unenägusid. Otsi google otsinguga, kuidas masseerida õieti peanahka selleks, et näha teadvuslikke unenägusid (lucide dreams)


6. Õpi tundma unenäo märke enne, kui nad ilmuvad unenägudes

See on võimalik. Meie alateadvuse funktsioneerimine on rajatud teadvusele seega, kui sa pidevalt mõtled ühele teatud asjale, on täiesti võimalik, et sa näed seda ka unes. Mõtle hästi tugevalt... On sinu elus midagi, mis sind köidab ja millele sa tihti mõtled? Vabal ajal puhates, millele sa mõtled?
 


7. Söö teatud toitaineid

Need on täiesti olemas. On olemas toitained, mis tõstavad melatoniini taset. Näiteks kas sa teadsid, et ühe tl sinepi söömine enne magama heitmist tõstab su võimalust teadvuslike unenägude nägemiseks? Siin on nimekiri toiduainetest, mis sind aidata võivad.

Toitained, mis sisaldavad melatoniini:

sinep

mandlid

päevalilleseemned

kirsid

linaseemned

kaer

riis, redis, mooniseemned, tomat, banaanid

Teised toiduaineid on piim, jogurt, munad, kala, brokoli, magus kartul, seened ja läätsed. Need toiduained sisaldavad B5 vitamiini, mida on vaja melatoniini sünteesiks ja nad sisaldavad  trüptofaani, mis omakorda on muudetud serotoniiniks.







 

Kommentaare ei ole